e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Μήνυμα Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ για το Άγιο Πάσχα 2020

Προς
τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Ευσεβή Λαό της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως


«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια»

Με αυτούς τους λόγους, αγαπητοί μου, η Αγία μας Εκκλησία περιγράφει τα αποτελέσματα της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όλος ο κόσμος, ορατός και αόρατος, επίγειος και επουράνιος λαμπρύνεται από το Αναστάσιμο Φως του Υιού και Λόγου του Θεού μας.

Αυτό συμβαίνει, διότι ο Ιησούς βγαίνει νικητής από την πάλη με τον θάνατο. «Ως εκ κήτους Ιωνάς εξανέστη του τάφου». Όπως εκείνο το κήτος, στην Παλαιά Διαθήκη, δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Ιωνά εντός του, έτσι και ο θάνατος δεν αντέχει την παρουσία του Ιησού στο βασίλειο του Άδη.

Ενώ ο Θάνατος προσπάθησε να καταπιεί τον Χριστό, κατεπόθη ο ίδιος. Ο Χριστός με την Ανάστασή Του τον νέκρωσε και του αφαίρεσε την δύναμη, την οποίαν είχε πάνω στο ανθρώπινο γένος. Γι’ αυτό, μαζί με τον ιερό Χρυσόστομο αναφωνούμε: «Πού είναι, θάνατε, η δύναμή σου»; Πού είναι το κεντρί, με το οποίο δηλητηρίαζες την ύπαρξη μας; Πού είναι τα δεσμά με τα οποία μάς κρατούσες φυλακισμένους;

Χάρη στην Ανάσταση του Χριστού η ανθρώπινη φύση ξανανιώνει και βιώνει την αιώνια νεότητα. Πάλι ο χρυσορρήμων πατήρ σημειώνει ότι ο Χριστός με την έγερσή Του από τον τάφο, μάς πήρε, τους γερασμένους, αμαρτωλούς και ετοιμοθάνατους και μάς έκανε νέους, πλούσιους, πρίγκιπες και βασιλείς.

Όλοι εμείς, χάρη στην Ανάσταση του Κυρίου μας,  νικάμε τον φόβο και την απογοήτευση, εξαιτίας του νέου και θανατηφόρου Κορονοϊού, ο οποίος ενέσκηψε εσχάτως και καταδυναστεύει τη σύνολη ανθρωπότητα.

Δεν είναι ικανή η ασθένεια να μας καταβάλλει  και να μας στερήσει την ζωή, την ελπίδα και την χαρά. Για εμάς τους πιστούς, η ζωή, η ελπίδα και η χαρά είναι ένα πρόσωπο και αυτό είναι ο Αναστάς Κύριός μας.

Εκείνος εγγυάται, βεβαιώνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε, να ελπίζουμε και να χαιρόμαστε. Εμείς απλά Τον ακολουθούμε. Η προϋπόθεση είναι μία: Να Τον εμπιστευτούμε απροϋπόθετα, χωρίς να χρησιμοποιούμε τη λογική μας, η οποία -ούτως ή άλλως- είναι πεπερασμένη, απομακρύνοντας από τις καρδιές μας τα πάθη που μας νεκρώνουν, διαλύοντας κάθε σχέση με τα έργα του σκότους και της ανομίας, ενισχύοντας την προσωπική σχέση μαζί Του.
        
Το Φως της Αναστάσεως υπερβαίνει  κάθε εμπόδιο, αναζητεί και βρίσκει τον άνθρωπο όπου και αν είναι κλεισμένος, αρκεί να υπάρχει η ανάλογα προετοιμασμένη ευρύχωρη καρδιά.

Αγαπητοί μου, να είμαστε βέβαιοι ότι και μέσα στα σπίτια μας μπορούμε να λαμπρυνθούμε από τον Αναστάντα Κύριο, αφού θα είμαστε καρδιακά ενωμένοι μαζί Του, μέσα από την μετάνοια, την συγχώρεση των αδελφών μας και την εκζήτηση του θείου ελέους Του.

Εύχομαι το Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίσει τις καρδιές, τα πρόσωπα και τα σπίτια όλων μας.
Χριστός Ανέστη!
Αληθώς Ανέστη!

Με θερμά αισθήματα και εγκάρδιες ευχές
Ο Μητροπολίτης 
+ο Ζακύνθου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: