e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ζακύνθου για το κάλβειο αφιέρωμα του "Αληθώς"


Ο περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ Ζακύνθου, στον λογαριασμό του στο facebook, αναφέρθηκε στις 12.2.2019, με εκτενέστατο δημοσίευμα, στην βραδιά Κάλβου του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς" (Μπανάτο Ζακύνθου, 10.2.2019). 

Ευχαριστούμε πολύ για την δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, η οποία -για τους χρήστες του facebook- μπορεί να αναγνωσθεί ΕΔΩ!

Συναντήσεις Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας με Υπουργό Παιδείας και Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας [+video]
Σήμερα, η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο και μέλη τους Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, Μ. Αρχιδιάκονο Θεόδωρο και τον Άρχοντα Πρωτέκδικο Δημήτριο Μηλαθιανάκη είχαν συναντήσεις συνεργασίας με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και τους συνεργάτες του, στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριακο Μητσοτάκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων.


13-02-19 Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου και του Μητροπολίτη Γέροντος Πριγκιποννήσων κ. Δημητρίου μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την υλοποίηση της Συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, o Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Θεόδωρος.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Είχαμε σήμερα τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Υπουργείο Παιδείας την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία συμμετέχει και αντιπροσωπεία από την Εκκλησία της Κρήτης, για να μπορέσουμε να αναλύσουμε το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος και να απαντήσουμε σε όποια διευκρινιστικά ερωτήματα τεθούν. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, όχι μόνο από την Εκκλησία αλλά από όλη την κοινωνία, το πλαίσιο της Συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδας. Ειδικά για το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου, για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Σήμερα αρχίσαμε να συζητάμε και τις ιδιαιτερότητες και τα διακριτά προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάντοτε στο πλαίσιο ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Σίγουρα θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος και είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε».
Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Καταρχάς ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό, τον συμπολίτη μας, για την φιλοξενία του, για την αγάπη του και τον σεβασμό του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προς ημάς. Είναι, προσωπικά, η τρίτη φορά που συναντώμαι με τον κύριο Υπουργό Παιδείας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μας εστάλη χτες ένα περιγραφικό κείμενο το οποίο κατ’ αρχήν δεν είμαστε εις θέσιν να το ελέγξουμε, δεν είμαστε ειδήμονες. Θέλει επεξεργασία και από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συνεχιστεί εν προκειμένω, ο διάλογος. Μιλήσαμε επίσης και για τις αποσπάσεις κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό, στην Ευρώπη κυρίως, στην Νότιο Αμερική και στην Άπω Ανατολή, και εισπράξαμε μία θετική αύρα από μέρους του κ. Υπουργού και τον ευχαριστώ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας στο Φανάρι + άλλα νέα, 13.2.2019
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 

Ὁ Ἐξοχ. κ. Péter Szijjártó, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν καί Ἐμπορίου τῆς Οὑγγαρίας, εἰς τά Πατριαρχεῖα

Τήν Τετάρτην, 13ην Φεβρουαρίου, ὁ Ἐξοχ. κ. Péter Szijjártó, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν καί Ἐμπορίου τῆς Οὑγγαρίας, προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Viktor Mátis, Πρέσβεως τῆς Χώρας ἐν Ἀγκύρᾳ, Ἐντιμ. κ. κ. Balázs Hendrich, Γενικοῦ Προξένου αὐτῆς ἐνταῦθα, Péter Sztáray, István Balogh, καί László Váradi, ὑψηλοβάθμων συνεργατῶν αὐτοῦ ἐκ Βουδαπέστης.

Τόν Ἐξοχώτατον, εἰς ὅν ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πατριαρχικοῦ Πρωτοκόλου τιμαί, ὑπεδέχθησαν ἐν τῇ εἰσόδῳ τῶν Πατριαρχείων Κληρικοί τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, ἐν συνεχείᾳ δέ οὗτος καί οἱ συνοδοί αὐτοῦ ἐγένοντο δεκτοί μετά τιμῆς ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ, ἔνθα διεξήχθη μεταξύ αὐτῶν μακρά συζήτησις καί ἀντηλλάγησαν ἀναμνηστικά δῶρα, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γερμανίας κ. Αὐγουστίνου καί Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, τοῦ καί Ἐξάρχου Οὑγγαρίας. Ἐν συνεχείᾳ, ὁ κ. Ὑπουργός προσεκύνησεν εἰς τόν Π. Πατριαρχικόν Ναόν, ξεναγηθείς ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Δευτερεύοντος  κ. Νήφωνος. 

Ἡ Α. Ἐξοχότης προεπέμφθη ἐκ τῶν Πατριαρχείων μετά τῶν προσηκουσῶν τιμῶν.

*  *  *

Ἡ Α .Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανόν, παρουσιάσαντα Αὐτῷ τόν ὑπ’αὐτοῦ, ἀδείᾳ τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου,  πρότριτα εἰς Πρεσβύτερον χειροτονηθέντα Αἰδεσιμ. κ. Θεοφάνη Μαβινάκην, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, πρός ἀνάληψιν τῶν ἱερατικῶν αὐτοῦ καθηκόντων ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, τῆς Κοινότητος Κανδυλλί, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.