e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Ζακύνθιος π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΟΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Γαλλίας


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα μετά το μεσημέρι (5η Σεπτεμβρίου 2020), σε νοσοκομείο των Παρισίων, μετά από άνιση και σκληρή μάχη επί ενάμιση χρόνο με την επάρατη νόσο, ο εκ Ζακύνθου καταγόμενος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΟΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Ο μακαριστός Κληρικός, μετά τα εγκύκλια γράμματα στη Ζάκυνθο και φοίτηση στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και αφού σπούδασε Φιλολογία στη Σορβόνη (λαβών τα πτυχία Licence και Maîtrise lettres modernes), είχε μια ευδόκιμη πορεία ως Εκπαιδευτικός Σύμβουλος (Conseiller Principal d' Éducation) στη Μέση Γαλλική Εκπαίδευση, εφημεριακώς δε σε Ενορίες της Μητροπόλεως Γαλλίας, όπως π.χ. αυτήν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Παρισίων και αυτήν της Υπαπαντής του Κυρίου Sartrouville. 

Διάκονος και Αρχιδιάκονος χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Γαλλίας (νυν Αγκύρας) Ιερεμία το 1990 και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα (+) στις 15.12.1996. [Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της β΄ χειροτονίας του]. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου προήχθη τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Γαλλίας ορίσθηκε, κατά την διάρκεια της ασθενείας του, τον Οκτώβριο του 2019.

Ευχόμαστε από καρδίας να βρει τόπο ανάπαυσης δίπλα στον Θρόνο της Θείας Μακαριότητας, στους δε οικείους του (πρεσβυτέρα, τέκνα και εγγόνια), ο Κύριος της Ζωής να παρέχει παρηγορία. Θερμά συλλυπητήρια.


Σε σχετική ανακοίνωση εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας επισημαίνονται τα ακόλουθα: "Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως προσεύχονται για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού π. Νικολάου, ενθυμούμενοι τον λόγο του Αποστόλου 'οὐ θέλοµεν ὑµᾶς ἀγνοεῖν περὶ τῶν κεκοιµηµένων, ἵνα µὴ λυπῆσθε καθὼς καὶ οἱ λοιποὶ οἱ µὴ ἔχοντες ἐλπίδα. Εἰ γὰρ πιστεύοµεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιµηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ' (Α' Θεσ.13-14)". 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η Εξόδιος Ακολουθία και η Ταφή τού μεταστάντος θα γίνουν στη Ζάκυνθο τις επόμενες ημέρες.

Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που εκκλησιάστηκε ο μακαριστός Ιερέας και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων στην αγαπημένη γενέτειρά του Ζάκυνθο ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 και μάλιστα εδώ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, απ' όπου και η ακόλουθη φωτογραφία: 


Ιδού πώς η Οικογένειά του ενημέρωσε τους φίλους του μέσω της σελίδας του στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια: