e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Να σταματήσει το ξανασταύρωμα του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής  ΙΓ΄ Ματθαίου 
6 Σεπτεμβρίου 2020 
(Ματθ. κα΄ 33-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Μέγιστη υπήρξε η εγκληματικότητα, η αχαριστία και η ξεδιαντροπιά των εργατών του αμπελώνα της σημερινής ευαγγελικής παραβολής. Ο Κύριος - οικοδεσπότης φύτεψε μεγάλο αμπελώνα, τον οποίο για προστασία περιέφραξε και ενίσχυσε, ώστε να μην είναι προσβάσιμος από ληστές και άγρια ζώα. Έκτισε πυργοειδές οίκημα για άνετη κατοικία των πολλών καλλιεργητών, έφτιαξε φράχτη, πατητήρι και άλλα οικοδομήματα καθιστώντας την εκεί διαβίωση άνετη και δίδοντας στους εργάτες μισθοδοσία ικανοποιητική.

Ο Θεός είναι ο μέγας αυτός οικοδεσπότης, ο δημιουργήσας τα πάντα και τον άνθρωπο εκ του μηδενός. Αυτός χώρισε τη γη σε έθνη, ξεχωρίζοντας τον ισραηλιτικό λαό στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης. Ο φραγμός ασφαλείας ήταν ο Νόμος του Μωυσή και οι Προφήτες, για να προφυλάσσουν  τον λαό Του από το μίασμα της ειδωλολατρίας. Έφτιαξε πύργο, δηλαδή τον Ναό του Σολομώντα και θυσιαστήριο, για να προσφέρεται η λατρεία προς Αυτόν. Εξέλεξε πνευματικούς ηγέτες για να καθοδηγούν και να νουθετούν τον λαό του. Αυτοί απεστάλησαν από τον Θεό για να διαπιστώσουν αν η πνευματική καρποφορία ήταν η πρέπουσα και η αρεστή προς τον Θεό.
            
Πώς τους υποδέχθηκαν όμως οι εργάτες του αμπελώνα, δηλαδή οι ασεβείς άρχοντες και ο λαός; Αντί να τους φερθούν με σεβασμό και φόβο Θεού, αυτοί τους συνέλαβαν, τους κακοποίησαν,  τους συκοφάντησαν, τους γελοιοποίησαν και εντέλει τους σκότωσαν. Το ίδιο έπραξαν και στον Υιό του Θεού και Σωτήρα του κόσμου, ο Οποίος, όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου εστάλη για να σώσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά το ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Πόσο μάλλον όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας, της γνήσιας, παντοτινής και αληθινής πνευματικής αμπέλου και όχι απλώς της προσωρινής όπως ήταν ο Ισραήλ.
Ο Θεός, παρά την αναισθησία, την αναισχυντία, την κακία, τον εγωισμό, την πονηριά και εγκληματική διαστροφή του λαού, δεν τον εγκαταλείπει, αλλά πάντα επιζητεί την σωτηρία του και την εν Θεώ μεταστροφή του. Δεν οργίζεται εξ αρχής, ούτε τους τιμωρεί όπως τους άξιζε.
Ας φερθούμε, λοιπόν, όλοι με πίστη, σεβασμό και υπακοή στον Παντοδύναμο Θεό και ας μην μιμηθούμε την εγκληματική και βάρβαρη συμπεριφορά των εργατών του αμπελώνα της παραβολής. Ας αποφύγουμε την ιδιοτέλεια και την ασέβεια, προπάντων μάλιστα, ας σταματήσει το ξανασταύρωμα του Χριστού από ανάξιους κληρικούς και λαϊκούς, που εκμεταλλεύονται το αξίωμά τους για πονηρούς και ανίερους σκοπούς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: