e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Υπαπαντή Κυρίου 2021 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου δίχως πιστούς [photos]

Πρωί 2ας Φεβρουαρίου 2021, εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, δίχως εκκλησίασμα, εξαιτίας των ειδικών προφυλάξεων στο νησί μας έναντι του φονικού Κορονοϊού. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν ευγενώς από του ψαλτηρίου ο π. Ανδρόνικος Αγαλιανός και ο π. Ιωάννης Ρένεσης, αντικαθιστώντας τους απουσιάζοντες δικαιολογημένα Ιεροψάλτες της Ενορίας. 
     Στο τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως αναπέμφθηκε Δέηση υπέρ ταχείας απαλλαγής εκ της μάστιγος της Πανδημίας.
     Σημειωτέον ότι η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι επιθυμούντες να την δουν (ή να την ξαναδούν) ας κάνουν κλικ ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Ο π. Χαράλαμπος Nichev στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χαράλαμπο Nichev, ιερατικώς Προϊστάμενο της Βουλγαρικής Κοινότητος της Πόλεως, ο οποίος υπέβαλε τα σέβη του και ζήτησε την αγία Πατριαρχική ευχή και ευλογία για την επικείμενη ονομαστική εορτή του, και επέδωσε στον Παναγιώτατο την προσφάτως εκδοθείσα σε βιβλίο μεταπτυχιακή εργασία του, την οποία υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο Φιλιππουπόλεως. Επίσης, προσέφερε το νεοεκδοθέν ετήσιο ημερολόγιο στην βουλγαρική γλώσσα, που επιμελήθηκε ο ίδιος για τις ανάγκες της εδώ Κοινότητας, και το οποίο αφιερώνεται στον Παναγιώτατο για την συμπλήρωση των τριάντα χρόνων Πατριαρχικής διακονίας του. 

Αρχιερατική Λειτουργία της Υπαπαντής στη Φανερωμένη πόλεως Ζακύνθου, χωρίς πιστούς [photos]

Πρωί εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, 2ας Φεβρουαρίου 2021, στον τιμώντα την μεγάλη αυτήν εορτή Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, των θυρών κεκλεισμένων, εξαιτίας της επιδείνωσης της Πανδημίας στο νησί. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπιώτης]

Επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους της UNESCO στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, τον Εντιμ. κ. Μounir Bouchenaki, ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της παρόμοιας απόφασης για τη Μονή της Χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτατος είχε δεχθεί και πάλι τον κ. Bouchenaki, τον περασμένο Οκτώβριο, με τον οποίο είχε και τότε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί επισήμως την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στο Παρίσι, όπου σε ειδική εκδήλωση απηύθυνε ομιλία. 

Εορτή της Υπαπαντής στο Φανάρι με Χοροστασία του Μητροπολίτου Ισπανίας [photos-video]


Σήμερα το πρωί, 2.2.2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, συμπροσευχήθηκε, από το Ι. Βήμα, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων

Η πανήγυρις της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, δίχως πολλούς πιστούς και λιτανεία [video]


Η μεγάλη πανήγυρις της Υπαπαντής του Κυρίου στον φερώνυμο μεγαλοπρεπή Ναό της Καλαμάτας έγινε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2021, περιορισμένη, δηλαδή δίχως πολλούς πιστούς και την ειθισμένη λιτανεία, εξαιτίας της Πανδημίας που ακόμη μαίνεται παγκοσμίως. Η Ευχαριστιακή Σύναξη μεταδόθηκε μέσα από τους τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς δρόμους επικοινωνίας, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αρχιερατική Λειτουργία της Υπαπαντής στον Ναό Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, δίχως πιστούς [live]


Πρωί εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, 2ας Φεβρουαρίου 2021, στον τιμώντα την μεγάλη αυτήν εορτή Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, των θυρών κεκλεισμένων, εξαιτίας της επιδείνωσης της Πανδημίας στο νησί.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από το IONIAN TV και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Live η εορτή της Υπαπαντής από τη Φανερωμένη Μπανάτου εν Ζακύνθω


Σήμερα το πρωί, 2 Φεβρουαρίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη δεσποτικο-θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, η οποία μεταδίδεται απευθείας μες από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. 
     Ξανά όλα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της χειροτέρευσης της επιδημιολογικής κατάστασης της Ζακύνθου έναντι του Covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από ώρα 8.45 το πρωί:


Η μυστική λαβίδα

(Από την εορτή της Υπαπαντής)

π. Δημητρίου Μπόκου

Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθόσον η καθεμία προϋποθέτει την άλλη (βλ. ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, αρ. φ. 422, Σεπτ. 2018). Η Παλαιά προετοιμάζει το έδαφος για την Καινή. Περιχαρακώνει τους ανθρώπους με τον θείο νόμο που έλαβε ο Μωυσής στο Σινά, για να γίνουν ικανοί να δεχθούν την τέλεια διδασκαλία του Χριστού. Συγχρόνως τους προϊδεάζει με προτυπώσεις και σύμβολα για τα μέλλοντα να συμβούν γεγονότα. Γι’ αυτό και οι δύο Διαθήκες κατανοούνται μόνο σε αλληλεξάρτηση.