e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο (26-29.10.2022)

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης επιστρέψας αργά το βράδυ της Τρίτης, 25ης Οκτωβρίου 2022, από το Λονδίνο αναχώρησε το πρωί της επομένης για την Ίμβρο, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο Καμιανόβιτς και τον αυτάδελφό του Εντιμ. κ. Αντώνιο Αρχοντώνη.

Στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου της Α.Θ. Παναγιότητα υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, οι ιερείς της νήσου και κάτοικοι αυτής, μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές των σχολείων της. 

Την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίων Θεοδώρων, κήρυξε την έναρξη της Ημερίδος για τον Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό τον Ίμβριο, στον οποίο η Ιερά Μητρόπολις αφιέρωσε όλο το τρέχον έτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 ετών από τη γέννησή του (1772-2022). Εκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα μίλησαν σ’ αυτήν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Στρατής, ο Εντιμολ. Αρχών της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γεώργιος Ξεινός, Ιατρός και λογοτέχνης, και οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Ελλογιμ. κ. Γεώργιος Φίλιας και κ. Αθανάσιος Αντωνόπουλος. Το εσπέρας της αυτής ημέρας μετά από συζήτηση επί των ομιλιών κατεκλείσθη η Ημερίς και εκδόθηκε Ανακοινωθέν.

Αυθημερόν το βράδυ έγινε στο χωριό Αγρίδια πολιτιστική εκδήλωση – συνεστίαση με αφορμή παλαιό έθιμο, το “ορνιθοπανήγυρο”, με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων.

Την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων και το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγριδίων, όπου συναναστράφηκε με τους Καθηγητές, διδασκάλους και μαθητές και τους ευχήθηκε καρποφόρο και ευλογημένο το νέο σχολικό έτος. Στο Λύκειο ο Πατριάρχης παρακολούθησε και τον διαγωνισμό εκθέσεως και ζωγραφικής με θέμα το μεγάλο τέκνο της νήσου Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό και συνεχάρη τους νικητές.

Το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέστρεψε στην Πόλη για να συνεχίσει τα υψηλά καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: