e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ακόμα τρεις ενορίες στη Βίνιτσα, πέρασαν στην Ουκρανική Εκκλησία

 Фото: Архімандрит Софроній

Στην περιφέρεια της Βίννιτσα, στην Κεντρική Ουκρανία, αυξάνεται ο αριθμός των ενοριών που ακολουθούν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας αφήνοντας πίσω το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο αριθμός των ενοριών που κατέθεσαν τα έγγραφά τους για αλλαγή καταστατικού προκειμένου να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μεγάλος. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς από μεριάς εκπροσώπων Πατριαρχείου Μόσχας έχουν κατατεθεί ενστάσεις στα δικαστήρια.

Οι αποφάσεις βγαίνουν σταδιακά και όλες δικαιώνουν τη βούληση των ενοριών να περάσουν στην Ουκρανική Εκκλησία. Μέσα σε έναν μήνα, τρίτη κατά σειρά ενορία στην περιφέρεια της Βίνιτσας ενώθηκε με την Ουκρανική Εκκλησία καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική νομική διαδικασία. Πρόκειται για την ενορία του χωριού Μιζιάκιβσκα Σλομπίντκα του δήμου Καλίνιβσκι της περιοχής Χμελνίτσκι. Η συγκεκριμένη ενορία φέρει το όνομα της Ισαποστόλου Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής.

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο (Τσουπρινά) η διαδικασία μετάβασης ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. «Την περασμένη εβδομάδα η ενορία ολοκλήρωσε τη διαδικασία της επανεγγραφής στα μητρώα των καταστατικών εγγράφων και ενώθηκε με την Κανονική (νόμιμη) Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Μέσα σε αυτό τον μήνα είναι η τρίτη ορθόδοξη ενορία που ενώθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» είπε ο Αρχιμανδρίτης της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Στις 17 Οκτωβρίου την συγκεκριμένη ενορία είχε επισκεφθεί ο Μητροπολίτης Βίνιτσας και Μπάρσκι Συμεών.  Νωρίτερα, στις 14 Οκτωβρίου, δύο ακόμα ενορίες στη Βίνιτσα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μετάβασης. Πρόκειται για τις ενορίες στα χωριά Χοντάκι της περιοχής Ζμέρινσκι και στο χωριό Νοβοζιβότιβ στο δήμο Οράτιβσκι.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: