e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Ξημερώνοντας Χριστούγεννα εξεδήμησε προς Κύριον ο Ιερέας Ιωάννης Ζαρκάδης


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Κατά τις πρώτες ώρες της πανσεβάσμιας εορτής των Χριστουγέννων εξεδήμησε προς Κύριον ένας καλοκάγαθος άνθρωπος του Θεού και πιστός οικονόμος των αρρήτων Μυστηρίων Του, ο πολυσέβαστος σε όλους μας π. Ιωάννης Ζαρκάδης.

Ο Οικονόμος Ιωάννης Ζαρκάδης, γιος του Φραγκίσκου (Κέκου) και της Ειρήνης, γεννήθηκε στο Μπανάτο της Ζακύνθου στις 10 Ιουνίου 1940. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Ιανουάριο του 1977 και Πρεσβύτερος την 25η Μαρτίου του ίδιου έτους από τον τότε τοποτηρητή της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου μακαριστό Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παύλο (τον Σοφό). 

Έκτοτε και καθ' όλη την ιερατική σταδιοδρομία του μέχρι και την συνταξιοδότησή του -εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας- διετέλεσε Εφημέριος των πολύ μικρών Ενοριών Χουρχουλιδίου και Κουκουναρίας Ζακύνθου, ενώ πάσχιζε για να συντηρήσει την πολύτεκνη οικογένειά του με τον ιδρώτα του ως αγρότη.  

Κατά την τελευταία 11ετία εφησύχαζε στο σπίτι του, στο Μπανάτο, εκκλησιαζόμενος τα καλοκαίρια στους Ναούς της γενέθλιας Ενορίας. 

Ο μακαριστός παπα-Γιάννης διακρίθηκε σε όλη τη ζωή του για την καλοσύνη και την ταπεινοφροσύνη του.  Παροιμιώδες κι εξόχως άξιο θαυμασμού είναι το γεγονός ότι, όταν το 2004 ο τότε Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος (νυν Δωδώνης), εκτιμώντας τα πνευματικά προσόντα τού παπα-Γιάννη, θέλησε να τού απονείμει το οφίκιο του Σταυροφόρου, ο ταπεινός αυτός λευίτης αρνήθηκε ευγενικά, μη θεωρώντας τον εαυτό του ικανό και τόσο προσοντούχο για τέτοια μεγάλη χάρη, ο δε Μητροπολίτης εξέφρασε δημόσια τον θαυμασμό του γι' αυτή την άρνηση.

Τώρα πλέον ο παπα-Γιάννης μας βλέπει Ουρανό, αποβλέποντας σε μια θέση Ουρανοπολίτη δίπλα στον Θρόνο της θείας Μεγαλειότητας. Στο ουράνιο Θυσιαστήριο μάλιστα, όπου αέναα θα συμμετέχει λειτουργός πλάι στον Μεγάλο Αρχιερέα Χριστό, ελπίζουμε -και τον παρακαλούμε προς τούτο- να μας θυμάται πρεσβευτικά πότε-πότε, ούτως ώστε κι εμείς να βρούμε καταφυγή και αναψυχή εκεί, στο Εκεί!







Δεν υπάρχουν σχόλια: