e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Σταυροπροσκύνηση 2020 στο Maputo. Κλείνουν στο εξής οι Ναοί στη Μοζαμβίκη λόγω Covid-19


Σήμερα, 22 Μαρτίου 2020, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της μοζαμβικανής πρωτεύουσας, λειτούργησε επί τη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος. 

Ήταν η τελευταία Λειτουργία με ανοικτές θύρες. Σταματούν, με κυβερνητική εντολή, οι λειτουργίες και οι ακολουθίες άχρι καιρού. Οι ναοί, εν προκειμένω ο Ελληνορθόδοξος, θα παραμένουν ανοικτοί μόνο για κατ' ιδίαν προσευχή. Ταυτόχρονα, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων. Σημειωτέον ότι οι ναοί των Ρωμαιοκαθολικών της Μοζαμβίκης έκλεισαν από σήμερα για ένα μήνα.

Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι [video]


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 22 Μαρτίου 2020 απόγευμα, εψάλη ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος -από του Παραθρονίου- του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής, δίχως εκκλησίασμα, εξαιτίας του ενσήψαντος Κορονοϊού.

Βαρθολομαίος: Ο Θεός, με τη δύναμη και την χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, να προστατεύει όλους τους ανθρώπους


OΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Την ευχή ο Θεός, με τη δύναμη και την χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, να προστατεύει όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, από τον επικρεμάμενο κίνδυνο της πανδημίας του Κορωνοϊού, έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, για την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως.

Λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα, εξαιτίας της πανδημίας, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την συμμετοχή μόνο των κληρικών και ελαχίστων λαϊκών μελών της Πατριαρχικής Αυλής. 

Επιστολές συμπαθείας Οικουμενικού Πατριάρχου προς Πάπα Ρώμης και Πρόεδρο της Ιταλίας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 


Την αδελφική συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς τον Ιταλικό λαό, που δοκιμάζεται, όλως ιδιαιτέρως, από την πανδημία του Κορωνοϊού, εκφράζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολές του προς τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, και προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella. 

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2020 στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο της Ουκρανίας Επιφάνιο [video]


Πρωί 22ας Μαρτίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, η θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, προεστώτος του οικείου Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακ. Μητροπολίτου κ. Επιφανίου. 

Κυριακή ΜΗ Σταυροπροσκύνησης 2020 στον έρημο -λόγω Λοιμού- Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου


Κυριακή Γ΄ Νηστειών στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, σήμερα, 22 Μαρτίου 2020. Άλλοτε έσφυζε από πιστούς, τέτοια μέρα επίσημη της Σταυροπροσκύνησης. Φέτος, δίχως θεία Λειτουργία, παραμένει ανοικτός από τις 9 έως τις 11 το πρωί, με τον Σταυρό του Κυρίου Ιησού στο κέντρο, ερημικός κατά πάντα, με θλιβερό ψιλόβροχο και αδιέξοδη μοναξιά. Όλα τούτα, στο πλαίσιο των αναγκαστικών και επιβεβλημένων μέτρων ένεκα του φόβου της εξάπλωσης του νέου Θεριού της ανθρωπότητας, που κατατρώγει και αφανίζει τα πάντα όπου εμφανισθεί.

Ενώπιον του Τιμίου Ξύλου, επί του οποίου θυσιάστηκε ο Θεός της Αγάπης, κλίνουμε γόνυ ικεσίας και δεόμεθα υπέρ καταπαύσεως της λοιμικής εκ της μανίας του νέου Ιού. Ο Υιός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου ας ξαναγίνει ίλεως υπέρ ημών των τρισαθλίων, παρέχοντάς μας χρόνο αλλαγής νοοτροπίας και επιστροφής στο σπίτι του Πατέρα!

π. Π. Κ.

Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως από το Φανάρι [live]


Φανάρι ΚΠόλεως, 22 Μαρτίου 2020. Στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου τελείται η θεία Λειτουργία της Κυριακής Γ΄Νηστειών και η Σταυροπροσκύνηση, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και ψαλλόντων των Κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής, χωρίς την παρουσία εκκλησιάσματος, εξαιτίας του φόβου εκ της πανδημίας του Covid-19.