e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Πανηγυρικά Εσπέρια 2022 στην Παναγία την Βλαχέραινα Βανάτου εν Ζακύνθω

Εσπέρας Παρασκευής, 1ης Ιουλίου 2022, στον Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου, της Οικογένειας Παράσχη, στο Βανάτο της Ζακύνθου, για τον Εσπερινό των Καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών. 
     Από πλευράς ιερατικής παρόντες ήταν ο 92χρονος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος (συνταξιούχος Ιεροκήρυκας Ζακύνθου), ο οποίος μάλιστα ομίλησε δι' ολίγων προς το εκκλησίασμα και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Το ψαλτήρι τίμησε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας. 
     Ως συνήθως, μοιράστηκαν οι άρτοι της τελεσθείσης Αρτοκλασίας και ακολούθησαν κεράσματα στην αυλή του Ναού, εκ μέρους της Οικογένειας Παράσχη.

Αρχιερατικός Εσπερινός 2022 στην Παναγία την Βλαχέραινα Αργασίου Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 1ης Ιουλίου 2022, στον γραφικό Ναό της Βλαχέραινας Αργασίου Ζακύνθου έγινε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ενώ το κήρυγμα έκαμε ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Πανηγύρισε η Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα Λακωνίας

Πανήγυρις Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (των εν Ρώμη) στην ομώνυμη και παλαίφατη Ιερά Μονή (9ου αιώνος), του πανέμορφου και κατάφυτου Πάρνωνα στη Λακωνία, χοροσταντούντος και ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου!

[Φωτογραφίες: Βασίλειος Παπαγεωργίου]

128η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

1 Ιουλίου 2022, δηλαδή 128η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η ανοιχτή αγκαλιά

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Τί κάνει το μικρό παιδί, όταν αισθάνεται κίνδυνο κοντά του; Όταν η εκ φύσεως αδυναμία του το γεμίζει με ανησυχία, φόβο και αίσθημα ανασφάλειας; Αναζητεί αμέσως τη μητέρα του. Τρέχει επειγόντως στην αγκαλιά της. Εκεί αισθάνεται σιγουριά. Η μητρική αγκαλιά είναι το ήσυχο λιμάνι του, ο τόπος της ασφάλειας και της γαλήνης του. Χαλασμός να γίνεται γύρω του, στην αγκαλιά της μάνας του το μωρό δεν αγωνιά. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Εξοχ. κ. Péter Szijjártó, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Το Μέγα Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Ξανθουπόλεως κ. Παϊσίου [video-photos]

Την προσεχή Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα προστή της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, «εν συλλειτουργία μεθ’ αγίων Αρχιερέων» και θα τελέσει την εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Ξανθουπόλεως κ. Παϊσίου. Πριν λίγο, σήμερα, 1.7.2022, ο Εψηφισμένος έδωσε το Μέγα Μήνυμα στον Πατριαρχικό Ναό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΩΝ ΚΡΗΜΝΩΝ. Μια επιστημονική ανακοίνωση του 2003 από την Ζωή Μυλωνά (+)

Έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε σήμερα ψηφιοποιημένη την εισήγηση - ανακοίνωση, σε παλαιότερο Επιστημονικό Συμπόσιο, μιας αγαπημένης επιστήμονος και φίλης, της αλησμόνητης αρχαιολόγου ΖΩΗΣ ΜΥΛΩΝΑ

Τιτλοφορείται "Ο ναός του Κάτω Αγίου Γεωργίου των Κρημνών" και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο "Παχώμιος Ρουσάνος - 450 χρόνια από την κοίμησή του (+1553)", διοργανωμένο από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου 2003. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν τύποις, σε μια μνημειώδη έκδοση, το 2005. Από εκείνη την έκδοση προέρχεται και η σημερινή ψηφιοποίηση - δημοσίευση (σελίδες 129-140 και 713-728).