e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

"Ωσαννά" και "Σταύρωσον αυτόν"

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής των Βαΐων

9 Απριλίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μεγάλη νοικοκυρά και ευσεβής πιστή υπήρξε η αδελφή του Λαζάρου, αγαπημένου φίλου του Χριστού, Μάρθα.

Όταν ο Κύριος κατάλυσε στο σπίτι της, το θεωρούσε τόσο μεγάλη τιμή, που δεν εφείδετο θυσιών και προσπαθειών για να τον εξυπηρετήσει και να Τον ευχαριστήσει. Είχε μέσα της βαθιά ριζωμένη την αρετή της φιλοξενίας, που ακόμη και οι Αρχαίοι, μη χριστιανοί άνθρωποι, καλλιεργούσαν, πόσο μάλλον ένας ευσεβής και καλός χριστιανός. Κάθε άνθρωπος οφείλει να μεριμνά για την καθαριότητα και την ευπρέπεια του οίκου του, για το περιποιημένο φαγητό, για καθετί καλό και ωφέλιμο και όλα αυτά με καλοσύνη, υπομονή και αγάπη και προς τους ξένους, αλλά και προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογενείας του.

Η αδελφή της Μάρθας, η Μαρία, εξέφρασε αλλιώς την αγάπη της προς τον Θεάνθρωπο Κύριο. Περίλουσε τα άχραντα πόδια του με ακριβά μύρα και τα σκούπισε με τα μακριά μαλλιά της. 

Αυτό προκάλεσε την οργή του μελλοντικού προδότη Ιούδα, που υποκριτικά παραπονέθηκε, γιατί τόσα χρήματα σπαταλήθηκαν στην αγορά του μύρου και δεν δόθηκαν στους φτωχούς. Ο ίδιος όμως ουδέποτε έπραξε αυτό που δίδασκε στους άλλους. Το ακριβώς αντίθετο έκανε. Όχι μονάχα δεν ελέησε ποτέ κανέναν, αλλά ως ταμίας της ομάδας του Κυρίου, έκλεβε και ιδιοποιείτο χρήματα. Όμως ο Κύριος του απαντάει με γλυκύτητα και αγάπη. Δεν τον ψέγει για την υποκρισία του και για τη μελλοντική σκοτεινή του πράξη, που ως παντογνώστης γνώριζε.

Του λέει ότι οι πτωχοί πάντοτε ανάμεσά μας θα είναι. Επομένως έχουμε πάντοτε την ευκαιρία, αν έχουμε την ειλικρινή διάθεση, να τους βοηθήσουμε. Τα άλλα αποτελούν υποκρισίες και αμαρτωλές προφάσεις που οδηγούν στην απώλεια της ψυχής.

Την ίδια υποκρισία, επιπολαιότητα και υπουλότητα με τον Ιούδα είχαν όμως κι αυτοί που Τον έραιναν με άνθη και κλάδους φοινίκων, του έστρωσαν χαλιά και έψαλαν το "Ωσαννά", όταν ο Ιησούς πάνω στο υποζύγιο έμπαινε στα Ιεροσόλυμα.

Μέσα του ο Κύριος έκλαιγε βλέποντάς τους, διότι ήξερε καλά ότι οι ίδιοι σε λίγες ημέρες θα Τον συλλάβουν, θα Τον βασανίσουν, φωνάζοντας «Άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν».

Ελυπείτο βαθιά για το ανθρώπινο γένος που αναθεματίζει όποιον πριν εδόξασε, τότε και τώρα. Ας μην μιμηθούμε αυτούς τους ανθρώπους κι ας έχουμε βαθιά και ειλικρινά στην καρδιά μας τον Χριστό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: