e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Covid-19: Αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των Ιεραρχών


20.11.2020 | 17:58

Ο θάνατος του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου χτυπάει νέο καμπανάκι για τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς παίρνουν μορφή ντόμινο στα Βαλκάνια.

Ο 90χρονος Πατριάρχης νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου με Ρώσους γιατρούς να έχουν φτάσει για να τον παρακολουθούν. Η κατάσταση του χθες επιδεινώθηκε.

Λίγες ώρες αργότερα κατέληξε. Ο ιεράρχης βρέθηκε θετικός στις 4 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τον σάλο που είχε προκληθεί στις 30 Οκτωβρίου από τις εικόνες συνωστισμού στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Τοπικά και διεθνή Μέσα μετέφεραν εικόνες με χιλιάδες πιστούς να συνωστίζονται μέσα και έξω από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο Μαυροβούνιο και να ασπάζονται τον Πατριάρχη ενώ ούτε οι ιεράρχες τηρούσαν μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις. Τα Βαλκάνια φλέγονται από τον κορωνοϊό με το BBC να μιλάει για αποτυχία της Εκκλησίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Aπό επιπλοκές κορωνοϊού εκοιμήθη και ο Μητροπολίτης Καζάν και Ταταρστάν Θεοφάνης, σε ηλικία 74 ετών. Από χτες στην Βουλγαρία στην Ιερά Μητρόπολη Βιδινίου γίνονται λιτανείες για την απαλλαγή των πιστών από τον κορωνοϊό.

Σταθερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται χωρίς πυρετό σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με ήπια συμπτώματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να κόλλησε σε γεύμα που είχε στην μονή Πετράκη όπου παρακάθησαν ο Αρχιεπίσκοπος, οι 12 συνοδικοί ιεράρχες ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου και οι 2 γραμματείς της Συνόδου. Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχε στο γεύμα ήταν ασυμπτωματικός ασθενής με κορονοϊό.

Από κορωνοϊό είχαν νοσήσει ο Θεόκλητος, Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ο Γεώργιος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Αμβρόσιος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων καθώς και ο Μακαριστός Ιωάννης Μητροπολίτης Λαγκαδά ο οποίος εκοιμήθη. Πολλοί είναι και οι ιερείς που νόσησαν και πλέον είναι αμφίβολο αν θα κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτές εκκλησίες.

Σταθερή είναι η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου ο οποίος επίσης νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.

Ενθαρρυντικά τα νέα για την υγεία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου – Το γεύμα που οδήγησε στο να νοσήσει 

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την υγεία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ωστόσο φαίνεται ότι η εστία μετάδοσης του κορωνοϊού που οδήγησε και τον αρχιεπίσκοπο στο να νοσήσει ήταν ένα γεύμα που έγινε μετά το τέλος των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις 6 Νοεμβρίου, στο εντευκτήριο του Συνοδικού Μεγάρου για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιωνίας.

Έχει γίνει γνωστό ότι ήδη υπήρχε ένα κρούσμα, ένας Συνοδικός ιεράρχης που έχει επιλέξει να μην ανακοινώσει ότι νοσεί, ενώ νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη ένα μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου νοσεί με κορωνοϊό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: