e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Πατριαρχικά Θυρανοίξια του Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Σηρικάρι Κισάμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας


Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τελέστηκαν σήμερα το δειλινό, Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, τα Θυρανοίξια στον Ιερό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στο Σηρικάρι Κισάμου, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

Οι πιστοί κατέκλυσαν κατά χιλιάδες τον περίβολο του Ιερού Ναού από νωρίς το μεσημέρι, με συνολικά πάνω από 30 πούλμαν να φτάνουν στο Σηρικάρι από όλες τις γωνιές της Κρήτης. 

Στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, το σύνολο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
[πληροφορίες: zarpanews.gr]

Στην τελετή παρέστησαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος,ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και πολλοί Αρχιερείς ως και εκπρόσωποι Εκκλησιών και οι πολιτικές αρχές. 

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αναφέρθηκε στο ποιος ήταν ο Όσιος Νικηφόρος, ο οποίος γεννήθηκε το 1890 στο Σηρικάρι Κισάμου και σε ηλικία 13 ετών πήγε στα Χανιά όπου ασκούσε το επάγγγελμα του κουρέα. Εκεί εμφανίστηκε η λέπρα στην ζωή του και μετά από πολλές περιπέτειες έφτασε στη Χίο το 1914 σε ηλικία 24 ετών. Στο λεπροκομείο της Χίου υπήρχε το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής. Σ’ αυτόν τον χώρο άνοιξε το στάδιο των αρετών για τον Νικόλαο. Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκανε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο. Το 1957 έκλεισε το Λεπροκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς μαζί με τον πατέρα Νικηφόρο τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω. Την εποχή εκείνη ο πατήρ Νικηφόρος ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από την νόσο. Όμως πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ταπεινό κελί του λεπρού μοναχού Νικηφόρου, για να πάρει την ευχή του. Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964,  ο πατήρ Νικηφόρος άφησε την τελευταία του πνοή.
[πληροφορίες: flashnews.gr]



































Δεν υπάρχουν σχόλια: