e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Β΄ Νυμφίος 2022 (Όρθρος Μ. Τρίτης) στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Ολίγοι πιστοί κατόρθωσαν να εκκλησιασθούν απόψε, εσπέρας Μεγάλης Δευτέρας, 18ης Απριλίου 2022, λόγω της διαρκούς βροχής και συχνά νεροποντής, στην Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου. Τον Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από το ψαλτήριο οι κ.κ. Δημήτριος Παπαδάτος και Σπυρίδων Δρογγίτης.

Β΄ Νυμφίος 2022 (Όρθρος Μ. Τρίτης) στην Αγία Ματρώνα Νέας Ερυθραίας


Με κατάνυξη εψάλη απόψε, Μ. Δευτέρα, 18.4.2022, η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της Εψήσεως του Αγίου Μύρου 2022

H A.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωΐ της Μ.Δευτέρας, 18 Απριλίου 2022, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά την Θεία Λειτουργία των Προαγιασμένων Δώρων. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος μετέβη εν πομπή στο Κουβούκλιο παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, παρουσία των Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής, και πιστών, όπου τέλεσε τον Αγιασμό, με τον οποίο ράντισε και αγίασε τους λέβητες. Στη συνέχεια ανέγνωσε την ειδική ευχή για την έναρξη της διαδικασίας παρασκευής του Αγίου Μύρου και έριξε στους λέβητες ποσότητα ελαίου, οίνου, αρωμάτων και ανθέων, και ακολούθως άναψε την φωτιά για την έναρξη της εψήσεως. Αμέσως μετά, διάβασε το πρώτο κεφάλαιο από  το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

54η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

18 Απριλίου 2022, δηλαδή 54η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Β΄ Νυμφίος (Όρθρος Μ. Τρίτης) στη Μονή Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [live]


Δειλινό Μεγάλης Δευτέρας, 18.4.2022, η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, στο καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ψάλλοντος δε του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΙΟΝΙΑΝ:

Β΄ Νυμφίος 2022 (Όρθρος Μ. Τρίτης) στο Φανάρι [video]

Μεγάλη Δευτέρα εσπέρας, 18η Απριλίου 2022, εψάλη η Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου (ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης) στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βαΐων 2022 στην Χαλκηδόνα

Λαμπρά εορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ετέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Χαλκηδόνος, ευλόγησε τους κλάδους των βαΐων και ομίλησε καταλλήλως.

π. Παναγιώτη Καποδίστρια: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ. Ανέκδοτες επιστολές


[Από τον Τιμητικό Τόμο Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό, Ζάκυνθος 2009, σ. 381-398]

ΟΛΙΓΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ

Τό Ἅγιο Μύρο στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἀποτελεῖ τό ὁρατό καί ἁπτό στοιχεῖο μετάδοσης τῶν δωρεῶν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος κατά τό Μυστήριο τοῦ Χρίσματος καί ὡς ἐκ τούτου θεωρεῖται ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἄνευ γιά τήν ἀρτίωση τοῦ πνευματικοῦ ἐξοπλισμοῦ ἑνός νεοφώτιστου Χριστιανοῦ (1). Τούτη ἡ μετάδοση τῶν χαρισμάτων, κατά τούς πρωτοχριστιανικούς χρόνους, ἐπραγματοποιεῖτο διά τῆς «ἐπιθέσεως τῶν χειρῶν» (2) στούς βαπτιζόμενους, ἀλλά -σύν τῷ χρόνῳ- κι ἐξαιτίας τῆς ραγδαίας αὔξησης τῶν Χριστιανῶν, ἀντικαταστάθηκε αὐτή ἡ ἐπίθεση τῶν χειρῶν μέ τήν διά τοῦ Ἁγίου Μύρου χρίση.

Πατριαρχική Χοροστασία στην Προηγιασμένη Λειτουργία της Μ. Δευτέρας 2022 εν Φαναρίω [live]


 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022, κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, η οποία ετελέσθη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Επιβλητική τοιχογραφία Ένθρονης Παναγίας στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Το πρωΐ της Κυριακής των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022, αμέσως μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παρουσίασε στο τέλος της ομιλίας του προς το εκκλησίασμα, το νέο εικονογραφικό διάκοσμο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Από τον Γολγοθά στον Θρίαμβο

Με την χάρη του Θεού αξιωθήκαμε για άλλη μια χρονιά να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία αποτελεί μια περίοδο πνευματικής αναγεννήσεως. Για όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλες αυτές οι ημέρες είναι περιβεβλημένες με μια πνευματική φόρτιση για την καρδιά του κάθε ενός ανθρώπου. Όλη αυτή η πορεία του Κυρίου μας από το «Ὡσαννά εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ Βασιλεύς τοῦ Ἰσραήλ», που ακούμε την Κυριακή των Βαΐων στον Γολγοθά και στην συνέχεια στην Ανάσταση δείχνει αυτή την προσφορά του Θεού που γίνεται άνθρωπος «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», όπως αναφέρει ο Μέγας Αθανάσιος και στην συνέχεια ταπεινώνεται και ανεβαίνει στον σταυρό για την δική μας σωτήρια.