e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Και στον Πειραιά μνημονεύτηκε ο Κιέβου Επιφάνιος ανήμερα των Φώτων


Ανήμερα της Εορτής των Θεοφανίων, 6 Ιανουαρίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του οικείου ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. 
Αυτό σημαίνει ότι ο οικείος ποιμενάρχης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μνημονεύει "Επιφανίου Κιέβου". Το ήξερε πολύ καλά αυτό ο Πειραιώς Σεραφείμ, αλλά μας εξέπληξε ευχάριστα όταν μετά την μνημόνευση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο κατά την Μεγάλη Είσοδο, έσπευσε ο ίδιος να μνημονεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ("του πατρός ημών Ιερωνύμου, μνησθείη Κύριος ο Θεός"), κάτι που δεν προβλέπεται από την τάξη. 
Έτσι, με πανηγυρικό, θα λέγαμε, τρόπο αναγνώρισε και ο ίδιος την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, περί της οποίας είχε κάτι αμφιβολίες προ καιρού.


Παρατίθενται, λοιπόν, για λόγους ιστορικούς, εκείνα τα αποσπάσματα από τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έγινε κανονική Μνημόνευση στα Δίπτυχα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, τόσο από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών όσο και από τον Αρχιδιάκονο. 
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Πειραιώς Σεραφείμ αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εν Ευχαριστία - και όχι εν επιστολαίς - ένα χρόνο ακριβώς μετά την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (6-1-2019). 

Π.Α.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: