e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή - «Πόντιος Πιλάτος» η Ρωσία


Πυρετωδώς προετοιμάζονται στην Τουρκία για τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα γίνει ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία.



Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε στους 1.500 τους μουσουλμάνος που θα προσέλθουν μέσα και έξω από το σύμβολο της παγκόσμιας χριστιανοσύνης για να προσευχηθούν τη μέρα εκείνη.

Από την πλευρά της, το μήνυμα της «αρπαγής του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας» θα μεταφέρει από άκρο σε άκρο των ΗΠΑ, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Έτσι, την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής, οι καμπάνες σε όλους τους ελληνορθόδοξους ναούς θα χτυπούν πένθιμα, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και οι ιερείς και οι πιστοί θα ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, έκανε λόγο για «πολιτιστικό τζιχαντ σε βάρος της Αγίας Σοφίας»,  καυτηριάζοντας και το αλλόκοτο για το Ισλάμ, όπως χαρακτηρίζει το τζαμί στο οποίο θα μετατρέψει την Αγία Σοφία.

Την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί θα τελέσει ο Επικεφαλής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και ένας Βόσνιος Ιμάμης. Καθημερινά στην Αγία Σοφία θα βρίσκονται δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνιδες.

Προκλητικές ρωσικές δηλώσεις

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Βλαδιμίρ Πούτιν που νίπτει τας χείρας για την Αγία Σοφία. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έφθασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει, ότι τώρα οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο για να δουν την Αγία Σοφία.

Ειδικότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Τουρκίας ενώ έβαλε σε δεύτερη μοίρα την παγκοσμιότητα της Αγιάς Σοφιάς και τη σημασία του μνημείου για τους Χριστιανούς και την Ορθοδοξία.

Επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων εταίρων -όπως είπε- ενώ δήλωσε ικανοποιημένος που τώρα οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο, το οποίο ήταν πολύ ακριβό. 

Προκλητικός Καλίν

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν,  υποστηρίζοντας ότι θα προστατευτούν τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να την επισκεφθεί ως τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: