e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Ημερίδα Εκπαιδευτικών με θέμα: «Περιβαλλοντική κρίση και ηθική»


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, πιστή στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, στην παράδοση και την εθιμοτυπία των τελευταίων 17 περίπου χρόνων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνει οδοιπορικό περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων στην Κωνσταντινούπολη από 16 έως και 19 Νοεμβρίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού (5η Οκτωβρίου) και σε συνέχεια της περσινής δράσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στον «Δάσκαλο, τον σιωπηλό εργάτη της παιδείας».

Το οδοιπορικό εντάσσεται στο πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης με θέμα: «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», το οποίο συστάθηκε από κοινού από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο οδοιπορικό θα λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο, αλλά και εκπαιδευτικοί που εκπονούν προγράμματα καινοτόμων δράσεων και υπηρετούν σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας. Σκοπός τόσο του οδοιπορικού, όσο και του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και τα σχολεία της Ομογένειας.

Κεντρική εκπαιδευτική δράση του οδοιπορικού αποτελεί η επιμορφωτική επιστημονική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου, με θέμα: «Περιβαλλοντική κρίση και ηθική». Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η θεματική ενότητα της ημερίδας επιλέχθηκε στην κατεύθυνση της ενασχόλησης μ’ ένα επίκαιρο και κρίσιμο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, τη σύνδεση της περιβαλλοντικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής με την ηθική του σύγχρονου ανθρώπου και τον ρόλο της στις ανθρώπινες σχέσεις και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το τετραήμερο οδοιπορικό περιλαμβάνει επισκέψεις σε μνημεία πολιτισμού, ιστορίας και γραμμάτων, ταυτισμένα με τη Βυζαντινή ιστορία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, κι επιπλέον έχει και προσκυνηματικό χαρακτήρα, καθώς θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και σε ιστορικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, το 1ο ΕΠΑΛ Σίνδου και το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: