e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πατριαρχική Επίσκεψη στο Βέλγιο (15-17.11.2015) | Το χρονικό + πλούσιο φωτολεύκωμα




































































Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Βρυξέλλες - Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έφθασε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στο Βέλγιο, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, συνοδευόμενος από τὸν Τριτεύοντα Διάκονο του Πατριαρχείου Ιερολογιώτατο κ. Νήφωνα Τσιμαλή και τους Ελλογιμ. κ. Πέτρο Bazgarlo και κ. Νικόλαο Μαγγίνα, για μια τριήμερη επίσκεψη, της οποίας η κεντρική εκδήλωση θα είναι μία διάλεξη στα πλαίσια των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων» οι υπεύθυνοι των οποίων προσκάλεσαν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για να αναπτύξει το θέμα «Οι πνευματικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία μας». 
          Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τρωάδος κ. Πέτρο και από κληρικούς της Μητροπόλεως καθώς επίσης και ο Εξοχώτατος κ. Bart Peeters, Πρέσβυς και του πρωτοκόλου του Βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Τουρκίας κ. Hakan Olcay, ο Έλληνας Στρατηγός στο ΝΑΤΟ κ. Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων» κ. Emmanuël Cornu και ο Αιδεσιμ. κ. Tommy Scholtès, υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας της Καθολικής Επισκοπικής Συνέλευσης του Βελγίου.

Ο θεσμός των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων» λειτουργεί από το έτος 1931 στις Βρυξέλλες και διέπεται από ένα ανοικτό πνεύμα έρευνας και ελευθερίας εκφράσεως μέσα σε μία ατμόσφαιρα σεβασμού των διαφόρων γνωμών που εκφράζονται. Ως θεσμός χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στον κόσμο της διανόησης και της επιστημονικής έρευνας. Διοικείται από μία επιτροπή εξεχόντων μελών της βελγικής κοινωνίας στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, δικηγόροι ενώ πρόεδρός του είναι ο παραπάνω αναφερόμενος κ. Emmanuël Cornu, δικηγόρος των Βρυξελλών και αντιπρόεδρός του ο κ. Guy Keutgen, ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης. Στα πλαίσια της μακρόχρονης λειτουργίας του θεσμού αυτού, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν κληθεί να αναπτύξουν θέματα θρησκευτικής ή φιλοσοφικής φύσης ενώ συχνά αναπύσσονται ενδιαφέρουσες θέσεις για θέματα πολιτικής, οικονομίας, τέχνης, λογοτεχνίας και επιστημονικής έρευνας. Αυτά τα θέματα αναπτύσσονται πάντοτε από πρόσωπα που έχουν σημαδεύσει την εποχή τους και των οποίων η γνώμη απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στην σύγχρονη κοινωνία.

Με τη συνοδεία του ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε την Ελληνίδα Πρέσβυ στο Βέλγιο, Εξοχώτατη κ. Ελευθερία Γαλαθιανάκη η οποία και προσέφερε τιμητικό δείπνο. Στην πρόποσή του ο Παναγιώτατος αφού ευχαρίστησε θερμά την κ. Πρέσβυ για την πρόσκληση στο δείπνο είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ἡμεῖς ὡς ἐκκλησιαστικὸς ἀνὴρ δὲν ἀναμιγνυόμεθα βεβαίως εἰς τὴν πολιτικὴν καὶ τὰς πολιτικὰς ὑποθέσεις. Ζῶντες ὅμως ἐν τῷ κόσμῳ δὲν δυνάμεθα νὰ ἀδιαφορῶμεν διὰ τὰ ἀπασχολοῦντα αὐτὸν καὶ τοὺς ἀνθρώπους προβλήματα. Ἔχομεν δὲ μάλιστα χρέος νὰ συμβάλλωμεν εἰς τὴν ἐπίλυσιν αὐτῶν, προτείνοντες τοὺς ὑπὸ τῆς χριστιανικῆς πίστεως ὑποδεικνυομένους τρόπους εἰρηνικῆς καὶ ἁρμονικῆς συμβιώσεως τῶν ἀνθρώπων διὰ τῆς ἀμοιβαίας ἀγάπης ἢ τοὐλάχιστον τοῦ ἀλληλοσεβασμοῦ καὶ τῆς ἀποδοχῆς τῆς διαφορετικότητος τοῦ ἄλλου. Ἔχομεν, ἄλλωστε, πάντες διαπιστώσει ὅτι ἡ προσπάθεια ἐπιβολῆς τῶν ἀπόψεων ἢ τῶν συμφερόντων τοῦ ἑνὸς ἐπὶ τοῦ ἑτέρου προκαλεῖ πολυαιμάκτους συγκρούσεις καὶ πολέμους, οἱ ὁποῖοι οὐδενὸς προβλήματος ἀποτελοῦν λύσιν, μᾶλλον δὲ δημιουργοῦν περισσότερα, ὁδηγοῦντες συνήθως τοὺς ἐμπλεκομένους ἀνθρώπους καὶ τοὺς λαοὺς εἰς μεγαλυτέραν ὑποβάθμισιν καὶ δυστυχίαν».


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Βρυξέλλες - Το πρωί της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2015 ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει τον κ. Elmar Brok, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον οποίο είχε συνάντηση για περίπου μισή ώρα. 
          Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την έκθεση «Anatolia – Europalia» στην αίθουσα Bozar της Βελγικής Πρωτεύουσας. 
          Λίγο πριν το μεσημέρι ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Βασιλέα Αλβέρτο και τη Βασίλισσα Πάολα, πρώην Βασιλείς του Βελγίου και γονείς του σημερινού Βασιλέως Φιλίππου με τον οποίον ο Πατριάρχης είχε συναντηθεί εφέτος τον Ιανουάριο. Η συνάντηση με τους πρώην Βασιλείς του Βελγίου έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ενώ ανταλλάχθηκαν εποικοδομητικές απόψεις γύρω από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 
          Ακολούθησε επίσκεψη στην Τουρκική Πρεσβεία όπου ο Τούρκος Πρέσβυς στο Βέλγιο κ. Hakan Olcay προσέφερε τιμητικό γεύμα στον Πατριάρχη και τη συνοδεία του.

Το βράδυ ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε στη γαλλική γλώσσα βαρυσήμαντη διάλεξη στα πλαίσια του θεσμού των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων». Το θέμα της Πατριαρχικής διαλέξεως ήταν «Οι πνευματικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία μας». Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ορισμένες από τις σύγχρονες πνευματικές προκλήσεις που άπτονται της ίδιας της ζωής και της ύπαρξης του ανθρώπου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πώς ο ίδιος ως ο Πρωθιεράρχης της Ορθοδοξίας αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα αναπτύσσουν τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Αναφέρθηκε πρώτα στην πρόκληση του φονταμενταλισμού και αφού έκανε μία σύντομη ιστορική περιγραφή γύρω από την εμφάνιση του όρου και του φαινομένου αυτού, αποκάλεσε τον φονταμενταλισμό «πνευματική σκλήρυνση, μία έξοδο της θρησκείας από το ίδιο το είναι της, στην οποία μόνο μία μυστηριακή θεώρηση του κόσμου δύναται να αντιπαρατεθεί. Και με τον όρο μυστήριο δεν εννοούμε, είπε, μόνο ορισμένες λατρευτικές πρακτικές, αλλά ευρύτερα την κλήση που έχει το ανθρώπινο πρόσωπο να ενταχθεί μέσα στο σωτήριο έργο του Χριστού. Διότι ο πρωταρχικός και ο έσχατος σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι να αποδίδει λατρεία στο Θεό και να Τον δοξολογεί με το να μοιράζεται το δώρο της ζωής με ολόκληρο τον κόσμο». 
          Ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση της ελευθερίας και τόνισε πως για την Ορθοδοξία ο απαραίτητος όρος για την ελευθερία είναι το να μπορεί ο άνθρωπος ελεύθερα να κάνει την επιλογή του καλού ενάντια στον ατομικισμό και στη θέληση του ενστίκτου. Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος. Εδώ μπόρεσε να αναφερθεί στον μεγάλο αγώνα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος προσωπικά δίνουν εδώ και πολλά χρόνια για την προώθηση του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, σημειώνοντας κάποιες από τις πολλές συγκεκριμένες δράσεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες συνεργασίας που έλαβε το Πατριαρχείο, τουλάχιστο τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ενώ τόνισε την αξία της ιερότητας της κτίσεως από ορθοδόξου πλευράς. 
          Με δύναμη και με επιχειρήματα ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην δραματική κατάσταση που βιώνουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και στην αξία της παρουσίας τους εκεί όπου είναι οι πραγματικοί διαμεσολαβητές της ειρήνης στην περιοχή και όπου επί αιώνες είχε επιτευχθεί μία ειρηνική συμβίωση μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, πράγμα που δεν είναι ανεκτό στα μάτια των φονταμενταλιστών. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στην αξία του διαλόγου και κατά πόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις, έχει συμβάλλει πάρα πολύ στην προαγωγή γενικότερα του διαλόγου αλλά και ιδιαίτερα αυτού μεταξύ των χριστιανών, θυμίζοντας ανάμεσα στα άλλα την άρση των αναθεμάτων του σχίσματος του 1054 από τον Πάπα Παύλο τον 6ο και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. 
          Στο τέλος της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις έντονες πλέον προετοιμασίες που γίνονται για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Πεντηκοστή του 2016 και κατά τις εργασίες της οποίας η Ορθόδοξη Εκκλησία θα κληθεί να επιλύσει προβλήματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί μέσα στον κόσμο.


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Βρυξέλλες - Η Τρίτη 17 Νοεμβρίου ήταν η τρίτη και τελευταία ημέρα της Πατριαρχικής επίσκεψης στο Βέλγιο. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρωί είχε συνάντηση και συνομιλία με τον Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτριο Παπαδημούλη. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο ο οποίος και είναι υπεύθυνος του πολύ ευαίσθητου και πολύπλοκου χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης. Κατόπιν συναντήσεως που είχε και με τον με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, ο Παναγιώτατος συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τρείς Ορθοδόξους Ευρωπαίους Επιτρόπους κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο, Χρ. Στυλιανίδη καὶ Corina Cretu. Ο Παναγιώτατος είχε και άλλες πολύ σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ιθύνοντες, δηλαδή με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz καθώς και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια κ. Federica Mogherini. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαικής Ενώσεως αυτοί οι τρείς μεγάλοί αρχηγοί δέχθηκαν από κοινού ηγέτη. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις αντάλλάχθηκαν σκέψεις και απόψεις για τα σημαντικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη σκιά των τελευταίων τραγικών γεγονότων στη Γαλλία για τα οποία τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και οι συνομιλητές του εξέφρασαν την βαθειά θλίψη και την έντονη ανησυχία τους τονίζοντας για το πόσο επείγουσα καθίσταται η ανάγκη του διαλόγου και της καταλλαγής στην κατεύθυνση της οποίας η Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται πάντοτε.

Σημαντική και ξεχωριστή στιγμή για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και για τον Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα, υπήρξε ο εγκαινιασμός του εκ βάθρων ανακαινισθέντος κτηρίου διοίκησης της Ιεράς Μητρόπολεως Βελγίου, όπου και η έδρα της Μητροπόλεως. Είναι ένα έργο πνοής στο οποίο ο Μητροπολίτης Βελγίου αφιέρωσε πολλὲς δυνάμεις και πολύ χρόνο, ανάμεσα στα άλλα βαριά καθήκοντά του, για να μπορέσει η Μητρόπολη να έχει ένα σωστό και λειτουργικό κτήριο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές, ως βάση για το πολλαπλό ποιμαντικό, διοικητικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό της έργο δίνοντας τη μαρτυρία της ορθόδοξης πίστης μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Κατά την προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο ιστορικό του κτηρίου, στην απόλυτη ανάγκη βαθειάς ανακαίνισής του, στις εργασίες που έχουν γίνει αλλά και στην συμπαράσταση την οποία είχε απὸ τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως, από κληρικούς αλλά και λαϊκούς ευεργέτες που άλλοι από το υστέρημα και άλλοι από το περίσσευμα της καρδιάς τους πρόσφεραν και προσφέρουν ώστε να αποπερατωθεί αυτή η προσπάθεια. Επίσης ο Μητροπολίτης Βελγίου είπε πως η Ιερά Μητρόπολις έχει και άλλα σχέδια τα οποία ελπίζει συν τω χρόνω να τα δει να πραγματοποιούνται όπως για παράδειγμα η απόκτηση εκκλησίας στο Άμστερνταμ, και άλλα. Αναφερόμενος στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Παναγιώτατε.... ήλθατε από την Αγία και Μεγάλη Πόλη του Κωνσταντίνου ως ο αυθεντικός φορέας της υπεραιωνοβίου παράδοσης της Ορθοδοξίας. Είσθε υποχρεωμένος να αντιμετωπίζετε σημαντικές δυσκολίες αλλά αυτές δεν σας εμποδίζουν από του να φέρετε αξίως τον Σταυρό σας και να επιτελείτε την αποστολή σας με πολύ πίστη και ενθουσιασμό. Είμαστε ιδιαίτερα κοντά σας και πάντοτε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε στο υψηλό έργο που με τη Χάρη του Θεού σας ανέθεσε η Εκκλησία. Μπορούμε να πούμε ταπεινά ότι η Εκκλησία μας έχει να δώσει πολλά στην ανθρωπότητα και στην κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Γι αυτό προσευχόμαστε θερμά να ευλογεί ο Θεός τις προσπάθειές σας και αυτές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, για την καλή επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου της οποίας θα προεδρεύσετε κατά΄την Ορθόδοξη Πεντηκοστή. (…) Το Πρωτείο σας είναι στην υπηρεσία ενός πνεύματος ενότητας, αγάπης, ειρήνης, αμοιβαίου σεβασμού για το καλό και τη δόξα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας παντού στον κόσμο. Είσθε εσείς, Παναγιώτατε, που λαμβάνετε την πρωτοβουλία και που προπορεύεσθε και όλοι οι ορθόδοξοι στον κόσμο οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε σάς διότι δεν θέλετε παρά μόνο το καλό της Εκκλησίας μας. Γι αυτό και είμαστε πολύ υπερήφανοι που σας έχουμε Πατριάρχη! (…) Σας ευχαριστούμε που θελήσατε να ευλογήσετε αυτό το κέντρο της Ορθοδοξίας στη Μπενελούξ, μετά από την ανακαίνιση του κτηρίου αυτού όπου χρειάσθηκαν εργασίες 20 μηνών χωρίς διακοπή».

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης στην δική του ομιλία εξήρε την προσωπικότητα, την πνευματικότητα και το έργο του Μητροπολίτου Βελγίου. Έκανε μνεία της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της μέριμνάς του για τη σωστή λειτουργία των Ιερών Μητροπόλεων του εξωτερικού και αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της Πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας τα οποία παραμένουν τα ίδια στην ουσία και στη σύγχρονη Εκκλησία. Συνεχάρη όλους όσους κοπίασαν για την ανακαίνιση του κτηρίου και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Βελγίου. Ο Παναγιώτατος είπε μεταξύ άλλων: «Εἰς ἑκάστην ἐξ αὐτῶν τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων, ὡς ἡ παροῦσα τῆς χώρας τοῦ Βελγίου, ταυτίζονται τό τοπικόν μέ τό καθολικόν, ἡ τοπική ἐκκλησιαστική κοινότης μέ τήν Καθολικήν Ἐκκλησίαν, ὁ ναός μέ τό ὑπερῷον τῆς Πεντηκοστῆς, τά τοπικά σύνορα μέ τά ὅρια τῆς οἰκουμένης. Ἴσως ἡμεῖς οἱ ὀρθόδοξοι νά ἐμφανιζώμεθα ἐν τῇ διασπορᾷ οὐχί σπανίως διῃρημένοι, μέ βάσιν τήν ἐθνικήν προέλευσιν καί γλωσσικήν παράδοσιν, ὅμως τοῦτο δέν ἐμποδίζει κανένα νά ζῇ τήν πληρότητα τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς, νά ζῇ ὡς ἄνθρωπος μέ γνησίαν οἰκουμενικήν συνείδησιν, δηλαδή ἔχων τήν καρδίαν αὐτοῦ πεπλατυσμένην, διά τῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης, ὥστε νά χωρῇ ἐντός αὐτῆς πάντα ἄνθρωπον, ὁπουδήποτε καί ἐάν οὗτος ἀνήκῃ. Μίαν τοιαύτην πεπλατυσμένην καρδίαν διέθετεν ἐκ τῆς παιδικῆς του ἡλικίας καί ὁ ἀγαπητός Μητροπολίτης σας κ. Ἀθηναγόρας, ὁ ὁποῖος ἀφιερώθη ὅλος εἰς τόν Θεόν καί διέθεσε τά χαρίσματα, μέ τά ὁποῖα Αὐτὸς τόν ἐπροίκισεν, εἰς δόξαν τῆς Ἐκκλησίας καί διακονίαν τῶν ἀδελφῶν». 
          Και ο Οικουμενικός Πατράρχης κατέληξε λέγοντας: «συγχαίρομεν θερμῶς τόν Ἱερώτατον Μητροπολίτην Βελγίου κύριον Ἀθηναγόραν, ὅστις ἀνέλαβε καί κατώρθωσε νά φέρῃ εἰς πέρας τό κοπιῶδες καί δαπανηρόν τοῦτο ἔργον τῆς ἀνακαινίσεως τοῦ κεντρικοῦ κτηριακοῦ συγκροτήματος τῆς κατ᾿ αὐτόν Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Μαζί μέ αὐτόν συγχαίρομεν καί μακαρίζομεν πάντας τούς συγκοπιάσαντας καί συνεργήσαντας συνεργάτας, ἀνακαινιστάς καί ἀφιερωτάς. Πατρικῶς εὐχόμεθα ὁ Κύριος, διά πρεσβειῶν τῆς παναχράντου Ἁγίας Αὐτοῦ Μητρός, νά στερεοῖ τόν οἶκον τοῦτον εἰς ἔτη πολλά καί ἐντός αὐτοῦ νά εὑρίσκουν ἀνάπαυσιν καί βοήθειαν πάντες οἱ προσερχόμενοι ἀδελφοί ἡμῶν, οὗτος δέ νά ἀποτελῇ κέντρον συντονιστικόν τῶν δραστηριοτήτων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ταύτης τοῦ πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου. Ἀμήν».

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του κτηρίου, ο Παναγιώτατος, χειροθέτησε Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον κ. Boris Gurov, ο οποίος συνέβαλε κατά πολύ στην πρσοπάθεια ανακανισμού του κτηρίου, και του απένειμε τον τίτλο του «Άρχοντος Ορφανοτρόφου». 
          Ο νέος Άρχοντας του Πατριαρχείου με μία λιτή και σεμνή ομιλία ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή, ευχήθηκε για τον εαυτό του να είναι πάντα άξιος αυτού του εκκλησιαστικού τίτλου ενώ ἐκανε τιμητική μνεία τόσο στον Μητροπολίτη Βελγίου όσο και στον Άρχοντα του Θρόνου κ. Στ. Κυμπαρίδη.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκέψεώς του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ανεχώρησε το βράδυ της Τρίτης για την Κωνσταντινούπολη. Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον προέπεμψαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τρωάδος κ. Πέτρος, η Ελληνίδα Πρέσβυς στο Βέλγιο κ. Ελ. Γαλαθιανάκη και ο Τούρκος Πρέσβυς κ. Hakan Olcay.

Δεν υπάρχουν σχόλια: