e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Παραμονή Φώτων 2023 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων - Καθαγιασμός Υδάτων στον Ιορδάνη [video-photos]

Την Τετάρτη, 5/18 Ιανουαρίου 2023, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η παραμονή της εορτής των Αγίων Θεοφανείων, συμφώνως προς το εκκλησιαστικό και καθεστωτικό τυπικό.

Το πρωί της ημέρας αυτής, μετά την Ακολουθία του Όρθρου στο μοναστηριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανεγνώσθησαν οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων Α, Γ’, ΣΤ’ και Θ’, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Μετά την ανάγνωση των Ωρών, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ μετά την Απόλυση αυτής τελέστηκε η Ακολουθία του Αγιασμού από τον Μακαριώτατο, συμπροσευχομένων των Αρχιερέων και λοιπών Αγιοταφιτών και προσκυνητών, οι οποίοι ήπιαν από το αγιασμένο ύδωρ και ραντίζονταν με αυτό.

Ακολούθως, καθώς ψαλόταν το «εν Ιορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε», έλαβε χώρα η άνοδος στο Πατριαρχείο και ανεπέμφθη δέηση. Εκεί, μετά από λίγο αφίχθη και η Αρχιερατική Συνοδεία υπό τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γεράσων κ. Θεοφάνη, μετά την τελετή του Αγιασμού στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Στη συνέχεια, περί τις 9 το πρωί, ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος αναχώρησε για τον Ιορδάνη ποταμό, διερχόμενος από την Ιερά Μονή του Αγίου Προφήτου Ελισσαίου και από τη Νομαρχία της Ιεριχούς.

Φθάνοντας ο Μακαριώτατος στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου ενδύθηκε μανδύα και με την υποδοχή Προσκόπων και συνοδεία Αρχιερέων και πολλών ιερέων και κάποιων χιλιάδων προσκυνητών, κατήλθε πεζή στον Ιορδάνη ποταμό και στην εξέδρα τέλεσε τον Αγιασμό του ύδατος.

Έπειτα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατήλθε στην όχθη του Ιορδάνου και πάνω σε πλεούμενο κατέδυσε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του ποταμού, καθώς όλοι έψαλλαν «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε», με χαρά και αγαλλίαση, από την αντίπερα Ανατολική όχθη του Ιορδάνου ποταμού.

Εν τέλει, ο Μακαριώτατος ανήλθε στην παρακείμενη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου ο καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος παρέθεσε εόρτιο νηστήσιμο τράπεζα.

Ο Μακαριώτατος αναχώρησε κατόπιν για τα Ιεροσόλυμα, διερχόμενο από την Ιερά Μονή Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου, για προσκύνηση.

Περισσότερες φωτογραφίες:


Δεν υπάρχουν σχόλια: