e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Μετά βαΐων και κλάδων

Ο Ιησούς ανεβασμένος «επί πώλου όνου» εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα. Πορεύεται γαλήνια προς το πάθος. Πορεύεται προς τον θάνατο εκούσια, για να νικήσει τον θάνατο και να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας. 

Ο κόσμος Τον υποδέχεται με τιμές Βασιλέα, μετά βαΐων και κλάδων. Όλοι μαζί, ακόμη και τα μικρά παιδιά, φωνάζουν «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ!».

Ο Χριστός έρχεται έτοιμος να πάθει, οι άνθρωποι πάλι δεν κατανοούν. Αυτοί που σήμερα του φωνάζουν «ωσαννά», οι ίδιοι σε λίγες μέρες θα φωνάζουν «σταύρωσον Αυτόν».

Ο Χριστός έρχεται να πάθει για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος τον υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων, μη γνωρίζοντας το μέγεθος της πίκρας, που θα πότιζε αργότερα Αυτόν, που τώρα υποδέχεται.

Ας ετοιμαστούμε πνευματικά, αδελφοί, να υποδεχθούμε κι εμείς τον Σωτήρα μας, ο Οποίος πάλι έρχεται να πάθει για εμάς. Ας σηκώσουμε τα βάγια των φοινίκων φωνάζοντάς Του «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος»!

Μην μείνουμε, όμως, με τα βάγια στα χέρια. Ας συμπορευθούμε μαζί με τον Χριστό, μετέχοντας στο πάθος Του, σηκώνοντας τον Σταυρό Του, ως άλλοι Κυρηναίοι.

Αυτός ο Σταυρός είναι οι αμαρτίες και τα πάθη μας. Ας Του δώσουμε, αντί χολής, λίγη χαρά, εξομολογούμενοι τις αμαρτίες μας, βάζοντας αρχή μετανοίας, ώστε να γευθούμε όλοι μαζί Του την Ανάσταση.

Καλή Ανάσταση!

+αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: