e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Olivier Clement: Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ


Μετάφραση από τα Γαλλικά: Δήμητρα Καραμπέρη

Το «Δοκίμιο για τη θεολογία της εικόνας στην ορθόδοξη Εκκλησία» του Léonide Ouspensky (τόμος Ι, Παρίσι 1960) είναι ένα βιβλίο που θα αφήσει εποχή. Πάνω σε ένα θέμα που καίει, πάνω σε ένα θέμα ουσιαστικό, αφού η τέχνη γίνεται για πολλούς σύγχρονούς μας αναζήτηση του απόλυτου και, κατά συνέπεια, επειδή η χριστιανική τέχνη θέτει άμεσα σε αμφισβήτηση την ικανότητά μας να ομολογούμε και να ζούμε την πίστη μας, ορίστε μία από τις πρώτες προσπάθειες σύνθεσης που δεν είναι καταρχήν αισθητική ή φιλοσοφική, αλλά βαθιά θεολογική, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης που εμπεριέχει και αξιώνει την πνευματική προσοχή. Σύνθεση που, επιπλέον, είναι έργο όχι ενός θεωρητικού, αλλά ενός από τους μεγαλύτερους αγιογράφους της εποχής μας, ο οποίος, σε συνεργασία με τον π. Γρηγόριο Κρουγκ, μόλις ζωγράφισε σημαντικά φρέσκο στην καινούρια εκκλησία των Τριών Αγίων, Βασιλείου, Γρηγορίου και Χρυσοστόμου (1), στο κέντρο του Παρισιού.

Θα ήθελα ξεκινώντας απλώς από αυτό το έργο, να εξάγω ορισμένα θεμελιώδη θέματα σχετικά με τη θεολογία της εικόνας.

Η ψυχή μας ως γόνιμο χωράφι

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Δ΄ Λουκά ή του Σπορέως 

11 Οκτωβρίου 2020 

(Λκ. η΄ 5-15)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Ο καλός Θεός, κατά την σημερινή ευαγγελική παραβολή, έριξε τον σωτήριο σπόρο Του προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως οι περισσότεροι εκ Θεού σπόροι -δυστυχώς- δεν βρήκαν τόπο στις ανθρώπινες ψυχές για να ριζώσουν. 

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου


Ἡ  Α. Μ. ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ὑπεβλήθη σήμερα, Σάββατο 10 Ὀκτωβρίου 2020, τὶς πρωινὲς ὧρες, σὲ νευροχειρουργικὴ ἐπέμβαση γιὰ διεύρυνση σπονδυλικοῦ σωλῆνος, στὴν Κλινικὴ «Λευκὸς Σταυρὸς» στὴν Ἀθήνα.

Ἡ ἐπέμβαση διενεργήθηκε ἀπὸ τὸν Δ/ντὴ τῆς Νευροχειρουργικῆς Κλινικῆς – Δ/ντῆ τοῦ Τμήματος Σπονδυλικῆς Στήλης, Δρα Θεολόγο Θεολόγου, Εἰδικὸ Νευροχειρουργὸ – Εἰδικὸ Χειρουργὸ Σπονδυλικῆς Στήλης, μαζὶ μὲ τὴ χειρουργική του ὁμάδα.

Ὁ θεράπων ἰατρὸς ἀναφέρει ὅτι εἶναι ἱκανοποιημένος ἀπὸ τὴν ἔκβαση τῆς ἐπέμβασης.

Ἐκ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Γραφείου,

Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου, 10η Ὀκτωβρίου  2020.

Τα όσα ειπώθηκαν και διημείφθησαν στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου περί Αμερικής


Από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην οποία προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

9.10.2020 Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενδιαφέροντα τα όσα ελέχθησαν και διημείφθησαν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, για το θέμα της απομάκρυνσης του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και τη μετάθεσή του στην εν ενεργεία Μητρόπολη Σάρδεων, καθώς και την επιβολή τιμωρίας αργίας από κάθε ιεροπραξία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου.

Επιστολή Ελπιδοφόρου στον κλήρο της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
, 9.10.2020

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ορίσει «Πατριαρχικόν Επίτροπον εν τη ουτωσί χηρευσάση Επαρχία Νέας Ιερσέης» έστειλε επιστολή στον ιερό κλήρο της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2020.