e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Τιμώντας την Αποτομή της Κεφαλής του Προδρόμου και τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ


Σήμερα το πρωί, 29.8.2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία τιμώντας σεμνοπρεπώς την Αποτομή της Κεφαλής του ΑγίουΙωάννου του Προδρόμου και τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη στη Ζάκυνθο, ιστορικό γεγονός του 1669.
        Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο Σπύρος Δρογγίτης. Ο π. Παναγιώτης ομίλησε προς το εκκλησίασμα σχετικά με τους τιμωμένους Αγίους.

Φανάρι: Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (29.8.2023)

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τρίτην, 29ην Αὐγούστου 2023, καθ᾿ ἥν ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Προσκύνημα στην Παναγία την Τσαμπίκα της Ρόδου


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Patriarchal Message for the Beginning of the Ecclesiastical Year and the Solemn Day of Prayers for Natural Environment (September 1, 2023)


† B A R T H O L O M E W

BY GOD’S MERCY ARCHBISHOP OF CONSTANTINOPLE-NEW ROME

AND ECUMENICAL PATRIARCH

TO THE PLENITUDE OF THE CHURCH

GRACE, PEACE AND MERCY FROM THE MAKER OF ALL CREATION

OUR LORD GOD AND SAVIOR JESUS CHRIST

* * *

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος (1.9.2023)

† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 

ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ 

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

Κρεμαστή Ρόδου: Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στο Προσκύνημα Παναγίας της Καθολικής

Με αθρόα συμμετοχή προσκυνητών από όλη τη Ρόδο, ομογενών του εξωτερικού και επισκεπτών της μεγαλονήσου, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», στο περίσεμνο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Καθολικής στην Κρεμαστή Ρόδου. 

Γαϊτάνι Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη (1669)


Πρωί 29ης Αυγούστου 2023, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται το Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, σήμερα μάλιστα τιμάται εκεί η Μετακομιδή Του από τον αλωμένο Χάνδακα στο νησί της Ζακύνθου, στις 29 Αυγούστου 1669. 
        Στην Αρχιερατική Λειτουργία που ετελέσθη εκεί, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα ομίλησε δι' ολίγων προς τους εκκλησιαζόμενους.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: Ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ανήκει στη χωρία των μεγάλων προφητών και ομολογητών της πίστεώς μας. Ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τον χαρακτήρισε ως το μέγιστο άνθρωπο που φάνηκε στον κόσμο: «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ. 11,11). Η αγία μας Εκκλησία τον έθεσε σε τιμή μετά τη Θεοτόκο, μάλιστα στην εικονογραφία παριστάνεται μαζί με την Παναγία μας να ικετεύει για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι η γνωστή εικονογράφηση της «δεήσεως».  Ο μεγάλος αυτός άνδρας πάνω απ’ όλα είναι ο πρόδρομος της εμφανίσεως του Χριστού στον κόσμο, αυτός που άνοιξε το δρόμο να περάσει ο Λυτρωτής μας. Είναι ο μεγάλος αγγελιοφόρος της πιο χαρμόσυνης και ελπιδοφόρας αγγελίας όλων των εποχών: της εν Χριστώ απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Είναι ο κομιστής και ο διαπρύσιος κήρυκας της μετάνοιας και ο άτεγκτος ελεγκτής της ανομίας και της αμαρτίας.