e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας


Πρωί της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, Καθεδρικό της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προεξάρχοντος του Προκαθημένου Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.














































































Богослужіння в неділю Торжества Православ’я

08 Березня 2020


У першу неділю Великого посту, 8 березня 2020 року, Православна Церква відзначає свято, що носить назву – Торжество Православ’я. Цього дня Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію святителя Василія Великого у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі міста Києва.

Його Блаженству співслужили намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство

Напередодні, 7 березня ввечері, Предстоятель помісної Української Православної Церкви очолив в соборі Всенічне бдіння

На Божественній літургії, після прочитання Євангелія, Блаженнійший владика звернувся до присутніх з першосвятительським словом проповіді.

«В Церкві ми шукаємо зцілення від своїх гріхів, хвороб і пристрастей, приходимо до неї, наче хворі в лікарню, зі своїми хворобами, але часто не помічаємо Церкву духовну. Люди забувають про те, що Церква – це сила Божа і благодать, а дивляться тільки на вірних Церкви і на їхні недоліки. А з цього виникають всілякі єресі і розколи. Але пам’ятаймо, що якими б немічними, якими б грішними ми не були, ми залишаємось членами Святої Церкви.

Господь покликав нас, і ми прийшли до храму тому, що відчули Його поклик, відчули Його благодать, прийшли, щоб спастися. Саме тому Церква і називається невістою Христовою, невістою, за яку Господь пролив Свою Божественну кров. Тому, поки ми в Церкві, ми перебуваємо в любові Спасителя, ми зігріваємось теплом Його Божественного милосердя», – зокрема сказав Його Блаженство.

«Нинішнє свято є перемогою над усіма єресями, в тому числі й іконоборством, яке хвилювало і хвилює Церкву аж донині. Однак це свято говорить нам не лише про рукописні ікони, не тільки про те, що Бог може бути зображеним, не тільки про те, що, поклоняючись іконам, ми не впадаємо в ідолопоклонство, але й про те, що ми теж ікона Божа, адже носимо на собі образ і подобу Божу; говорить нам про те, як ми повинні ставитися до себе і один до одного.

Інколи ікони бувають оскверненими, спаплюженими людською злобою, і ці ікони стають для нас такими дорогими, що нам хочеться їх берегти, оточувати їх любов’ю, тому що вони постраждали від людської неправди. А чи не так ми повинні ставитися один до одного, коли людину скалічив гріх. Коли людина спотворена гріхом – як тяжко нам побачити в ній красу і славу Божу. Нам потрібно докласти багато зусиль, всю любов, щоб ця ікона не на дереві написана, а в душі людини, очистилася, зцілилася, освятилася і засяяла славою Божою», – підсумував Митрополит Епіфаній.

Наприкінці відправи Предстоятель у співслужінні намісника і духовенства обителі та екзарха Вселенського Патріарха архімандрит Михаїл звершив перед іконами Спасителя та Божої Матері молебний чин Торжества Православ’я.

На запрошення Глави Православної Церкви України на святковому богослужінні молився заступник Посла Грецької Республіки в Україні пан Александрос Будуріс.

Δεν υπάρχουν σχόλια: