e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Πεντηκοστή 2018 στη Σουηδία | 8η ποιμαντορική επίσκεψη Μητροπολίτου Σουηδίας σε Borås και Göteborg




















Τις πόλεις Borås και Göteborg της Σουηδίας επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, το διήμερο 26 και 27 Μαΐου 2018. Η όγδοη από της ενθρονίσεώς του ποιμαντορική περιοδεία του Ποιμενάρχου στην περιοχή ξεκίνησε από την πόλη Borås, το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, όπου τον υπεδέχθη ο εφημέριος, Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου μίλησε για την σπουδαιότητα τέλεσης των ιερών μνημοσύνων και παρακάθισε στη δεξίωση που ακολούθησε στην ενοριακή αίθουσα, με εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της ενορίας.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, πέραν του π. Ιωάννου, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Πέτρος Μώραλης, εφημέριος της ενορίας Αγίας Τριάδος Göteborg. Παρών ήταν και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Göteborg κ. Χρήστος Κακαζούκης, ο οποίος συνεχάρη τον κλήρο και το λαό της τοπικής Εκκλησίας για την επιτελουμένη πρόοδο.

Στα παιδιά που ήταν συμπροσευχόμενα στην ευχαριστιακή σύναξη, ο Μητροπολίτης προσέφερε ως ευλογία το παιδικό βιβλίο στην Ελληνική και τη Σουηδική: “Η ιστορία ενός αγγέλου” και στους ενήλικες την προσφάτως εκδοθείσα στη Σουηδική γλώσσα Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου, προσφορά των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους ύμνους έψαλε ο κ. Ιωσήφ Κίρλαππος.

Στη συνέχεια, ο επίσκοπος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς και εκπροσώπους της ομογένειας των πόλεων Μπορώς και Γκέτεμποργκ, παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν του ο κ. Κακαζούκης και χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Göteborg, επ᾽ ευκαιρία της πανηγύρεως της ομωνύμου ενορίας.

Την επομένη, Κυριακή της Πεντηκοστής, 27 Μαΐου 2018, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου τέλεσε τη Θ. Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον ως άνω πανηγυρίζοντα Ι. Ναό. Των λατρευτικών εκδηλώσεων μετείχαν οι Αιδ. Πρεσβύτεροι κ.κ. Ιωάννης Νικολαΐδης και Πέτρος Μώραλης, καθώς και ο Αιδ. Οικονόμος κ. Χρήστος Λέτσιος, εφημέριος της ενορίας Αποστόλου Κλεόπα Κalmar.

Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, ο Ποιμενάρχης απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεβυτέρου στον π. Χρήστο Λέτσιο, προσφέροντάς του ως ευλογία έναν επιστήθιο σταυρό, τιμώντας τον τοιουτοτρόπως για την αφοσιωμένη ιερατική του διακονία στη νεοϊδρυθείσα ενορία του Αποστόλου Κλεόπα και στην τοπική Εκκλησία εν γένει.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης, λαμβάνοντας αφορμή από την εορτή της Αγίας Τριάδος, μίλησε για το πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας που θα πρέπει να κυριαρχούν στους κόλπους της Ομογένειας, εμπνεόμενοι οι πιστοί από το παράδειγμα της συνεργασίας στη δημιουργία του κόσμου από τον Τριαδικό Θεό, και τόνισε τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, τη θετική διάθεση και αλληλοϋποστήριξη που θα πρέπει να βιώνουν τα μέλη μιας ενορίας, για να επιτελείται ουσιαστικό έργο και να υπάρξει όραμα και προοπτική στο μέλλον.

Όπως και στο Borås, έτσι και στο Göteborg, ο Μητροπολίτης προσέφερε στα παιδιά ως ευλογία το παιδικό βιβλίο “Η ιστορία ενός αγγέλου” και στους ενήλικες τη Θεία Λειτουργία στη Σουηδική γλώσσα.

Στη συνέχεια, κάλεσε κοντά του τον Επίτιμο Πρόξενο κ. Κακαζούκη, τον οποίο συνεχάρη για το δυναμισμό του και την εθελοντική προσφορά του στην Ομογένεια της ευρύτερης περιοχής. Με τη σειρά του, ο κ. Κακαζούκης ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη για τις τακτικές επισκέψεις του στις δύο ενορίες της περιοχής και συνεχάρη τους Πατέρες για τις δραστηριότητες και το έργο τους.

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά της ενορίας, που διοργανώθηκε από τον εφημέριο π.  Πέτρο και τους συνεργάτες της δημιουργικής ομάδας νέων της ενορίας, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης, οι ανωτέρω κληρικοί και ο κ. Κακαζούκης. Ο επίσκοπος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και του γεύματος που ακολούθησε, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον εφημέριο και τους αφοσιωμένους εθελοντές της ενορίας. 

Το απόγευμα της ιδίας, ο Ποιμενάρχης επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη, αφού προηγουμένως συναντήθηκε με τον π. Πέτρο και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πρόοδο που επιτελείται στην ενορία και για τις δραστηριότητες που θα διοργανωθούν, με την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, το Σεπτέμβριο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του κ. Κωνσταντίνου Σακελλαρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: