e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

Μικρή Παράκληση προς την Παναγία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [9.8.2019, πλήρες video]


Εσπέρας 9ης Αυγούστου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, εψάλη ο Μικρός Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 
Μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι ECCLESIA TV του Γιώργου Αρβανίτη.


Βαρθολομαίος: «Στέλνω σε όλο τον ευσεβή ορθόδοξο ρωσικό λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας του Εκκλησίας της ΚΠόλεως» [video]


«Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διοικητικές διαφορές και προβλήματα,
αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν την αδελφωσύνη μας
και την ενότητά μας εν Χριστώ και εν τη Ορθοδόξω κοινή Πίστη μας.
Εμείς σας αγαπούμε και σας ευλογούμε με όλη μας την καρδιά»

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Παρασκευήν, 9ην Αὐγούστου 2019, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ ἐν Γαλατᾷ πανηγυρίσαντι Μετοχίῳ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος καί ἰαματικοῦ Παντελεήμονος, ἐπί τῇ μνήμῃ αὐτοῦ κατά τό παλαιόν ἡμερολόγιον, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, καθ’ ἥν ἐκκλησιάσθη πλῆθος πιστῶν ἐκ τῆς ἐνταῦθα Ρωσσικῆς Κοινότητος. Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Πατριάρχης ὡμίλησε πατρικῶς πρός τό ἐκκλησίασμα, ἐπιδαψιλεύσας πᾶσι τοῖς προσελθοῦσι πιστοῖς τάς Πατριαρχικάς Αὐτοῦ εὐχάς καί εὐλογίας. Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ παρακειμένῃ αἰθούσῃ τοῦ Μετοχίου».

Πρόκειται για Μετόχιο που διατηρεί στην Κωνσταντινούπολη η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, η λεγομένη «ρωσικό», στο οποίο εκκλησιάζονται Ρώσοι και άλλοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που παροικούν στη Βασιλεύουσα. Πολλοί επίσης Ρώσοι και σλαβόφωνοι εκκλησιάζονται στο πλησιόχωρο επ’ ονόματι του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Μετόχιο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο οποίο διακονεί ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ κ. Πανάρετος, ο οποίος, όπως και ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, αλλά και ο πρόσφατα εκλεγείς και χειροτονηθείς στην Αττάλεια Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, είχαν αποσταλεί από τη Μητέρα Εκκλησία στη Ρωσία για να μάθουν καλά τη ρωσική γλώσσα και να μπορούν να διακονούν τους Ρώσους και λοιπούς σλαβοφώνους που διαμένουν στα όρια της κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως Επίσκοπο και Πατέρα όχι μόνο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως αλλά και του Αγίου Όρους, προσκάλεσαν με πολλή αγάπη για να χοροστατήσει στην Πανήγυρη, οι Ιερομόναχοι της Μονής Παντελεήμονος Αγίου Όρους π. Τιμόθεος και π. Αλέξιος, που διακονούν στο Μετόχιο στην Πόλη. Μια πρόσκληση, που όπως είπε ο Παναγιώτατος στην προσλαλιά του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Η ομιλία του Παναγιωτάτου, την οποία μετέφραζε στα ρωσικά ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, περιείχε σημαντικά μηνύματα προς τους Ρώσους και σλαβοφώνους Ορθοδόξους αδελφούς, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθούν και στη Ρωσία, αφού την ακολουθία κατέγραφε ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός. Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε:

«Αγαπητοί μου αδελφοί, προ ημερών ήλθαν ο αγαπητός π. Τιμόθεος και ο αγαπητός π. Αλέξιος για να με προσκαλέσουν να έλθω σήμερα να χοροστατήσω. Και ήλθα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανάμεσά σας, διότι αυτή η Λειτουργία και η Χοροστασία μου, μου δίνει την ευκαιρία να τιμήσω και να προσκυνήσω, για δεύτερη φορά μετά από λίγες ημέρες, τη χάρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, που τον γιορτάσαμε και εμείς προ ημερών. Αλλά ανταποκρίθηκα και ήλθα ευχαρίστως και διότι αυτό, όπως κάθε χρόνο, μου δίνει την ευκαιρία να ευρεθώ ανάμεσα στα πνευματικά μου παιδιά τα σλαβόφωνα, τα οποία έχουν αυτήν την ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στη Βασιλεύουσα Πόλη μας. Όπως με την ίδια ευχαρίστηση πηγαίνω κάθε χρόνο και στον γειτονικό Άγιο Ανδρέα, στις 13 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, για να ευρεθώ ανάμεσα στους πιστούς της ενορίας αυτής, την οποία εξυπηρετεί ο Αρχιμανδρίτης Πανάρετος, τον οποίο ευχαριστούμε και συγχαίρομε, καθώς και τον π. Τιμόθεο και τον π. Αλέξιο, οι οποίοι εξυπηρετούν τις θρησκευτικές σας ανάγκες.
     Ο Άγιος Παντελεήμων, όπως γνωρίζετε, ήταν από τη γειτονική Νικομήδεια, που λέγεται σήμερα Ιζμίτ, αλλά η χάρη του και η τιμή και η ευλάβεια προς το πρόσωπό του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, όπως και των άλλων Αγίων της Εκκλησίας μας. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, αγίασαν, μαρτύρησαν σε ένα συγκεκριμένο τόπο, αλλά η χάρη τους αγκαλιάζει όλη την οικουμένη. Από αυτής της απόψεως, μπορούμε να πούμε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι όντως οικουμενικοί και η τιμή και η ευλάβεια προς τα πρόσωπά τους είναι διαχρονική, διά μέσου των αιώνων.
     Έτσι και η Μητέρα σας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, από την οποία τα σλαβικά φύλα -οι αγαπητοί μας Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι, Μολδαβοί και όλοι οι αδελφοί μας οι Ορθόδοξοι- πήραν το Βάπτισμα και την Χριστιανική Πίστη, αυτή λέγω η Μητέρα σας Εκκλησία, είναι και αυτή Οικουμενική και αγκαλιάζει με τη σκέψη της, με την αγάπη της και με την προσευχή της όλη την Οικουμένη και όλους τους Ορθοδόξους αδιακρίτως.
     Προ ημερών ήμουν στην Αττάλεια, όπου χειροτόνησα ένα νέο Επίσκοπο -ο οποίος, όπως και ο μεταφράζων ο π. Βησσαρίων και ο παρών π. Πανάρετος, έμαθαν ωραία ρωσικά στη Ρωσία, όπου τους έστειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο- είδα την ευλάβεια των Χριστιανών μας της Αττάλειας και της Αλάνιας. Πόσο ενθουσιάστηκαν με τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αμβροσίου, ο οποίος ήταν χαρούμενος διότι πήρε ευχές και συγχαρητήρια από τον Αρχιεπίσκοπο Αμβρόσιο, που ήταν ο Σχολάρχης του στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως (σ.σ.: Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Βερέγια κ. Αμβρόσιο, ο οποίος είναι σήμερα Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας). Ήταν έργο της Προνοίας του Θεού που στείλαμε αυτούς τους τρεις κληρικούς του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην αγαπητή Ρωσία, όπου έμαθαν τη γλώσσα, την τόσο χρήσιμη και διαδεδομένη ρωσική γλώσσα, και έτσι μπορούν και εξυπηρετούν τους σλαβοφώνους αδελφούς μας, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
     Όταν ήλθα σήμερα το πρωί είδα ότι υπήρχε ένα κανάλι από τη Ρωσία. Επωφελούμαι από την ευκαιρία της παρουσίας αυτού του καναλιού για να στείλω σε όλο τον ευσεβή Ορθόδοξο Ρωσικό Λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας του Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Στέλνουμε την αγάπη όλων σας και την δική μου. Μέσα στην Ορθόδοξο Πίστη ενώνονται σήμερα οι Ρώσοι της Ρωσίας, οι Ρώσοι της Κωνσταντινουπόλεως, οι Ρώσοι της Αττάλειας, και όλοι γύρω από τη Μητέρα μας Εκκλησία.
     Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διοικητικές διαφορές και προβλήματα, αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν την αδελφοσύνη μας και την ενότητά μας εν Χριστώ και εν τη Ορθοδόξω κοινή Πίστη μας. Εμείς σας αγαπούμε και σας ευλογούμε με όλη μας την καρδιά».
Φωτογραφίες: Marina Akdeniz

Η «συνταγογράφηση» της προσευχής

- Γέροντα, τι είναι η προσευχή;
- Η προσευχή είναι η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό.

- Γιατί χρειάζεται η προσευχή;
- Η προσευχή και επίκληση στον Θεό είναι αναγκαία. Η επικοινωνία μαζί Του είναι επιτακτική.
     Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να ζει στον παράδεισο. Ο παράδεισος είναι η αέναη -χωρίς τέλος- επικοινωνία με τον Θεό. Με την έξοδο από τον παράδεισο διεκόπη και η επικοινωνία μαζί Του. Εκτός παραδείσου ο άνθρωπος, χτυπιέται ανελέητα από τον διάβολο, τον εγωισμό του, τους λογισμούς του, την αμαρτία, με αποτέλεσμα να χάνει την πορεία και τον σκοπό στην ζωή του, που είναι η επιστροφή στην πρώτη του κατάσταση, την παραδείσια.
     Με την προσευχή ζει τον παράδεισό του εδώ, στην γη. Η επικοινωνία με τον Θεό, μέσω της προσευχής, του χαρίζει την γαλήνη και την ηρεμία του παραδείσου. Σ' αυτήν την κατάσταση πλέον ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τους πειρασμούς, που προκύπτουν στην ζωή του.

- Πώς πρέπει να προσευχόμαστε;
- Η προσευχή είναι το μέσον να επικοινωνήσεις με τον Θεό. Ο Θεός είναι απλός, άρα και η επικοινωνία μαζί Του είναι απλή. Με απλότητα πρέπει να προσευχόμαστε, χωρίς φλυαρίες και επεξηγήσεις. Ξέρει ο Θεός ποιοι είμαστε, τι είμαστε, πώς σκεφτόμαστε, τι θέλουμε... Τα πάντα!

- Η πολυλογία στην προσευχή δεν βοηθά;
- Με την πολυλογία κινδυνεύεις να ξεχαστείς. Αμφισβητείς εμμέσως, χωρίς να το καταλαβαίνεις, την γνώση του Θεού για σένα προσωπικά και μπαίνεις σε μια διαδικασία να χάνεις χρόνο για κάτι, το οποίο ήδη γνωρίζει ο Θεός και με μια απλή και συνεχή επίκληση του ονόματός Του, «Κύριε ελέησον», τα έχεις πει όλα.
     Άρα, το βασικό δεν είναι το πλήθος των λέξεων στην προσευχή αλλά είναι η συνεχής ενθύμηση του Θεού με την απλή καρδιακή επίκληση: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με.

- Ισχύει αυτό που λένε: «να πεις την τάδε προσευχή τόσες φορές και να την μεταδώσεις σε τόσα άτομα για να "πιάσει"»;
- Ακούγεται πολύ συχνά στις μέρες μας το φαινόμενο της «συνταγογράφησης» της προσευχής. Είναι δυνατόν να περιορίζεται ο Θεός; Αυτή η «συνταγή» επιτυχίας της προσευχής είναι καθαρή προσβολή της σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο, προσβολή του Θεού.

- Γιατί προσβάλλεται η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο;
- Η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο μάς αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Θεό, με τον ερχομό του Χριστού στην γη, με την σταυρική Του θυσία, με την ανάστασή Του. Είναι σχέση απόλυτης αγάπης, η οποία υπερβαίνει τις ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς προκαταλήψεις και περιορισμούς, χωρίς δισταγμό να θυσιαστεί για να δώσει ζωή στον άλλο.
     Όταν έρχεται κάποιος και σου μετατρέπει την αγάπη σε νούμερα, λέγοντας, π.χ. θα πεις 9 φορές αυτή την προσευχή, για να «πιάσει», χάνεται η υπέρβαση και η θυσία. Χάνεται η προσωπική διάθεση του καθενός. Υπάρχει διάθεση για επιτυχία, χωρίς όμως κόπο και αγώνα. Ο Θεός υπακούει σε νούμερα, αλλά όχι στην καρδιά του ανθρώπου.
     Αυτή η «συνταγογράφηση» της προσευχής είναι εν τέλει βλασφημία! Όταν θεωρείς δεδομένο, ότι η ποσότητα, και όχι η ποιότητα, της προσευχής θα εισακουστεί, μετατρέπεις τον Θεό της αγάπης σε έναν Θεό υποχείριο δικό σου!
     Αν αυτό που ζητάς στην προσευχή δεν είναι προς το συμφέρον σου ή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιηθεί το αιτούμενο, ενώ ο Θεός σε προστατεύει, εσύ τι θα σκεφτείς μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός; Άραγε τα περί αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο είναι ψέματα, αφού δεν «πέτυχε» η προσευχή;
     Συνταγή επιτυχίας στην προσευχή δεν υπάρχει. Εδώ στα φαγητά που υπάρχουν συνταγές, υπάρχει διαφορά στον τρόπο παρασκευής και στο αποτέλεσμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν συγκρίνονται!
Η προσευχή είναι δώρο Θεού στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει συνταγή. Υπάρχει ο άνθρωπος και ο Θεός, η διάθεση του ανθρώπου που προσεύχεται και η απέραντη αγάπη του Θεού, ο Οποίος περιμένει τον άνθρωπο να Τον καλέσει στην ζωή του.
     Άρα, όταν η διάθεση σου είναι αρνητική, δεν θα ακουστεί η προσευχή, όχι 9 αλλά και 109 φορές να την πεις. Ενώ, όταν είναι θετική και μία φορά να την πεις φτάνει. Αυτός γνωρίζει τα πάντα για τον καθένα. Δεν περιορίζεται, γιατί όλα τα καλύπτει η χάρη Του.
     Το ζητούμενο στον σημερινό άνθρωπο είναι να βάλει την προσευχή στην ζωή του. Είναι ο τρόπος για να μπορέσει να δει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, τα οποία τον έχουν πνίξει. Οι συνταγές και οι έτοιμες λύσεις δεν ταιριάζουν στην ζωή του χριστιανού γιατί έχει την απάντηση για όλα, τον Χριστό. Το θέλημα του Θεού στην ζωή μας είναι φάρμακο σωτηρίας. Διώχνει την απελπισία, ελευθερώνει και ζωντανεύει τον άνθρωπο.

Ας δυναμώσουμε την σχέση με τον Θεό μέσω της προσευχής. Αυτή η σχέση είναι σχέση ζωής. Είναι άδικο να Τον κάνουμε μέτοχο μόνο στις θλίψεις και τις δυσκολίες μας και να Τον ξεχνούμε στις χαρές μας.
     Η συνεχής επίκληση του Ονόματός Του δυναμώνει αυτήν την σχέση, βάζοντάς Τον ολοκληρωτικά στην ζωή μας, κάνοντάς Τον μέτοχο στις χαρές και στις λύπες.

Η προσευχή είναι τρόπος ζωής, διάθεση σωτηρίας.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Πατριαρχική Χοροστασία στο πανηγυρίζον Ρωσικό Μετόχιο του Αγ. Παντελεήμονος Γαλατά [video]


ΙΕΡΟΝ ΡΩΣΣΙΚΟΝ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΓΑΛΑΤΑ 
 ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σήμερον, Παρασκευήν, 9ην Αὐγούστου, καί ὥραν 10:00, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί ἰαματικοῦ Παντελεήμονος, κατά τό παλαιόν ἡμερολόγιον, πανηγυρίζοντος τοῦ ἐν Γαλατᾷ φερωνύμου Ἱεροῦ Μετοχίου, Θεία Λειτουργία, χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Παρασκευήν, 9ην  Αὐγούστου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ ἐν Γαλατᾷ πανηγυρίσαντι Μετοχίῳ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος καί ἰαματικοῦ Παντελεήμονος, ἐπί τῇ μνήμῃ αὐτοῦ κατά τό παλαιόν ἡμερολόγιον, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, καθ’ ἥν ἐκκλησιάσθη πλῆθος πιστῶν ἐκ τῆς ἐνταῦθα Ρωσσικῆς Κοινότητος.

Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Πατριάρχης ὡμίλησε πατρικῶς πρός τό ἐκκλησίασμα, ἐπιδαψιλεύσας πᾶσι τοῖς προσελθοῦσι πιστοῖς τάς Πατριαρχικάς Αὐτοῦ εὐχάς καί εὐλογίας. Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ παρακειμένῃ αἰθούσῃ τοῦ Μετοχίου. 

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Σαμουήλ Ἐφέν, Κληρικόν τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Γεννάδιον Μαυράκην, ἐκ τῶν Κληρικῶν τῆς Κοινότητος Σταυ-ροδρομίου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Χρῆστον Ἰωσηφίδην, μετά τῆς μνηστῆς αὐτοῦ Εὐγεν. δίδος Valentine, ἐκ Λωζάννης. 
- Τόν Ἐλλογ. Özcan Şabudak, Ὑποδιευθυντήν τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου.
- Τόν Ἐλλογ. κ. Γεώργιον Καραμπάτσον, Φοιτητήν, ἐκ Καλαμάτας. 

 *   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Ἀποστόλου, Ἡγουμένου τῆς ἐν Χαλκιδικῇ Ἱ. Μονῆς τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολυτρίας, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Τυρολόης καί Σερεντίου κυροῦ Παντελεήμονος, Ὁμοτίμου Καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ἐκ τοῦ Καθολικοῦ τῆς Ἱ. Μονῆς Βλατάδων, τήν Παρασκευήν, 9ην Αὐγούστου.  

Συνέντευξη για τα αποψινά Εγκαίνια Βιβλιοθήκης και Έκθεσης Φωτογραφίας του "Αληθώς" [ΕΡΤ Ζακύνθου, audio]Οι εκκλησιολογικές μετα-πτώσεις του Πατριαρχείου Μόσχας

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Ὁ οἰκουμενισμός συνδέεται μέ τόν σχετικισμό ἤ σχετικοκρατία, ὅτι, δηλαδή, ὅλα εἶναι σχετικά καί ἔτσι δημιουργεῖται σύγχυση στά θεολογικά καί ἐκκλησιολογικά θέματα. Ἄλλο, βέβαια, εἶναι ἡ οἰκουμενικότητα καί ἄλλο εἶναι ὁ οἰκουμενισμός, ὁ ὁποῖος διακρίνεται γιά σύγχυση μεταξύ ἀληθείας καί πλάνης, μεταξύ ἀληθείας καί αἱρέσεως.

Παρατηρῶ, ὅμως, ὅτι οἱ ἀντιοικουμενιστές στήν Ἑλλάδα κρίνουν καί ἐπικρίνουν ἔντονα τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, ἰδίως τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο, ἐνῶ ἀμνηστεύουν παράλληλα τίς ἄλλες Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες, κυρίως τήν Ἐκκλησία τῆς Ρωσίας. Νομίζω ὅτι αὐτό δέν εἶναι δίκαιο, οὔτε ἀντικειμενικό.

Γι’ αὐτό στήν συνέχεια θά θίξω τήν κατά καιρούς στάση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Μόσχας, κυρίως ἔναντι τῶν Ρωμαιοκαθολικῶν. Οὐσιαστικά, θά παρουσιάσω τίς μετα-πτώσεις της σέ ἐκκλησιολογικά θέματα, πού γίνεται ἀνάλογα μέ τίς ἑκάστοτε ἔξωθεν ἐπιδράσεις.

Πρέπει ἀπό τήν ἀρχή νά διευκρινίσω ὅτι ὅσα θά γραφοῦν στήν συνέχεια δέν ἀφοροῦν τόν ὀρθόδοξο ρωσικό λαό καί τούς ἁγίους πού ἔζησαν καί ζοῦν στήν Ρωσία, ἀλλά τήν κατά καιρούς ἡγεσία πού ἐπηρεάσθηκε ἀπό ἄλλους παράγοντες.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:Πανέτοιμοι για την Έκθεση Φωτογραφίας "10+10" στη Βιβλιοθήκη Ενορίας Βανάτου. Εγκαίνια: Σήμερα, 9.8.2019, 8.30 μμ


Όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες, είμαστε πλέον πανέτοιμοι για τα Εγκαίνια του Σπιτιού Πολιτισμού της Ενορίας Μπανάτου, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, σήμερα το δειλινό, 9 Αυγούστου 2019, ώρα 8.30. 

Το κτήριο αυτό, το οποίο πρόκειται να στεγάσει Βιβλιοθήκη της Ενορίας μας και πολυειδείς μορφωτικές δράσεις του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", αμέσως μετά τον αποψινό Αγιασμό των Εγκαινίων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, θα ανοίξει για το κοινό, παρουσιάζοντας διπλή Έκθεση Φωτογραφίας δύο έγκριτων καλλιτέχνιδων του είδους: Της Λουκίας Καποδίστρια και της Καλλιόπης Ζιάκα. Τα φωτο-έργα θα παρουσιάσει η Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.


Συντελεστές Έκθεσης Φωτογραφίας
"δέκα συν δέκα"

Επιμελητής έκθεσης:
Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Συνοδευτικό κείμενο έκθεσης:
Κατερίνα Δεμέτη

Προσαρμογή φωτογραφικών έργων και παραγωγή εντύπων:
Ματίνα Γιατρά-Ρίτσου

Υποστήριξη:
π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Τιμόθεος Στραβοπόδης
Κωνσταντίνος Μάτσας

Παραγωγή:
Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Μπανάτου
 «ΑΛΗΘΩΣ»
© 2019