e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Έφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αθωνική Μονή Ξενοφώντος [video]






Απόψε, σαββατόβραδο 19ης Οκτωβρίου 2019, κατ' αρχήν στον αρσανά και ακολούθως στην περίβλεπτη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, όπου Ηγούμενοι, Μοναστές και πλήθος προσκυνητών του Αγίου Όρους υποδέχτηκαν -δόξη και τιμή- τον κυριάρχη Επίσκοπο του Άθωνα, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄. Ακολουθούν τα σχετικά video:




Με χειροκροτήματα και υπό τους ήχους ψαλμωδιών από μοναχούς, μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και πολλές εκατοντάδες πιστοί, υποδέχθηκαν στον αρσανά (λιμάνι) της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, γύρω στις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη μονή, προκειμένου να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών για την κατασκευή του νέου καθολικού της μονής.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο λιμάνι μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος, Αλέξιος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βουλευτές και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πάνω από ένα κόκκινο χαλί, στρωμένο με φύλλα δάφνης, περνούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ στην είσοδο της μονής φόρεσε τον λαμπρό πορφυρό μανδύα.

Στη συνέχεια, με πομπή έφτασε στο νέο καθολικό, όπου οι πολυέλαιοι κινούνταν με βάση το τυπικό του Αγίου Όρους. Ακολούθησε η τέλεση δοξολογίας στο νέο καθολικό και ο αγιασμός του νέου Συνοδικού της μονής. Αυτήν τη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθεται σε γεύμα.

«Δεν νοείται Αγιορείτης χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είσαστε όλοι οι Αγιορείτες τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είστε όλοι ανεξαιρέτως ευπρόσδεκτοι στο Φανάρι», τόνισε ο Βαρθολομαίος. 

Στον εορτασμό, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Λευτέρης Αβραμάκης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων Κωστής Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, επισκέπτες κ.ά.

Ο κ. Βαρθολομαίος το πρωί της Κυριακής θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, θα φυτέψει ένα ελαιόδεντρο στη μονή και -μετά το γεύμα- θα αναχωρήσει για τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μείνει στο Περιβόλι της Παναγίας μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου και θα επισκεφθεί μονές και σκήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: