e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Έτοιμοι για τη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς 2021 στη Φανερωμένη Βανάτου με συμμετοχή πιστών


Απόψε, τελευταίο απόγευμα του 2020, εσπερίσαμε μοναχικά, των θυρών κεκλεισμένων, στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ, στην Ενορία Βανάτου εν Ζακύνθω, εν όψει της αυριανής Πρωτοχρονιάς 2021, ημέρα κατά την οποία τιμάμε την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.

Αύριο, λοιπόν, στον Ναό της Φανερωμένης θα γίνει η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, με ανοικτές θύρες για τους πιστούς, όπως προβλέπει η σχετική κυβερνητική διάταξη για την μη περαιτέρω διάδοση του Κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορέσουν να εκκλησιασθούν μόνο 12 πιστοί, χωρίς σε αυτό τον αριθμό να συμπεριλαμβάνονται ο Ιερέας, οι Ιεροψάλτες, οι Επίτροποι και οι βοηθοί στο Ιερό Βήμα. 

Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί και ακολούθως θα γίνει η Δοξολογία για την είσοδό στο Νέο Έτος.

Όσοι δεν δυνηθούν να συμμετάσχουν με τη φυσική παρουσία τους στον Ναό μας, να γνωρίζουν ότι θα γίνει live μετάδοση μέσω του καναλιού τη Ενορίας μας στο YouTube. Η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση θα είναι διαθέσιμη αύριο το πρωί, είτε στο Νυχθημερόν, είτε στο facebook.

Με το καλό η νέα Χρονιά. Μακάρι στη διάρκειά του να λείψει κάθε πόνος και ταλαιπωρία για όλη την ανθρωπότητα!!!

Metropolis of Sweden Podcast. Προσκεκλημένη η Ευανθία Ρεμπούτσικα


Metropolis of Sweden Podcast. Προσκεκλημένη της εκπομπής σήμερα, τελευταία ημέρα του 2020, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, γνωστή και καταξιωμένη συνθέτις, η οποία στοχεύει πάντα στην ποιότητα της Ευαισθησίας και στην ευαισθησία της Ποιότητας.

Στην κονσόλα του ήχου ήταν ο Νίκος Κίτσιος, ενώ στο στούντιο ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυτόχειρες οι αρνητές του εμβολίου – Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου το 1864


Του Ιωάννου Π. Μπουγά, Θεολόγου στο Arxon.gr

   Πάντοτε τον Ελλαδικό χώρο, όπως και σε όλη την υφήλιο, μάστιζαν τον πληθυσμό διάφορα λοιμώδη νοσήματα, όπως η πανώλη, η ελονοσία, η χολέρα, η ευλογιά και πολλά άλλα. Στα μέσα του 19ου αιώνα κάποια από αυτά όπως ο τύφος, η χολέρα και η ευλογιά προσβάλλουν πολλούς Έλληνες και οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο.

   Μια εξ αυτών των λοιμωδών νόσων ήταν η ευλογιά, μολυσματική ασθένεια, η οποία μεταδιδόταν και από εισπνεόμενο ιό, δημιουργώντας εξανθήματα και φουσκάλες στο ανθρώπινο σώμα καταλήγοντας στο θάνατο.

   Ο τρόπος μεταδόσεως έμοιαζε σε πολλά με τον τρόπο μεταδόσεως του σημερινού κορωνοϊού Covid-19.

   Για την αντιμετώπιση της ευλογιάς η ιατρική επιστήμη συνιστούσε τον εμβολιασμό με ζωντανό ιό απο αγελάδα (Δάμαλις) (vacca=αγελάδα). Ο εμβολιασμός αυτός την εποχή εκείνη ονομάστηκε δαμαλισμός. Αυτόν τον εμβολιασμό (δαμαλισμό) για την απαλλαγή από την ευλογιά συνιστούσε και η τότε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και σήμερα Ιεράρχες μέλη της Συνόδου, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο, συνιστούν και κάνουν οι ίδιοι το εμβόλιο, προτρέπoντας έτσι τους πιστούς να εμβολιαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημία ς του Covid-19.

Παιδιά της Ζάμπιας λένε Κάλαντα Πρωτοχρονιάς | New Year's Carols by Orthodox Children of Zambia (2021)


Παιδιά της Ζάμπιας λένε Κάλαντα Πρωτοχρονιάς. Δίπλα τους ο πνευµατικός πατέρας τους Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης| New Year's Carols by Orthodox Children of Zambia (2021)

ΔΕΙΤΕ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ:

Πρωτοχρονιά 2021


Φθάσαμε στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς. Θα πάρει και αυτή την θέση της στην Ιστορία, μαζί με τις υπόλοιπες.

Η πανδημία του κορωνοϊού, που περάσαμε αυτήν την χρονιά, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της. Αποκάλυψε χαρακτήρες ανθρώπων και συμπεριφορές, που με μεγάλη επιμέλεια κρύβαμε στις σχέσεις μας με τον συνάνθρωπο.

Σουηδίας Κλεόπας: Μια χρονιά εκπνέει… αλλ᾽ η ζωή συνεχίζεται!


Συνέντευξη στο Νικόλαο Κίτσιο, Υπεύθυνο ραδιοφωνικού προγράμματος Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας

Metropolis of Sweden Podcast

31 Δεκεμβρίου 2020

Πατριαρχικός Εσπερινός στο Φανάρι για την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Αγ. Βασιλείου [video]

 
Πατριαρχική Χοροστασία έγινε απόψε, 31.12.2020, τελευταία ημέρα του έτους, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την διάρκεια της ιεράς Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού επί τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Αγίου ουρανοφάντορος Βασιλείου του Μεγάλου.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

"Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)" [documentary]

Με πρωτοβουλία και προτροπή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, το ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο: "Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)", κυκλοφορήθηκε και μπορείτε να το παρακολουθήσετε ακολούθως: