e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Στην υιοθέτηση του διορθωμένου Ημερολογίου κατευθύνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Παρουσιάζει ο π. Ρωμανός Αναστασιάδης

Κατ' αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η προσκόλληση στο λεγόμενο "παλαιό" ημερολόγιο (κατ' ακρίβειαν στο εσφαλμένο και ανακριβές Ιουλιανό Ημερολόγιο) είναι μια απόλυτη ανοησία μανιχαϊκής εμπνεύσεως και αιρετικής "θεολογικής" θεμελιώσεως.

Στο τέλος, έτσι όπως πλέον εφαρμόζεται σήμερα, αποτελεί μια αλλοίωση, μεταφορά και τροποποίηση της αρχικής ημερομηνίας των εορτών! Δηλαδή, για παράδειγμα, ενώ τα Χριστούγεννα στην παράδοση και στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, στις χώρες που εφαρμόζουν το "παλαιό" ημερολόγιο ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι... στις 7 Ιανουαρίου!!! Και αυτό συνιστά ένα πρόβλημα και ουσίας και τύπου. Ένα πρόβλημα που μόνο ανόητοι ή αιρετικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν και να διορθώσουν.

Έχοντας αποφασίσει να επανέλθει στις πραγματικές της εκκλησιαστικές ρίζες και πηγές, δηλαδή στην αληθινή Ορθοδοξία που διδάχθηκε από την Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προχωρά με προσεκτικά αλλά και αποφασιστικά βήματα στην αποβολή όλων των οθνείων μοσχοβίτικων επιρροών, διά των οποίων η -αυτοκρατορική το πρώτον, σοβιετική έπειτα και πουτινική αργότερα και σήμερα- Μοσχοβία επιχείρησε να αλλοιώσει την εκκλησιαστική παράδοση του Κιέβου και, κυρίως, να αμφισβητήσει και εξαλείψει το Ουκρανικό έθνος, συστατικό στοιχείο του οποίου υπήρξε η εκκλησιαστική συσχέτιση με το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Μητέρα Εκκλησία των Ρως του Κιέβου.

Ένα από αυτά τα μέσα, με τα οποία η Μόσχα επεδίωξε την αλλοίωση της Εθνικής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Ουκρανών, είναι και το ζήτημα του Ημερολογίου που ακολουθείται από την Εκκλησία. Για το λόγο αυτό, με σημερινή της απόφαση, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας άνοιξε και επίσημα το δρόμο για την εξέταση του ζητήματος της ημερολογιακής μεταρρύθμισης, δηλαδή της υιοθέτησης του διορθωμένου Ιουλιανού Ημερολογίου, όπως αυτό ακολουθείται και από όλες τις ελληνορθόδοξες Εκκλησίες, με εξαίρεση το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στο επίσημο Ανακοινωθέν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας διαβάζουμε δύο σημαντικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που οδηγούν τα πράγματα στην ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα:

"1. Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τη διαδικασία για τη χορήγηση της ευλογίας στις ενορίες και τα μοναστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να χρησιμοποιούν το Νέο Ιουλιανό Ημερολόγιο.

2. Αποφασίστηκε να συγκληθεί τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Επισκόπων στις 24 Μαΐου 2023, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση της ημερολογιακής μεταρρύθμισης." (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: