e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αγιά Σοφιά: Αντίστροφη μέτρηση για τη δικαστική απόφαση για την μετατροπή σε τζαμί [video]


Στην Τουρκία οι οπαδοί του Ερντογάν περιμένουν να ακούσουν την απόφαση που θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί. Μία απόφαση που οι εφημερίδες προεξοφλούν αν και ακόμα και μέσα στην Τουρκία οι φωνές αντίδρασης είναι πολλές. Στην μάχη για να σταματήσει η πρόκληση μπαίνει και το ΔΗΚΟ στην Κύπρο που ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών. 
Σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται η απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου δικαστηρίου για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγια Σοφιάς, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ελλάδα και Κύπρος είναι σε συναγερμό στην Τουρκία οι οπαδοί του Ερντογάν περιμένουν να χυθούν στους δρόμους ενώ θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην Τουρκία η συνέντευξη που έδωσε βουλευτής του κουρδικού κόμματος που ζήτησε η Αγία Σοφία να γίνει εκκλησία.
Στην Κύπρο το ΔΗΚΟ καλεί σε πανστρατιά του Ελληνισμού για να μην περάσει το σχέδιο Ερντογάν. 
Μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε κοινή άσκηση Ελλάδας - Κύπρου - Ιταλίας στην Κύπρο
Πίεση στην Τουρκία αναμένεται να ασκήσει και η Ευρώπη ενώ προς το παρωμν το δικο τους μήνυμα έστειλαν Ελλάδα Κυπρος Γαλλία και Ιταλία με άσκηση που έγινε στην Κύπρο.
Η άσκηση έρχεται λίγο μετά την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ να στηριξουν στρατιωτικά την Κύπρο με εκπαίδευση του στρατού της. Οι Τούρκοι ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν να έχει την ίδια μεταχείριση και το ψευδοκράτος.
«Είναι σαφές ότι τα βήματα που δεν ακολουθούν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στο νησί, καθώς και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Ουάσιγκτον δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ επεσήμανε την έντονη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Γνωρίζω όμως ότι η άποψη της Τουρκίας, η αντίληψη της Τουρκίας για το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετική από τη δική μας. Είναι διαφορετική από της Κύπρου, διαφορετική από της Ελλάδας και διαφορετική από τις περισσότερες χώρες του κόσμου».
Ανοίγουν και πάλι θέμα «τουρκικής» μειονότητας
Ο υφυπουργός υπενθύμισε παράλληλα στην Τουρκία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι νησιά όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ.
Μπροστά στον καταιγισμό αρνητικών εξελίξεων οι Τούρκοι επιχειρούν να μεταθέσουν την ατζέντα από την Μεσόγειο στην Θράκη με το δεξί χέρι του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, να αναφλερεται σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη.
Τουρκικά ΜΜΕ: Τζαμί από την Παρασκευή η Αγια-Σοφιά
Τη μετατροπή της Αγια- Σοφιάς σε τζαμί «προεξοφλεί» σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ που θα ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, με σημερινά άρθρα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ουσιαστικά προαναγγέλλεται η οριστική απόφαση του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου σχετικά με την τύχη της Αγια- Σοφιάς. Σύμφωνα με αυτά, πιστεύεται ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της επιστροφής του μουσείου της Αγίας Σοφίας, στην «πρότερη χρήση του» δηλαδή του μουσουλμανικού τεμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: