e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2022 στον Άγιο Σπυρίδωνα Πύργου Ηλείας

Ευρισκόμενοι μέσα εις την κιβωτό και το λιμάνι της σωτηρίας μας την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, διανύοντας το β’ μέρος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συνεχίζοντας την κοπιώδη αλλά ψυχωφελή οδοιπορία μας για να φτάσουμε στην κορυφή του πνευματικού μας αγώνα το Άγιο Πάσχα, μέσα σε μυσταγωγικό κλίμα προσευχής και λόγου Θεού, τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής (Δ΄ Νηστειών), σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ο Ε΄ κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου.

Προέστη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ανδραβίδος, πλαισιούμενος από τους Αιδ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Θεόδωρο Χαμάλη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, π. Παναγιώτη Κλουκίνα και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα. Τους κατανυκτικούς ύμνους απέδωσαν θεσπέσια οι Πρωτοψάλτες κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου. Ακολούθησε η εξαιρετική και γλαφυρή ομιλία του π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους, που είχε ως θέμα τον Άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, αυτή την μεγάλη ασκητική, πατερική και πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας και φωτεινό σηματοδότη εις την πορεία μας προς το άγιον Πάσχα, καθώς επίσης και εις το περισπούδαστο σύγγραμμά του «Κλίμαξ».
Μεταξύ άλλων ο εκλεκτός ομιλητής ανέφερε ότι: «Η προβολή και η τιμή του αγίου αυτού άνδρα κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, κρίθηκε επιβεβλημένη από τους ιερούς Πατέρες, διότι η οσιακή του μορφή αποτελεί παράδειγμα αγώνα κατά των ψυχοκτόνων παθών μας αυτή την ιερή περίοδο. Το δε περίφημο σύγγραμμά του, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό μέσο πνευματικής καθοδήγησης για τους αγωνιζόμενους πιστούς. Η «Κλίμαξ», που σημαίνει σκάλα, είναι το πρώτο και σπουδαίο σύγγραμμά του και ονομάστηκε έτσι διότι το περιεχόμενό του, ως νοητή σκάλα, ανεβάζει κλιμακωτά τον ασκούμενο άνθρωπο εις την κορυφή των αρετών. Περιέχει τριάντα λόγους σε αντίστοιχες αρετές. Αρχίζει από τις αρετές, οι οποίες εύκολα αποκτώνται και έχουν κυρίως πρακτικό χαρακτήρα, και προχωρεί στις δύσκολες και υψηλές αρετές, οι οποίες έχουν θεωρητικό χαρακτήρα. Τα υπέροχα κεφάλαια του βιβλίου της «Κλίμακος» είναι ένα από τα προσφιλή και ωφέλημα αναγνώσματα των πιστών αυτή την κατανυκτική περίοδο. Ανήκει στα λεγόμενα νηπτικά κείμενα και απευθύνεται τόσο εις τους μοναχούς, όσο και εις τους κοσμικούς και συμπληρώνει τον θαυμαστό πλούτο της Εκκλησιαστικής μας γραμματείας. Όσοι αισθανόμαστε την ανάγκη να αγωνιστούμε κατά των παθών μας, την κάθαρση του κακού εαυτού μας και την πνευματική μας πρόοδο, είναι ενδεδειγμένο να εντάξουμε τα συγγράμματα του Αγίου Ιωάννου στα αναγνώσματά μας.Οι σοφές παραινέσεις του μεγάλου πνευματικού δασκάλου αποτελούν πολύτιμο πνευματικό οδηγό για κλιμακωτή κατάκτηση αρετών, έτσι ώστε καθαροί από τους ρύπους της αμαρτίας και τη φθορά του κακού, να αξιωθούμε να υποδεχτούμε τον Αναστάντα Κύριο!».
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας










Δεν υπάρχουν σχόλια: