e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Μελβούρνη: Το Σχολείο Oakleigh Grammar τίμησε το 1821

Για άλλη μια χρονιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνορθόδοξου Σχολείου «Oakleigh Grammar» τίμησαν το αθάνατο ‘21 συμμετέχοντας σε όλες τις παροικιακές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023, αντιπροσωπεία δώδεκα μαθητών παραβρέθηκε στην τελετή κατάθεσης στεφάνων που διοργάνωσε η Βικτωριανή Επιτροπή Εθνικής Επετείου και πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο των Πεσόντων της Μελβούρνης (Shrine of Remembrance). Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Σχολείου, κ. Mark Robertson, καθώς και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Χρήστο Δαματόπουλο, απέτισαν φόρο τιμής στους αθάνατους ήρωες του 1821, αλλά και τίμησαν τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν την Ελλάδα με την Αυστραλία.

Την Κυριακή, και μετά από τρία χρόνια, σύσσωμο το Σχολείο έδωσε το «παρών» στη μεγάλη παρέλαση στο Lakeside Stadium. Πριν την έναρξη της παρελάσεως, αντιπροσωπεία μαθητών της Τρίτης Λυκείου εκπροσώπησε το Σχολείο στην επίσημη Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση για την ιστορική μας Επέτειο που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακάριου. Η παρουσία του Σχολείου εντυπωσίασε το κοινό το οποίο καταχειροκρότησε τους μαθητές. Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση των τυμπανιστών του Oakleigh Grammar, οι οποίοι συμμετείχαν στην επίσημη ομάδα τυμπανιστών της παρέλασης, μαζί με τα άλλα δύο ημερήσια σχολεία.

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, έγινε η καθιερωμένη σχολική γιορτή όπου έλαβαν μέρος μαθητές του Δημοτικού. Η γιορτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Τμήμα Ελληνικών του Σχολείου και τους υπεύθυνους καθηγητές. Τη γιορτή άνοιξε η Βυζαντινή χορωδία του Σχολείου υπό τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Δαματόπουλου. Οι μαθητές έψαλαν εορταστικούς ύμνους, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο με τραγούδια και ποιήματα.

Την παρουσίαση την έκαναν οι μαθητές της Πρώτης Λυκείου: Ελένη Κουσουράκη, στα Αγγλικά, και Σωτήρης Ανδρικόπουλος, στα Ελληνικά. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος με ενθουσιασμό μίλησε για την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου. Επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βικτωριανής Επιτροπής Εθνικής Επετείου, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Χρήστος Δαματόπουλος, καθώς και άλλα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι μαθητές εντυπωσίασαν όλους τους καλεσμένους με τις άψογες ερμηνείες τους.

Το Σάββατο, 25 Μαρτίου, ανήμερα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, οι μαθητές συμμετείχαν σε πληθώρα εκδηλώσεις. Αντιπροσωπεία μαθητών παρέστη στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Στη Θεία Λειτουργία η χορωδία του Σχολείου συμμετείχε ψάλλοντας τους ύμνους της ημέρας. Οι μαθητές με υπερηφάνεια και κρατώντας ψηλά τις σημαίες, απέδωσαν φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Παράλληλα, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου έλαβαν μέρος σε μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Ξεκίνησαν από το κέντρο της Μελβούρνης όπου είχαν την ευκαιρία να δουν την τελετή της Έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στο Federation Square. Συνέχισαν με την επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ. Τέλος, οι μαθητές μετέβηκαν στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο όπου και παραβρέθηκαν στην ειδική τελετή που διοργάνωσε το Ελληνικό Παράρτημα RSL. Οι μαθητές Ελένη Κουσουράκη και Αλέξανδρος Κόρλος κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του σχολείου «Oakleigh Grammar». Εν συνεχεία, έγινε η τελετή Κατάθεσης Στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης (Shrine of Remembrance), όπου οι μαθήτριες Σταματία Γεωργή και Ελένη Κουτσαντώνη εκπροσώπησαν το Σχολείο και καταθέσανε στεφάνι εκ μέρους όλων των μαθητών.

Υπεύθυνη Ελληνικής Κουλτούρας και «Student Representative Council», κ. Νατάσα Σπανού, συγχαίρει όλους τους μαθητές του Σχολείου «Oakleigh Grammar» που τίμησαν με σεβασμό την μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Έθνους, αποδεικνύοντας ότι θυμούνται με υπερηφάνεια τους προγόνους τους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: