e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Η Ρωσική Εκκλησία απάντησε στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – ανάλυση

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας απάντησε στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας της 12ης Ιανουαρίου. Με την συγκεκριμένη απόφαση η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στην εξαγορά του κλήρου στην Αφρική εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας. Ταυτόχρονα αποφάσισε να «ενημερώσει το Άγιο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Τοπικές Εκκλησίες μέσω των προκαθημένων τους με τη βοήθεια πατριαρχικών γραμμάτων, στα οποία θα περιγράφεται η “μολυσμένη” σύγχυση που συμβαίνει μεταξύ «παιδιών που γεννήθηκαν από εμάς εν Χριστώ», πιστών Αφρικανών, λόγω των ορατών και των αόρατων ενεργειών των εξουσιοδοτημένων προσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας». Επιπρόσθετα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε να «επιβάλει αμέσως στους παραβάτες τις προβλεπόμενες από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες εκκλησιαστικές τιμωρίες». Ακόμα τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους 102 ιερείς που φέρεται ότι προσηλυτίστηκαν από τη Ρωσική Εκκλησία τελούν υπό εκκλησιαστική τιμωρία ή εξοστρακίστηκαν από την Εκκλησία ή είναι άλλης αμφίβολης ή άγνωστης καταγωγής. Ιερείς «που αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι, αλλά ποτέ δεν ανήκαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», ανέφερε σε δήλωση του Πατριαρχείου.

Στις 28 Ιανουαρίου, ο ιστότοπος του Πατριαρχείου Μόσχας δημοσίευσε μια απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας από τη Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας ανέλυσε κάθε πρόταση και επισημαίνει την παραπλάνηση που επιχειρεί το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως και νωρίτερα, στη Ρωσική Εκκλησία δηλώνουν ότι εισέβαλαν στην Αφρική εξαιτίας της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Παραποιώντας τα δεδομένο, στη Ρωσική Εκκλησία εμφανίζονται εξοργισμένοι που η αυτοκεφαλία δόθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη όχι στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία (την επονομαζόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριαρχείου Μόσχας) αλλά «σε μια ομάδα σχισματικών». Στην πραγματικότητα η αυτοκεφαλία παραχωρήθηκε στην ενοποιημένη Εκκλησία, η οποία δημιουργήθηκε από τις τρεις ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ουκρανία: Τη  Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριαρχείου Κιέβου και δύο επισκοπές της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Εάν ολόκληρη η εν Ουκρανία Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσιζε να έρθει στην Ενωτική Σύνοδο, όλοι θα ελάμβαναν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας όντας μέρος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Έπειτα, η Ρωσική Εκκλησία βλέπει τα πράγματα αποκλειστικά υπό το πρίσμα της ελεγχόμενης από την ίδια θρησκευτικής οργάνωσης, δηλαδή της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Βασιζόμενοι στις δηλώσεις που έγιναν στην κακόφημη Σύνοδο στο Χάρκοβο τη δεκαετία του ‘90, στη Ρωσική Εκκλησία δηλώνουν ότι «Καμία αυτοκεφαλία δεν ζήτησε και δεν έλαβε η Ουκρανική Εκκλησία» (εννοώντας την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία). Αγνόησαν ωστόσο την έκκληση που είχαν κάνει εκείνη την περίοδο οι Επίσκοποι της Ουκρανικής Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας προς τον Πατριάρχη Μόσχας για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας. Μετά από αυτή την έκκληση δόθηκε ένας ψευδής «τόμος» στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, με το οποίο όπως μέχρι σήμερα υπερηφανεύονται- απομακρύνθηκε το όνομα του Μητροπολίτη Φιλάρετου (Ντενίσενκο).

Επιπλέον, στη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας στις 28 Ιανουαρίου 2022, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία  εξαρτάται από το Πατριαρχείο Μόσχας και αποτελεί τμήμα του. Η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας») υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει ως ανεξάρτητο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε η σύνοδος της του Πατριαρχείου Μόσχας. Άρα για καμία αυτοκεφαλία δεν μπορεί να γίνεται λόγος.

Στο Πατριαρχείο Μόσχας θεωρούν ότι ακόμα και μετά την παράνομη κατάληψη της Κριμαία και τη μετατροπή σε λουτρό αίματος περιοχών του Ντόνετσκ και Λουγάνσκ «η απόλυτη πλειοψηφία των λαϊκών και των κληρικών επιθυμούσαν και επιθυμούν να διατηρήσουν την ένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας». Αυτό απλώς έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Επιπλέον η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας «σημείωσε με θλίψη τη διαστρέβλωση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας», η οποία -σύμφωνα με την άποψή της- σημειώθηκε κατά την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. Η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας θεωρεί ότι η Μητέρα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ίδρυσε τη Μητρόπολη του Κιέβου, δεν μπορεί να ανακαλέσει έγγραφα ηλικίας άνω των τριακοσίων ετών, ακόμη και αν οι συμφωνίες που αναφέρονται σε αυτά τα έγγραφα παραβιάζονται από το Πατριαρχείο Μόσχας. Πρόκειται για ακύρωση του γράμματος του 1686 που έδινε το δικαίωμα χειροτονίας του μητροπολίτη Κιέβου στον πατριάρχη Μόσχας. Η Μόσχα πάντα έβλεπε υπό άλλο πρίσμα το συγκεκριμένο γράμματα, και συγκεκριμένα ως «παραχώρηση» της Μητρόπολης Κιέβου στη Ρωσική Εκκλησία.

Αγνοώντας την ιστορία της Εκκλησίας και της Ιεράς Παράδοσης, το Πατριαρχείο Μόσχας αναφέρει ότι η απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι «απόκλιση από τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων για την Εκκλησία και την αιωνόβια Ορθόδοξη Παράδοση».

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπενθύμισαν τις ομιλίες των προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας υπέρ της «Εκκλησίας στην Ουκρανία στους κόλπους του Πατριαρχείου Μόσχας». Το Πατριαρχείο Μόσχας ανέφερε επίσης ότι στις 8 Νοεμβρίου 2019, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δήλωσε για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας, άρχισε να μνημονεύει τον Προκαθήμενό της, Μητροπολίτη Επιφάνιο στις ακολουθίες και στις 13 Αυγούστου 2021, ήλθε σε άμεση ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του.

Η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας επιβεβαίωσε τον εκβιασμό της προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: «Για δύο χρόνια, η Ρωσική Εκκλησία δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των αφρικανών κληρικών, αλλά περίμενε υπομονετικά τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο να αλλάξει γνώμη». Αφού ο Πατριάρχης Θεόδωρος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, στην Ίμβρο, το Πατριαρχείο Μόσχας έχασε την υπομονή του και πέρασε από τον εκβιασμό στη δράση. «Αυτά τα θλιβερά γεγονότα έπεισαν την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ανάγκη να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις που ελήφθησαν και να ιδρύσει την Πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες», ανέφερε η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Χωρίς την Πανορθόδοξη Σύνοδο ή συζήτηση, χωρίς συνοδικότητα, αυθαίρετα, η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Αφρική. Παραβιάζοντας τους Κανόνες που εγκρίθηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους, στο Πατριαρχείο Μόσχας εξηγούν ότι δήθεν θέλουν να «δώσουν κανονική προστασία σε όσους Ορθόδοξους κληρικούς της Αφρικής δεν θέλουν» να αναγνωρίσουν την Ουκρανική Εκκλησία.

Στο τέλος η Ρωσική Εκκλησία καλεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ και τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να απαρνηθούν την στήριξη στην Ουκρανική Εκκλησία και να στηρίξουν το Πατριαρχείο Μόσχας «ώστε να διατηρήσουν την ενότητα της Αγίας Ορθοδοξίας».

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: