e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Το διήμερο του Ευαγγελιστή της Αγάπης, Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, στην Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Με μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Μητρόπολη Φθιώτιδος εόρτασε το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών την εορτή του Ευαγγελιστή της αγάπης, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. κ. Συμεών στηρίζοντας έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ευλόγησε τους ερασιτέχνες αθλητές ποδοσφαίρου στον αγώνα του 1ου γύρου Α΄ Κατηγορίας Φθιώτιδος ανάμεσα στις ομάδες: Ευρυτανικός – Ολυμπιακός Λαμίας στο γήπεδο της Νέας Ευρυτανίας.

Ακολούθως τέλεσε τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε εκτενώς στον ορισμό ηγαπημένος, τον οποίο μεταξύ άλλων προσδίδει η Εκκλησία στον Ευαγγελιστή Ιωάννη, μέσα από αγιοπατερικά παραδείγματα και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού να βρισκόμαστε σήμερα στο σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο σπίτι του Ευαγγελιστού της αγάπης, στο σπίτι της αγάπης, στο σπίτι, που για πολλές δεκαετίες αγκαλιάζει τα παιδιά του Θεού, τα κορίτσια του Θεού.

Ονομάστηκε ηγαπημένος όχι γιατί ο Χριστός τον αγάπησε περισσότερο από τους άλλους, αλλά γιατί εκείνος αγάπησε τον Θεό περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στη ζωή του.

Αγάπη είναι η πραγματική ελευθερία, η πραγματική υπέρβαση. Αυτή την αγάπη να ζητήσουμε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη να μας δώσει, όχι την αγάπη που μας βολεύει».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πλατεία της Νέας Βράχας στο Σταυρό Λαμίας, όπου ευλόγησε την εκδήλωση: “ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ. ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ” ένα μουσικό αφιέρωμα στον παγκόσμιο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, την οποία συνδιοργάνωσαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Βράχας, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σ.Σ. Λιανοκλαδίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» και ο Δήμος Λαμιέων.

Μετά τον Σταυρό ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Σπερχειάδα, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδος - Μακρακώμης (Θ.Ε.Σ. Μα), ευλογώντας την έναρξη των «4ων Πανελληνίων Αγώνων Θεατρικών Εργαστηρίων» στο κινηματοθέατρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» Σπερχειάδος».

Διανύοντας στην συνέχεια πολλά χιλιόμετρα ο Σεβασμιώτατος, κατευθύνθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, προκειμένου να ευχηθεί πατρικά για τον γάμο δύο νέων παιδιών και αργά το βράδυ κατέληξε στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβ. Φθιώτιδος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Θεολόγο Λοκρίδος.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο και υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τελείας αγάπης, η οποία « ἔξω βάλλει τὸν φόβον».

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

«Τα πάντα στην ζωή μας είναι χαρίσματα, τα οποία προσφέρει η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. όλα αυτά τα χαρίσματα, με κορυφαίο το χάρισμα της Θεολογίας, ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης, τα έλαβε από τον Θεό γιατί θέλησε να τα λάβει και γιατί δεν θεώρησε ποτέ ότι τα έχει.

Τότε μονάχα λαμβάνει κανείς τα δώρα του Θεού, όταν αισθάνεται ότι του λείπουν, μόνο τότε κανείς λαμβάνει την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, όταν αισθάνεται την ανάγκη να την αποκτήσει.

Ο άνθρωπος που αισθάνεται αυτάρκης, που αισθάνεται ότι τα έχει όλα, δεν προσελκύει την Χάρη του Θεού.

Η Χάρη του Θεού προσλαμβάνεται από τους ταπεινούς. Θεολόγοι είναι αυτοί που συναντούν τον Θεό και που ο Θεός μιλάει στην ζωή τους. Αυτοί οι οποίοι μαρτυρούν, όχι «γλώσση» αλλά «έργω και λόγω» την Θεολογία που βιώνουν.

Βλέπουμε και στις μέρες μας, πολλές φορές στο όνομα της αγάπης στο Θεό, να μην αγαπά άνθρωπος τον άνθρωπο, να μην αγαπά ο άνθρωπος τον αδελφό του. Και μας απαντά ο Άγιος Ιωάννης ότι “ο Θεός αγάπη εστί”. Όποιος θέλει να είναι με τον Θεό, οφείλει να είναι μόνο αγάπη. Σκιαγραφώντας την αγάπη, μας παρουσιάζει όλα της τα χαρακτηριστικά.

«Ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον». Λείπει σήμερα η αγάπη και την θέση της έχει πάρει ο φόβος. Λείπει η αγάπη και ο άνθρωπος έχει αφεθεί στο σκοτάδι, έχει αφεθεί στον πανικό και σε όλα αυτά που τον υποδουλώνουν στο όνομα της ελευθερίας.

Η αγάπη είναι προσφορά, θυσία, υπέρβαση, δόσιμο, διακινδύνευση, συμμετοχή, διάθεση πραγματικής συνεργασίας και ομόνοιας, για να ζήσουμε εν αγάπη.

Ο φόβος είναι ο εχθρός της αγάπης και έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να αποδιώξουμε τον φόβο από την ζωή μας. Για σκεφτείτε όταν θα έρθουν δυσκολότερες μέρες, σε κοινωνικό, οικονομικό αλλά και προσωπικό επίπεδο; Πως θα το διαχειριστούμε; Όταν είναι κανείς ήδη παραδομένος στον φόβο, πως θα αντιμετωπίσει την όποια μεγαλύτερη δυσκολία θα έρθει;

Οφείλουμε να δυναμώσουμε την προσωπικότητά μας, την ύπαρξη μας, την κοινωνία μας, και το δυναμωτικό είναι ένα. Είναι η αγάπη, η οποία «ἔξω βάλλει τὸν φόβον», η οποία φέρνει τον παράδεισο στην ζωή μας.

Μας αγάπησε πρώτος ο Θεός. Μας δίνει τον τρόπο, τον τύπο της πραγματικής αγάπης. Δεν θα ελευθερωθούμε χωρίς αγάπη. Μονάχα η αγάπη θα μας απελευθερώσει, θα μας λυτρώσει, θα ανοίξει ορίζοντες στη ζωή μας, μονάχα η αγάπη θα φέρει καλύτερες μέρες, τον παράδεισο, την αιωνιότητα μέσα στον κόσμο».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσθιος Ζεκεντές.

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών, κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, πραγματοποίησε με την συνοδεία του προσκυνηματική επίσκεψη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαρακίου Βαγίων Βοιωτίας, όπου είχε την ευκαιρία πνευματικής συναναστροφής και επικοινωνίας με την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη, Γερόντισσα Ευπραξία και τις αδελφές της Μονής.

[Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου]

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: