e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος: Ο ιεραπόστολος της Σιέρα Λεόνε, πρώην ροκάς, εξελέγη Επίσκοπος Νικοπόλεως [video]

Στις 12 Ιανουαρίου 2022 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ανάμεσα στις αποφάσεις της, εξέλεξε τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο σε Βοηθό Επίσκοπο Νικοπόλεως (παραχωρηθέντος στην Ιερά Μητρόπολη Γουινέας). Πρόκειται για τον αφοσιωμένο ιεραπόστολο της Σιέρα Λεόνε, πρώην άθεο, μαρξιστή και ροκά, ο οποίος κατακτήθηκε από την αγάπη του Χριστού, εκφραζόμενη επί δεκαετίες στη μαύρη Ήπειρο. 

Ευκαιρίας δοθείσης, επιχειρούμε ακολούθως μια γνωριμία με την προσωπικότητα του Εψηφισμένου Ιεράρχου.

Πηγή: ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...

Στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, η Σοφία Χατζή, συνεργάτης του Ρ/Σ ῾῾Πειραϊκή Εκκλησία᾽᾽ και συγγραφέας, φιλοξένησε τον Αρχιμανδρίτη π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, ιεραπόστολο στη Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής, σε μια συζήτηση για την ιεραποστολή.

Πριν λίγες ημέρες, ο π. Θεμιστοκλής τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο π. Θεμιστοκλής ξεδίπλωσε στην συνάντηση την πραγματικά περιπετειώδη ζωή του, που ξεκίνησε από την αθεΐα, τα ανατολικά θρησκεύματα και τα ροκ συγκροτήματα, για να φτάσει ως ορθόδοξος κληρικός, να διακονεί τους κατατρεγμένους ανθρώπους της Αφρικής.

Ο π. Θεμιστοκλής γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, για να μεταναστεύσει η οικογένεια του λίγα χρόνια αργότερα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στα φοιτητικά χρόνια του υπήρξε άθεος μαρξιστής, ενώ ήταν η ηγετική μορφή γνωστού ροκ συγκροτήματος. Για να ακολουθήσει ένα ταξίδι αναζήτησης στα ανατολικά θρησκεύματα του ινδουισμού και του βουδισμού και να επιστρέψει για να αφιερωθεί στην συνέχεια ολοκληρωτικά πλέον στην Ορθοδοξία.

Διετέλεσε πανεπιστημιακός καθηγητής της θεολογίας, εγκαταλείποντας όμως την πανεπιστημιακή έδρα για να αφοσιωθεί στην ιεραποστολή της Αφρικής.

Πριν λίγες ημέρες, ο π. Θεμιστοκλής τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς, στο πλαίσιο των Βραβείων ΑΡΓΩ 2021.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, η οποία αποσκοπεί στην επιβράβευση της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, των ανοιχτών οριζόντων και στην ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των παιδιών της στο εξωτερικό.

Τα Βραβεία ΑΡΓΩ 2021 απονεμήθηκαν σε οκτώ διακεκριμένους Έλληνες του Εξωτερικού, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στις 16 Δεκεμβρίου.


Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, μίλησε στην συνάντηση ο π. Θεμιστοκλής. Αναφέρθηκε στα έντονα χρόνια της δεκαετίας του ’60 ασχολούμενος με την μουσική και παίζοντας μπάσο σε γνωστό ροκ συγκρότημα, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να συνεργαστεί σε συναυλίες με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Όπως είπε μάλιστα, η μουσική είχε αρχίσει να εκφράζει πολιτικές έννοιες, κυρίως επαναστατικές και μαρξιστικές. Ήταν η φωνή του νέου που ζητάει αλλαγή και εκφράζονταν εναντίον της αδικίας, κυρίως λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ, αποτελώντας μία κριτική της γενιάς του ’50, που έβλεπε μόνο το χρήμα.

Ο ίδιος ο π. Θεμιστοκλής δεν στράφηκε αρχικά στην Εκκλησία, γιατί όπως παρατήρησε, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας, εκείνη την εποχή, δεν μπορούσε να τραβήξει το νέο που διάβαζε Μαρξ, Τρότσκι, Νίτσε, Σαρτρ. Δεν είχε ιδέα ο ορθόδοξος ιερέας της εποχής εκείνης και δεν είχε τον τρόπο να μιλήσει στο νέο, δεν μιλούσε την γλώσσα του.

Αρχίζει η πνευματική αναζήτηση των νέων ψάχνοντας την λύση του πόνου του κόσμου, αρχικά στις θρησκείες των Ινδών και του Θιβέτ. Από εκεί ξεκίνησε και ο ίδιος ο π. Θεμιστοκλής, για να ανοίξει ο δρόμος σταδιακά, που τελικά θα τον οδηγήσει στον Χριστό.

Διαβάζει την Καινή Διαθήκη κι εκεί ανακαλύπτει αυτό που ήθελε η ψυχή του, έναν Χριστό επαναστάτη και συγκλονίζεται από την έμφαση που δίνει Εκείνος στην ταπείνωση και από την απέραντη συγχωρητικότητα Του.

Έκανε εκπληκτικές σπουδές στα αρχαία ελληνικά, αρχαία εβραϊκά, αραμαϊκά. κοπτικά και διδακτορικό πάνω στον Απόστολο Παύλο, σπουδάζοντας θεολογία στην Αμερική.

Με την ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, αρχίζει να αφιερώνεται στην ιεραποστολή, πηγαίνοντας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να βρεθεί σύντομα στην Κένυα.


Το πρώτο δύσκολο κομμάτι της ιεραποστολής, ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, κάτι που βρέθηκε στο απόγειο του, όταν αργότερα στην Σιέρα Λεόνε, δεν εγκατέλειψε την περιοχή, την περίοδο που την μάστιζε ο ιός Έμπολα, γεγονός που εντυπωσίασε τους πάντες.

Ζώντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε μια παραγκούπολη με ταλαιπωρημένους ανθρώπους, παρόλα αυτά δεν χάνει την αισιοδοξία και την ελπίδα του.

Όπως λέει ο ίδιος ο π. Θεμιστοκλής «είναι η πίστη στον Χριστό που μας ευκολύνει, να έχουμε υπομονή και καρτερία».

Ο λαός της Σιέρα Λεόνε περνάει τα πάνδεινα με ταλαιπωρίες, πείνα, με πολλούς να ζουν μέσα στα σκουπίδια. Προερχόμενος από μία πλούσια χώρα, όπως η Αυστραλία, ο π. Θεμιστοκλής βρέθηκε σε μία χώρα όπου είναι μεγάλο πράγμα το ηλεκτρικό ρεύμα, το στρώμα, τα παπούτσια, όπου το αντίδωρο που παίρνουν τα παιδιά στην θεία Λειτουργία, μπορεί να είναι το φαγητό της ημέρας.

Ο π. Θεμιστοκλής δεν ήξερε ότι υπήρχε τέτοια θλίψη στον πλανήτη μας. Και όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Αφρική είναι μια καμπάνα που μας χτυπάει και μας λέει, εσείς οι πλούσιοι, τι κάνετε;».

Η Εκκλησία είναι μεγάλο πράγμα για τον Αφρικανό, συνέχισε, ο οποίος έχει μέσα του το θρησκευτικό αίσθημα, ενώ ο αθεϊσμός είναι σχεδόν άγνωστος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: