e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Δόγμα και επιστήμη


ΣΧΟΛΙΟ του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.3.2020, 21:08

Η Θεία Ευχαριστία είναι το κατεξοχήν μυστήριο της χριστιανικής πίστεως. Δίχως τη Θεία Ευχαριστία, δεν θα υπήρχε Εκκλησία, και ως εκ τούτου κενόν το κήρυγμα των ιερέων, κενή δε και η πίστις ημών. Όσοι μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων, μετέχουν στη θεανθρώπινη κοινωνία –ζώντων και κεκοιμημένων– και ανακαινούμενοι, μετέχουν της ανακαινίσεως του κόσμου, κατά τους θεολόγους.

Γιατί υπάρχουν και κάποια αδέλφια…

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Ήσυχος οικογενειάρχης και νοικοκύρης ο Τιμόθεος. Κοίταζε την δουλειά του, τα χτήματα του, τα αμπέλια και τους ελαιώνες του και φυσικά την φαμελιά του. Η Μαντίνα, η γυναίκα του, βοηθούσε με τα ζωντανά, να τα ταΐσει να τα ποτίσει  να 'χει το νου της μην ξενογεννήσουν οι κότες στου γείτονα κι άντε μετά να τρέχει να γυρεύει τα αυγά. Εμφύλιος πόλεμος θα ξεσπούσε μεταξύ των γειτόνων! Είχαν και κουνέλια που κι εκείνα θέλανε ιδιαίτερη και περισσή φροντίδα.

Οι μεγάλες αυλές πάλι γύρω από το σπίτι θέλανε σκούπισμα μια και δυο φορές την ημέρα, μολονότι, ξίο-ξίο την άκουγες όλη μέρα να κυνηγάει τις κότες, εκείνες όλο εκεί γύρω τριγύριζαν μπας και βρουν κάνα ψίχουλο από το τίναγμα της μεσάλας της νοικοκυράς. Είχε έγνοια να αλλάζει κάμποσες φορές την ημέρα και θέση στην κουτσούνα να μην την πιάνει ο ήλιος, τη γίδα τους, έτσι την βάφτισε η Κατινούλα, όταν την πρωτοείδε γιατί της φάνηκε πολύ χαριτωμένη και ομορφούλα! Την πρόσεχε πολύ και ήταν η σύντροφος των παιχνιδιών της, ο Διονυσάκης κι ο Ανδρέας, τ' αδέλφια της δεν έπαιζαν ποτέ μαζί της! Ήταν η εποχή που τα κορίτσια δεν συμμετείχαν στα παιχνίδια των αγοριών. Κάπως απόμερο το σπίτι τους στην άκρη του χωριού, μολονότι κατέληγε στον κεντρικό δρόμο από όπου πήγαιναν στη χώρα.

Ο Διονυσάκης  κι ο Ανδρέας, με μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, αχώριστοι μεν, αλλά  τελείως διαφορετικοί σε χαρακτήρα και προτιμήσεις.

Όταν ο Επίσκοπος Σύρου Δανιήλ έλυσε τη νηστεία του 15αύγουστου λόγω Χολέρας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Και η συζήτηση δεν έχει τέλος με την στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. 
Δυστυχώς κάποιοι ιεράρχες και ιερείς θεωρούν τον εκκλησιασμό «ομολογία πίστεως», σ’ αυτούς τους λίαν δίσεκτους καιρούς, αγνοώντας τόσο την ανάγκη του παρόντος όσο και την διδαχή του παρελθόντος. 
Στο περιοδικό Μνήμων 14 (1992, σ. 49-69) δημοσιεύεται ένα κατατοπιστικό άρθρο του Χρήστου Λούκου, με θέμα «Επιδημία και κοινωνία. Η χολέρα στην Ερμούπολη της Σύρου (1854)». 
Το άρθρο εξετάζει τα προβλήματα που έθεσε στην κοινωνία της Ερμούπολης, το 1854, η χολέρα, μια ασθένεια που δεν βιώνεται ατομικά, αλλά λόγω του επικίνδυνου επιδημικού της χαρακτήρα, απειλεί και κινητοποιεί το σύνολο των κατοίκων της πόλης. 
Στο άρθρο αυτό αποτυπώνεται και η στάση της τοπικής Εκκλησίας. Σημειώνονται, λοιπόν, τα εξής ενδιαφέροντα: 

Το "Νυχθημερόν" απέκτησε δική του στέγη στο facebook


Αγαπητοί φίλοι, το πολυπεριοδικό του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, μαζί με όλα τα ένθετά του, απέκτησαν αυτόνομη νέα στέγη στο facebook

Κατά συνέπειαν, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει από ετών, απομακρύνεται από το προσωπικό προφίλ του ιδιοκτήτη και συντάκτη του. Εκείνο παραμένει το προσωπικό και το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ξανοίγεται ΕΔΩ, όπου μπορείτε να μπείτε και να γίνετε φίλοι!!!

Καλές πλοηγήσεις!!!

Μια ώρα την ημέρα ανοικτά τα Γραφεία της Μητροπόλεως Ζακύνθου λόγω πανδημίας Κορονοϊού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΩΡΑ 10-11,  ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 
ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ

Επικοινωνία:
Τηλ. 2695022233, 2695042552
  Εσωτ. 1, Ιδιαίτερο Γραφείο, imzante@yahoo.gr
  Εσωτ. 2, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος
  Εσωτ. 3, Γραμματεία - Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων
Email: imz@otenet.gr
  Εσωτ. 4, Λογιστήριο
  Εσωτ. 5,  Λογίστρια Ναών
 Fax: 2695022348