e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού [+video]

Σε επίτιμο δημότη του δήμου Θερμαϊκού ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το πρωί, σε ειδική τελετή στο δημοτικό κατάστημα των Νέων Επιβατών.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε εκτενή αναφορά στην Οσία Παρασκευή την Επιβατινή, πρόγονο των σημερινών κατοίκων των Νέων Επιβατών - το σκήνωμα της οποίας σήμερα βρίσκεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας και το προσκυνούν χιλιάδες πιστοί με κατάνυξη, τονίζοντας οτι είχε παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχη Παρθένιο τον Α', το 1641 μ.Χ. με μεσολάβηση, όπως θρυλείται, ενός ηγεμόνα της τότε Μολδοβλαχίας, επειδή, εκείνος είχε ευεργετήσει το Πατριαρχείο. Και με αφορμή αυτήν την εξιστόρηση, έκανε αναφορά και σε μια άλλη ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το παρελθόν με τη ρωσική εκκλησία.

"Πάντοτε, ήταν φτωχή η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Θυμάστε από την Ιστορία, ότι ο προκάτοχός μου (Οικουμενικός Πατριάρχης) Ιερεμίας πήγε στη Μόσχα(1588) για να κάνει έρανο υπέρ του Πατριαρχείου και εκεί τον κράτησε ο τσάρος και άλλοι αξιωματούχοι του ρωσικού κράτους και δεν του επέτρεπαν να επιστρέψει στην έδρα του, έως ότου δώσει την Πατριαρχική Αξία στον μητροπολίτη Μόσχας. Ήταν ένα είδος...ευσεβούς εκβιασμού. Και έκτοτε δεν έπαψαν τα προβλήματα, μεταξύ ημών και εκείνων των αδελφών μας".

"Σας αποδεχόμαστε ως τον Πρώτο της Ορθοδοξίας. Πρώτο στην τιμή αλλά και πρώτο στο Σταυρό. Επί τριάντα και πλέον χρόνων, ευλογία Θεού, έχετε την ιστορική ευθύνη της συνέχειας του πιο σημαντικού θεσμού της Ρωμιοσύνης" ανέφερε προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής και αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο εκκλησιαστικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη πρόσθεσε: " Για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δημοτών του τόπου μας, είστε ο ακαταπόνητος διάδοχος των πατριαρχών, που γνώρισαν οι γονείς μας, στους αλησμόνητους τόπους καταγωγής μας". Η διάκριση απονεμήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόταση του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ιερείς του Πατριαρχείου και ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ενώ τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες, που έσπευσαν να τον συναντήσουν και να πάρουν τις ευχές του. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Γκιουλέκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο κ. Τσαμασλής παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το χρυσό κλειδί του δήμου και μια ποιμαντορική ράβδο.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη σε αγροτική περιοχή της Επανομής και τέλεσε μνημόσυνο στο προσφάτως ανακαινισμένο πηγάδι του Αγίου Αργυρίου, προστάτη αγίου της Επανομής, το οποίο είχαν κτίσει οι γονείς του εις μνήμη του νεομάρτυρα. Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε και την τελευταία μαρμάρινη πλάκα και αμέσως μετά φύτεψε ένα πλατάνι, για να δροσίζονται οι μελλοντικοί προσκυνητές στη σκιά του.

Φάνης Γρηγοριάδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: