e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Κυριακή του Τυφλού 2020 στη Μονή και Σχολή της Χάλκης [photos]


Μονή και Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σήμερα, 24.5.2020. ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ Από του Πάσχα (του Τυφλού). Του Οσίου Πατρος ημων Συμεών του εν τω Θαυμαστώ Όρει. Λειτούργησε μόνος, κεκλεισμένων των θυρών, ο Ηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός.

Της ψυχής τα όμματα πεπηρωμένος, σοι Χριστέ προσέρχομαι, ως ο τυφλός εκ γενετής, εν μετανοία κραυγάζων σοι· Συ των εν σκότει το φως το υπέρλαμπρον. 

Ο Θεός, όντας φως στο οποίο σκοτια ουκ εστιν ουδεμία. Εμφανίζεται πάντοτε στο φως και ως φως. Το άκτιστο φως είναι, ως προς την φύση του θεία ενέργεια, κάτι διαφορετικό από το φυσικό φως. Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, είναι το Φως του κόσμου. Είναι Αυτός, που φωτίζει και αγιάζει τη ζωή μας, και μας καθοδηγεί στο να πράττουμε πάντοτε το σωστό. Χωρίς το Χριστό ο άνθρωπος ζει μέσα στο σκοτάδι της αγνωσίας. Χωρίς το Χριστό, όση μόρφωση κι αν αποκτήσει κανείς, όσα πλούτη και δόξα, παραμένει κάτω από την κυριαρχία της αμαρτίας, που σκοτίζει και μαυρίζει την όλη ύπαρξή του. Για να απολαύσουμε τη θέα των θείων Δωρεών του Θεού, οφείλομε να απομακρυνθούμε από την αιτία της πνευματικής τύφλωσης, την αμαρτία. Όσο εμμένομε στις αμαρτωλές μας επιθυμίες, τόσο περισσότερο καθυστερούμε το φως να εισέλθει μέσα στο ναό της ψυχής μας. Καλή και Ευλογημένη Κυριακή.






Δεν υπάρχουν σχόλια: