e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Ό,τι προσφέρουμε στους εμπερίστατους αδελφούς, το προσφέρουμε στον ίδιο τον Χριστό

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Απόκρεω 
3 Μαρτίου 2019 
(Ματθ. κε΄ 31-46)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Συγκλονιστικά είναι τα γεγονότα που προαναγγέλλει η σημερινή ευαγγελική  περικοπή, η οποία αναφέρεται στην δευτέρα παρουσία του Κυρίου, καθώς και στη δικαιότατη κρίση του καθενός μας, βάσει των αγαθών ή φαύλων έργων μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ λαμβάνει χώραν η τελική κρίση, εντούτοις, υπάρχει μια αρετή που εξαίρεται από τον Θεό και επαινείται πολύ περισσότερο από τις άλλες: Δεν είναι άλλη από την ειλικρινή και έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον και αναξιοπαθούντα αδελφό μας.

Όπου κυριαρχεί και ηγεμονεύει η αγάπη αυτή, όλες οι άλλες αρετές ακολουθούν και συνυπάρχουν. Αυτός που αγαπά είναι παράλληλα ταπεινός, πράος, ανεξίκακος, δίκαιος, λογικός, σεμνός και φιλάνθρωπος. Η αγάπη είναι το κύριο γνώρισμα κάθε ευσεβούς ορθοδόξου χριστιανού. Είναι ο σύνδεσμος ανθρώπου με συνάνθρωπο και όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων με τον Θεό. Και έτσι, μ’ αυτήν την αγάπη επιτυγχάνεται το «καθ’ ομοίωσιν», που συνιστά το ζητούμενο και τον προορισμό της ανθρώπινης ζωής.
           
Ο Θεός «αγάπη εστί» και περίτρανη απόδειξη της ανιδιοτελούς και τέλειας αγάπης Του προς τον άνθρωπο είναι ο σταυρικός θάνατός Του. Όμως ο άνθρωπος, όταν λέει ότι αγαπά, δεν πρέπει να μένει μόνο στα ανώφελα και κενά περιεχομένου λόγια. Όταν στον άνθρωπο υπάρχει αδιαφορία και έλλειψη της εν Χριστώ φιλανθρωπίας, τότε αυτός δεν αγαπά ειλικρινά.
           
Γι’ αυτήν τη σοβαρή παράλειψη του ανθρώπου δεν θα γίνουν δεκτές απ’ τον Θεό φθηνές δικαιολογίες. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για κάποιον συνάνθρωπό του. Κανένας δεν μπορεί να επικαλεσθεί ότι είναι φτωχός και αδύναμος για να πράξει την οποιαδήποτε αγαθοεργία. Ο καθένας από εμάς έχει την δυνατότητα να κάνει κάποια πράγματα, έστω και λίγα και ανεπαρκή. Μπορεί, για παράδειγμα, να παρηγορήσει τον θλιμμένο και τον απελπισμένο, να επισκεφτεί τον φυλακισμένο, να δώσει ένα πιάτο φαγητό στον πεινασμένο ή ένα ρούχο στον γυμνό.
         
Τα αγαθά τα οποία έχουμε, είτε λίγα είτε πολλά,  μας τα προσφέρει ο Θεός για να διαθέτουμε ένα μέρος τους προς στους συνανθρώπους μας. Έτσι, ό,τι κάνουμε γι’ αυτούς, το κάνουμε για τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος δεν έχει ανάγκη τις δωρεές μας, αλλά άφησε στη θέση Του τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας, οι οποίοι είναι παιδιά και δημιουργήματά του.

Ας πασχίσουμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε αγαπητικά στο κάλεσμα αυτό, για να στεφθούμε με το αμάραντο στεφάνι της δόξας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: