e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Αρχή Τριωδίου 2022 στην Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 13.2.2022, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου παππού και εγγονού, Σπυρίδωνος Δρογγίτη, ενώ το κήρυγμα έκανε απ' άμβωνος ο κ. Ζούλας, έγκριτος Μάστερ Θεολογίας. 
    Στο τέλος ευλογήθηκε μια Φανουρόπιτα, την οποία προσκόμισε στον Ναό η Οικογένεια των κ.κ. Κωνσταντίνου Βούρτση και Λαμπρινής Τρούσα μετά των τέκνων τους.

Αρχή Τριωδίου 2022 στην καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας με Χειροτονία Επισκόπου [video-photos]


Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έγινε επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, κατά την διάρκεια του οποίου χειροτονήθηκε Επίσκοπος Bohorodchany ο Αρχιμανδρίτης Θεόγνωστος Bodoryak, γεννηθείς το 1989, ο οποίος θα είναι Βικάριος της Επισκοπής Ivano-Frankivsk-Halych.
    Στο τέλος, κατά την ισχύουσα τάξη, ο Μακ. κ. Επιφάνιος επέδωσε στον νέο Επίσκοπο την ποιμαντορική ράβδο και τον νουθέτησε κατάλληλα.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στην πόλη Garoua Βορείου Καμερούν


Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 13.02.2022. Στο πλαίσιο της ποιμαντικής επισκέψεως του π. Αναστάσιου στις Εκκλησιαστικές Κοινότητες του Βορείου Καμερούν σήμερα επεσκέφθη την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Garoua, προέστη της Ευχαριστιακης Συνάξεως και ακολούθως ομίλησε κατηχητικώς στην ομήγυρη των πιστών.

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στα Κύμινα Μητροπόλεως Βεροίας [photos]

Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 13 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Κυμίνων με την ευκαιρία της επικειμένης εορτής του Αγίου Ανθίμου του εν Χίῳ και τέλεσε μνημόσυνο των κοιμηθέντων κατά το παρελθόν έτος ενοριτών.

Αρχή Τριωδίου 2022 ο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων στον Άγιο Χαράλαμπο Luton Αγγλίας

Στον Ναό Αγίου Χαραλάμπους Luton προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας.  Συλλειτούργησαν ο ιερατικώς Προϊστάμενος Πρεσβύτερος κ. Δαυίδ Σομαλλής και ο Αρχιδιάκονος κ. Γεώργιος Τσουρούς. 

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στη Μικρή Αγία Σοφία Κιέβου

 
Στις αυλές του ιστορικού και περικαλλούς Ναού της του Θεού Σοφίας Κιέβου, βρίσκεται ο Ναό της λεγομένης Μικρής Αγίας Σοφίας, όπου, το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου 2022, Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, πραγματοποιήθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πρωθιερέως Γκεόργκι Κοβαλένκο, πρυτάνεως του Ορθόδοξου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, κοινωνικού ακτιβιστή, μπλόγκερ, πατέρα πέντε παιδιών, διαπρεπούς κληρικού της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
  
Божественна Літургія у трапезному храмі Софії Київської. Неділя про Митаря і фарисея. За богослужінням піднесли сугубі молитви за Україну і її народ. Нехай нами керує Мудрість і підтримує сила Божа.

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στην πόλη Pretoria, South Africa [video]


Πρωί της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 13 Φεβρουαρίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στον Άι Λευτέρη πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 13.2.2022, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλόντων δε των Μελών της καλλιφωνοτάτης Χορωδίας του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Αυστρία

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος ἀνεχώρησε σήμερον, Κυριακήν, 13ην Φεβρουαρίου 2022, περί τήν ἑσπέραν, δι᾽ ἀεροσκάφους τῶν Τουρκικῶν Ἀερογραμμῶν, εἰς τήν πόλιν Salzburg τῆς Αὐστρίας, εἰς τά περίχωρα τῆς ὁποίας θά ἀναπαυθῇ ἐπί μίαν ἑβδομάδα, φιλοξενούμενος εἰς οἰκίαν φιλικῆς του οἰκογενείας.

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στο Walsall της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Walsall χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου,13 Φεβρουαρίου 2022. Συλλειτούργησαν ο ιερατικώς Προϊστάμενος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Nankivell και ο Πρεσβύτερος π. Αιμιλιανός Bratu. 

Ο Θεοφιλέστατος είχε συνάντηση με τις υπεύθυνες κυρίες του κατηχητικού σχολείου και ενημερώθηκε για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του. 

Τον Επίσκοπο Μελιτηνής υποδέχθηκε με θέρμη η Κοινότητα και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρέθε γεύμα προς τιμήν του.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Γκούλου και Βόρειας Ουγκάντας κ. Νεκταρίου [video-photos]


Σήμερα, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, 13η Φεβρουαρίου 2022, στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου, πραγματοποιήθηκε η προσωπική Πεντηκοστή, ήτοι η χειροτονία σε Επίσκοπο του Ουγκαντέζου Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Καμπούγιε, ο οποίος πλέον θα είναι επαρχιούχος Επίσκοπος της Επισκοπής Γκούλου και Βόρειας Ουγκάντας.     Την Χειροτονία του νέου Αρχιερέως του δευτερόθρονου Πατριαρχείου τέλεσε ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου και εξ Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  

Αρχή Τριωδίου 2022, με Αρχιερατική Λειτουργία, στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 13.2.2022, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022 στη Σμύρνη


Με τη συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, σήμερα Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 13.2.2022, η οποία αποτελεί την έναρξη του Τριωδίου. Προεξήρχε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Αρχή του Τριωδίου 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 13 Φεβρουαρίου 2022, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Αφ' εσπέρας τελέστηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Προσευχόμαστε για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία"

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου και να επικρατήσει η ειρήνη, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία, απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2022, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στην ομιλία Του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι.

Ecumenical Patriarch Bartholomew: Call for Peace in Ukraine


 Address

by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew
after the Divine Liturgy on the Sunday of the Publican and the Pharisee
(February 13, 2022)

* * *
Honorable Consuls General,
Beloved children in the Lord,

Φανάρι: Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2022, με Πατριαρχική Χοροστασία [video-photos]


O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2022, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ 
ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Yani Kayakoparan:

Αρχή Τριωδίου

Άρθρο του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Έκλεισε μόλις ο διμηνιαίος κύκλος (15 Νοεμ.-14 Ιαν.) των εορτών των Χριστουγέννων και Φώτων (Σαρανταήμερο-Δωδεκαήμερο) και ανοίγει ο πολύ μεγαλύτερος κύκλος των κινητών εορτών του Πάσχα. Πάνω από ένα τετράμηνο (13 Φεβρ.-19 Ιουν. για τη φετινή χρονιά) θα διαρκέσει η νέα λειτουργική περίοδος, γνωστή με το όνομα Τριώδιο. Έτσι ονομαζόταν αρχικά ολόκληρο το εορταστικό αυτό διάστημα, με τη διάκριση σε «Τριώδιον κατανυκτικόν» (που έφτανε μέχρι το Μεγάλο Σάββατο) και «Τριώδιον των ρόδων» (από το Πάσχα μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων). Αργότερα το χαρμόσυνο Τριώδιο ονομάστηκε Πεντηκοστάριο