e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Προσευχόμαστε να ενωθούν οι διηρημένοι λαοί και να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο"


Ευχή και προσευχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να ενωθούν οι διηρημένοι λαοί και έθνη, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία και να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος σήμερα, Σάββατο, 29 Ιουνίου, στο Φανάρι, πολυμελή αντιπροσωπεία του “Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών της Κορέας” (NCCK), με επί κεφαλής τον Πάστορα Dr. Lee Hong-Jung. Ο Παναγιώτατος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Ορθοδόξους του κόσμου να εντείνουν τις προσευχές τους για την επίτευξη της ειρήνης στην Κορεατική χερσόνησο και για την επανένωση της Βορείου και της Νοτίου Κορέας. Ιδιαιτέρως, τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αυτό το ζητώ από τους νέους όλου του κόσμου, έτσι ώστε, ο κόσμος μέσα στον οποίο θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, να είναι ειρηνικός και ανθρώπινος, πολύ περισσότερο από τον σημερινό.

“Ήταν πολύ συγκινητικό όταν πήγαμε στα σύνορα που χωρίζουν την Βόρειο και τη Νότιο Κορέα”, είπε ο Παναγιώτατος αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ν. Κορέα, τον περασμένο Δεκέμβριο. “Εκεί ατενίζοντας τα εδάφη της Βόρειας Κορέας προσευχήθηκα με όλη μου την καρδιά για την επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου. Εκεί κάναμε τρισάγιο και προσευχηθηκαμε για τα θύματα του Κορεατικού πολέμου. Για όλα τα θύματα του πολέμου ανεξαιρέτως. Και κρατώ ως ενθύμιο ένα κομμάτι σύρμα που μου προσέφεραν από αυτό που χωρίζει τις δύο χώρες. Όπως θα ξέρετε, έγινε μία προσπάθεια να επισκεφθώ και την βόρεια Κορέα, όταν ήμουν στην Σεούλ. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν αυτή την φορά. Εάν θα πήγαινα θα έλεγα στον Πρόεδρο Κίμ Γιονγκ Ουν πόσο πολύ, όλος ο κόσμος, επιθυμεί την ειρήνη, την επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου, και θα τον ενεθάρρυνα να συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για μία συνεννόηση και συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας σας, την οποία γνωρίζω πόσο πολύ επιθυμείτε. Ο κόσμος δεν χρειάζεται ούτε τα πυρηνικά της Β. Κορέας, ούτε τις κυρώσεις της Αμερικής.
     Χρειάζεται αλληλεγγύη και αγάπη. Είχαμε διηρημένη την Γερμανία, η οποία ευτυχώς επανενώθηκε. Σήμερα παραμένουν διηρημένες η Κορέα, η Κύπρος και ίσως και άλλα μέρη του πλανήτη. Η προσευχή μας είναι να ενωθούν οι λαοί, τα έθνη, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία, ενότης και ειρήνη”.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στο πολυδιάστατο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας και του επί κεφαλής της, Μητροπολίτου Αμβροσίου, τον οποίο, όπως είπε, περιβάλλει με πολλή αγάπη, εμπιστοσύνη και εκτίμηση. “Γνωρίζουμε ότι κάνει ένα σπουδαίο πνευματικό έργο, συνεχίζοντας το έργο που έκανε επί τριάντα χρόνια ο Μητροπολίτης Σωτήριος”, είπε, χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:
     “Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε ίσως, η αδελφή Oρθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας δημιουργεί προβλήματα και εις την Κορέα και προσπαθεί να διαιρέσει το Ορθόδοξο ποίμνιο. Εδημιούργησε μία ξεχωριστή Ορθόδοξη ενορία, της Αναστάσεως του Κυρίου, και οι εκπρόσωποί της εις την Σεούλ τηλεφωνούν και προσπαθούν να ελκύσουν, να τραβήξουν Ορθοδόξους αδελφούς ή κατηχουμένους εις την Ορθοδοξίαν, διαιρώντας το ποίμνιο της Μητροπόλεως Κορέας. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, είναι ένας μεγάλος πειρασμός. Από τον Αρχιεπίσκοπο Θεοφάνη, ο οποίος είχε διακονήσει στην Σεούλ ως ιερεύς, υπό τον Μητροπολίτην Αμβρόσιον, περιμέναμε μία διαφορετική και περισσότερο ευγνώμονα συμπαράσταση εις το έργον μας. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εξέδωσε εγκυκλίους, λεπτομερείς, όπου καταγγέλλει αυτά που κάνουν οι αδελφοί μας οι Ρώσοι, και βάζει τα πράγματα στην ορθή και πραγματική τους βάση. Εμείς, ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ευχαριστούμε τους Κορεάτες αδελφούς μας γιατί δείχνουν κατανόηση και σεβασμό προς την κανονικήν τάξιν και προς την πρωτόθρονο θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στην όλη Ορθόδοξη Εκκλησίαν. Εις το πρόσωπο του αγαπητού κ. Γενικού Γραμματέως ευχαριστούμε όλα τα μέλη του NCCK για τη συνεργασία που έχουν με την Ορθόδοξη Μητρόπολή μας στην Κορέα”.
     Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, ευχήθηκε το ταξίδι που πραγματοποιεί η Κορεατική Αντιπροσωπεία του NCCK, για την προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης στην Κορεατική χερσόνησο, να έχει επιτυχία. “Η ευχή που διατύπωσα για ειρήνη στην Κορεατική χερσόνησο είμαι βέβαιος, ότι είναι η ευχή και η προσευχή των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο”. 
     Από την Κορεατική Αντιπροσωπεία μίλησαν διαδοχικά ο π.Αντώνιος, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Κορέας, και ο Γεν. Γραμματέας του NCCK Dr.Lee Hong-Jung. Νωρίτερα, η Κορεατική Αντιπροσωπεία, παρέστη στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, για τον εορτασμό της Ιεράς μνήμης των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: