e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεθέορτη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Λουσάκα της Ζάμπιας


Την Κυριακή 18η Σεπτεμβρίου ε.έ., Κυριακή μετά την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα, εορτάστηκε με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η Δεσποτική Εορτή, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτη Σεβασμιωτάτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου. 

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν οι Επίτιμοι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ζάμπια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα και η Ελληνική παροικία της πόλης. 

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, φανερά συγκινημένος, προσφώνησε τον έως τώρα Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Λουσάκα και Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Μπιάζη, ο οποίος μεταβαίνει με εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ να διακονήσει το Ιερό Κέντρο στην όμορφη Μεγάλη Πόλη του Αλεξάνδρου, του Ευαγγελιστού Μάρκου και του Καβάφη.

Στον λόγο του προς τους εκκλησιαζόμενους ο Μητροπολίτης ανέφερε εν συντομία τα εξής: 

«…Σήμερα με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εδώ στην Παροικία μας στην Λουσάκα, μετά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, όπου γευθήκαμε όλοι μας την παρουσία του Αγίου Θεού ανάμεσά μας, θα ήθελα να σας μεταφέρω κατ’ αρχάς τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ.Θεόδωρου σε κάθε έναν και κάθε μια από ξεχωριστά, στις οικογένειές σας και σε ολόκληρη την Ελληνική Κοινότητά μας. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Εφημέριός σας και συνεργάτης μου στην Ιερά Μητρόπολή μας από την ευθυνοφόρα θέση του Πρωτοσύγκελου αγαπητός μας πατήρ Δανιήλ Μπιάζης μεταβαίνει από την Λουσάκα της Ζάμπιας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην έδρα του Πατριαρχείου μας, για να διακονήσει εκεί εντασσόμενος στην Πατριαρχική Αυλή τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας. Για τον λόγο αυτό, θα σας εξομολογηθώ ότι σήμερα πλημμυρίζουν την καρδιά μου αισθήματα χαράς και ικανοποίησης, διότι ο Πατριάρχης μας επέλεξε έναν κληρικό δικό μας, από την επαρχία μας και έναν συντοπίτη μου, που ήδη έχετε και έχουμε όλοι μας αγαπήσει όλο αυτό το διάστημα της διακονίας του εδώ στην Λουσάκα, από την ημέρα του ερχομού μου εδώ, έως σήμερα. Ο π. Δανιήλ διακρίνεται από πολλές αρετές, με σημαντικότερες το ταπεινό του φρόνημα, την εργατικότητά του και την εχεμύθειά του σε θέματα που το απαιτούν. Γι’ αυτό άλλωστε του αναθέσαμε και τα καθήκοντα του Πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως μας, καθήκοντα στα οποία ανταποκρίθηκε έως σήμερα σε άψογο βαθμό. Ζήσαμε μαζί την ομορφιά της συνοδοιπορίας ως αδελφοί, ως συνεργάτες και ως φίλοι, με μοναδικό σκοπό και στόχο την πρόοδο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μας. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά υπήρξαμε συνκυρηναίοι ο ένας του άλλου. Γι’ αυτό θερμά τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδίας μου για την αφοσίωσή του και την συμπαράστασή του όλους αυτούς τους μήνες κοντά μου. Θα τον συνοδεύουν οι πρεσβείες του κοινού προστάτη μας Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω, οι προσευχές των γονέων του, οι ευχές όλων των Ζακυνθινών που τον αγαπούν και η δική μας η αγάπη, η σκέψη και η προσευχή θα είναι διαρκώς κοντά του.  

Θα ήθελα ακόμη θερμά να ευχαριστήσω τον Πατριάρχη μας κ.κ.Θεόδωρο για την επιλογή του π. Δανιήλ να υπηρετήσει κοντά του. Θα υπηρετήσει τον Πατριάρχη της αγάπης και της ταπείνωσης, για να γευτεί και ο ίδιος, όπως άλλωστε γεύτηκα και εγώ κατά την εκεί παραμονή μου προ δεκαέξι ετών, την σπουδαία εμπειρία της υπηρεσίας στο Ιερό Κέντρο, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διακονία κοντά στον Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο θα είναι σπουδαίο εφόδιο και εμπειρία για τον ίδιο, αφού θα τον κάνει να γευτεί από κοντά το μεγάλο βάρος του σταυρού είκοσι και πλέον αιώνων που κουβαλά στους ώμους του, να γνωρίσει τις αγωνίες, τους κόπους και τις αγρυπνίες του για την κατά Θεό πρόοδο και προκοπή του ποιμνίου του ανά την Αφρικανική ήπειρο…». 

Στην συνέχεια καλωσόρισε και παρουσίασε με πατρικά λόγια αγάπης στο εκκλησίασμα τον νέο Εφημέριο του Κοινοτικού Ναού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό στο νεοσύστατο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Παροικίας στην Λουσάκα Αιδεσιμότατο Πρεσβύτερο π. Ιωάννη Φλώρο, ο οποίος πρόσφατα χειροτονήθηκε στην Ζάκυνθο από τον Σεβ. κ. Ιωάννη, ευχόμενος να έχει καρποφόρα διακονία για την πρόοδο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην χώρα.

Επακολούθησε στο τέλος η Πράξη παράδοσης και παραλαβής μεταξύ των δύο Εφημερίων και προσφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και την Ελληνική Κοινότητα κέρασμα στους παρευρισκομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: