e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Νεότερες επισκέψεις στην Έκθεση Ζωγραφικής "Πάσχα χρωμάτων γοερών" του "Αληθώς"

Σήμερα το δειλινό, Νια Δευτέρα, 17.4.2023, συνεχίστηκαν οι επισκέψεις καλλιτεχνών και φιλότεχνων στην Έκθεση Ζωγραφικής "Πάσχα χρωμάτων γοερών" της Κωνσταντίνας Δήμζα, που έχει οργανωθεί από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Βανάτου "Αληθώς" και στεγάζεται στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Βανάτου, όπου είναι και η έδρα του "Αληθώς". Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο ζακύνθιος καλλιτέχνης (ζωγράφος και αγιογράφος) Μπάμπης Πυλαρινός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

"Πάσχα χρωμάτων γοερών". Τα έργα ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Δήμζα στο "Αληθώς" (έως 14.5.23)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», συνεχίζοντας τις πολιτιστικές δράσεις του, λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδος  Κωνσταντίνας Δήμζα / ΚΩΝέΝΑ:

«Πάσχα χρωμάτων γοερών».

Ρόδος: Δευτέρα Πάσχα 2023 στη Μονή Παναγίας Υψενής [video]


Δευτέρα του Πάσχα, 22 Απριλίου 2023, ημέρα μνήμης του Οσίου Αμφιλοχίου του εν τη νήσω Πάτμω, ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιο, άγων τα ονομαστήριά του, προέστη Ευχαριστιακής Αναστάσιμης Συνάξεως στην περιώνυμη Μονή Παναγίας Υψενής και μάλιστα στο νεόδμητο και νεοεγκαινιασθέν Καθολικό.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για τις εχθροπραξίες στο Σουδάν

Από την πρώτη στιγμή της ενάρξεως των αιματηρών εχθροπραξιών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν, την 15η Απριλίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ευρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον επιχώριο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα -ο οποίος θυσιαστικώς στέκεται δίπλα στο ποίμνιό του και περιθάλπει αυτό στο Μητροπολιτικό οίκημα- και δι’  αυτού με τους Έλληνες που διαβιούν στη χώρα.

Δευτέρα της Λαμπρής 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Δευτέρας της Διακαινησίμου, 17η Απριλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 
        Ο Εφημέριος, σε σύντομη προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην χαρά που απορρέει ως δώρο από το Άδειο Μνήμα του Κυρίου Ιησού και πώς καταυγάζει τα σκότη, τα αδιέξοδα και τους αυτοκολασμούς της ψυχής του ανθρώπου.
        Οι περισσότεροι των εκκλησιασθέντων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ως συμμέτοχοι στην Χαρά του Αναστάντος, τέλος δε, ευλογήθηκαν και διανεμήθηκαν πασχάλια αυγά. 

Ο Χρήστος Ρουσέας (1896-1978) με μια "Εις Άδου Κάθοδο" στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, με μια ζακυνθινή εικόνα της "Εις Άδην Κάθοδος" (sic). 
        Την έχει ιστορήσει, 100 περίπου χρόνια πριν, ο σημαντικός ζωγράφος-αγιογράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΥΣΕΑΣ (1896-1978). Πρόκειται για μεγαλομεγέθη πίνακα σε τοίχο του Ναού Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω.
        Προτείνουμε σήμερα αυτό το έργο, μες από το Εικονοστάσι του "Νυχθημερόν", ως μια μικρή προσευχητική και αναστάσιμη ενατένιση του έργου του Καλλιτέχνη Ρουσέα. 
 

Άγιος Μακάριος Νοταράς, ο πρωτεργάτης του Κολλυβαδικού Κινήματος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου – Καθηγητού 

Το Κολλυβαδικό Κίνημα είναι η συνέχεια του Ησυχαστικού Κινήματος και αποτελεί μια από τις πλέον γνήσιες εκφάνσεις της ορθοδόξου πνευματικότητας. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και μια ισχυρή πνευματική αναγέννηση, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Εκκλησία μας, κατά την οποία απειλούνταν το εκκλησιαστικό πλήρωμα από τους εξισλαμισμούς και η  σώζουσα αλήθεια της Ορθοδοξίας μας από την άλωση της κακόδοξης δυτικής παράδοσης. Ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος υπήρξε  και ο άγιος Μακάριος Νοταράς, μια μεγάλη πνευματική και εκκλησιαστική μορφή του 18ου αιώνα.