e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ούτε ανθρωποφαγία, μήτε θεοκτονία


Σχόλιο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ επί της επικαιρότητος

Ούτε ανθρωποφαγία, αλλά ούτε και Θεοκτονία...

Για να μη χάνουμε ποτέ τη μέση και βασιλική οδό της Εκκλησίας, καλό είναι να διευκρινίσουμε κάτι, επειδή πολλά γράφονται και λέγονται αυτές τις ημέρες σχετικά με την περίπτωση του αδελφού που δυστυχώς λιποψύχησε στον σταυροαναστάσιμο Γολγοθά της άρσης του προσωπικού του σταυρού...

2η ημέρα θερινής εορτής 2020 του Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, με Αρχιερατική Λειτουργία


Πρωί Τρίτης, 25ης Αυγούστου 2020, β΄ ημέρας της θερινής εορτής του Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, έγινε στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν Του, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ και συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Υπάρχει... "star system" και στο χώρο του Ιερού Κλήρου;


Άρθρο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Δεν καταλαβαίνω... Υπάρχει... "star system" και στο χώρο του Ιερού Κλήρου;

Βλέπω κάτι περίεργες τοποθετήσεις μερικών "διασήμων" κληρικών σχετικά με την θλιβερή και άξια πολλών δακρύων και προσευχής απόφαση ενός αδελφού τους μοναχού και κληρικού (ιερομονάχου) να "πετάξει τα ράσα", να απαρνηθεί τόσο το μοναχικό σχήμα όσο και την ιερωσύνη, η οποία είναι ανεξίτηλος και από την οποία δεν "παραιτείσαι", δεν μπορείς να "παραιτηθείς", ακόμη και αν θέλεις... Ακόμη και η λεγόμενη "καθαίρεση" που επιβάλλεται από Σύνοδο για παραπτώματα δεν εξαλείφει την ιερωσύνη, δεν την καταργεί, αλλά την θέτει "εν υπνώσει", καθιστώντας την ανενεργή, αλλά όχι ανυπόστατη! Γι' αυτό και όταν κάποιος αποκατασταθεί μετά από καθαίρεση δεν αναχειροτονείται.

Η Μονή της Χώρας και ο… πολιτισμός του Ερντογάν που τη μετατρέπει σε τζαμί

Το νεοοθωμανικό όραμα του τούρκου προέδρου, εκτός από την πολιτικοστρατιωτική επέκταση περιλαμβάνει, ως κύριο ιδεολόγημα, την επιστροφή σε αυτή την οθωμανική και ισλαμική ταύτιση θρησκείας και κράτους

Γράφει ο Δημήτριος Τσουγκαράκης* | in.gr, 25.8.2020


Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει 3.500 τζαμιά, μερικά από τα οποία είναι τεραστίων διαστάσεων. Χρειαζόταν άραγε δύο επιπλέον, την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας; Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η μετατροπή τους σε τζαμιά δεν εξυπηρετεί θρησκευτικές ανάγκες αλλά κυρίως πολιτικές. Ωστόσο η πολιτική αυτή εξήγηση δεν φαίνεται να είναι αρκετή από μόνη της να δικαιολογήσει τις πράξεις του Ερντογάν. Υπάρχει επιπλέον μια πολιτισμική παράμετρος που δεν τίθεται συχνά στις σχετικές συζητήσεις. Για να την κατανοήσουμε καλύτερα είναι ανάγκη να δούμε από πιο κοντά τη φύση αυτών των μνημείων. Και για μεν την Αγία Σοφία οι περιγραφές και οι αναλύσεις είναι πολλές, τη Μονή της Χώρας όμως αξίζει να τη δούμε από πιο κοντά.

Άγγελμα για την Κηδεία του ΙΩΑΝΝΗ Σπ. ΚΟΝΤΟΝΗ, Νεωκόρου Μπανάτου


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες και Φίλους μας, όπως κάθε άλλον ενδιαφερόμενον ότι η Εξόδιος Ακολουθία για τον εκδημήσαντα στις 24/8 Νεωκόρο των εκκλησιών του Μπανάτου 

ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΝΗ 
του Σπυρίδωνος
ετών 60

θα ψαλεί στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 και ώρα 5 το απόγευμα.

Όσοι τιμούν τη μνήμη του, ας προσέλθουν.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ενημερώνει ότι όσες δωρεές συγκεντρωθούν εις μνήμην του, θα διατεθούν άμεσα στην κάλυψη των εξόδων της κηδείας, τιμής ένεκεν για τον μακαριστό Νεωκόρο μας, πολλά κοπιάσαντα επί 10ετία για την ευπρέπεια των Ναών μας.


[Στη φωτό: Ο αείμνηστος Νεωκόρος, κατά την -κεκλεισμένων των θυρών- Μεγάλη Παρασκευή 2020]