e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου {2}

Αύριο, 23 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα, πιθανότατα, θα είναι το ζήτημα της αναγνώρισης από την Εκκλησία της Κύπρου του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ). Ήταν οι διαφωνίες μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου σε αυτό το ζήτημα που προκάλεσαν τη σύγκληση της Συνόδου.

Πριν από λίγες ημέρες, το Cyprus Daily News δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με την άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συνεπάγεται επίσης την παρέμβαση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο κύριος στόχος της παρέμβασης είναι να αποτρέψει την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ΟΕΟ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι ρωσικές αρχές και οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν την πλήρη εξουσία των αντιπροσώπων τους στην Κύπρο. Τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου, που περιγράφει τις μεθόδους εργασίας των Ρώσων πρακτόρων επιρροής και ορισμένους από τους χαρακτήρες της, δεν περιμέναμε ότι η πίεση στην Εκκλησία της Κύπρου θα ενταθεί και θα γίνει τόσο εμφανής.

Την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή μας, στις 20 Νοεμβρίου, σε μια συνάντηση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφασίστηκε να τερματιστεί η κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, καθώς και να διακόψει τους δεσμούς με όλους τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου.

Από την πλευρά πολλών μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου, η αναγνώριση της ΟΕΟ από τον Αρχιεπίσκοπο ονομάστηκε «κατάφωρη παραβίαση».

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε:

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διαπίστωσε την αδυναμία μνημονεύσεως του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β´ στα Ιερά Δίπτυχα, της προσευχητικής και ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του, καθώς και της συλλειτουργίας με όσους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου εισέλθουν σε εκκλησιαστική κοινωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού σχίσματος.

Τα νέα για τη διακοπή της κοινωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ αναμεταδόθηκαν αμέσως σε πολλά ρωσικά ΜΜΕ, όχι μόνο στα σαφώς προπαγανδιστικά.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση της Συνόδου σχετικά με τον Χρυσόστομο, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος δημοσίευσε ένα βιβλίο για την ουκρανική εκκλησία υπό τον τίτλο «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του».

Το έργο του Κύπριου Μητροπολίτη είναι αυστηρά φιλορωσικό και απορρίπτει την ίδια την ιδέα της ανεξαρτησίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στο γεγονός της έκδοσης αυτού του βιβλίου. Αλλά o χρόνος της έκδοσής του και το γεγονός ότι 233 σελίδες του βιβλίου μεταφράστηκαν αμέσως από τα ελληνικά στα ρωσικά λέει πολλά, φέρ’ ειπείν, για τους εντολοδότες του...

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου «Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου», ένας από τους χαρακτήρες που αναφέρθηκε σε αυτό, ένας κάποιος Αλεξάντερ Βοζνεσένσκι (Александр Вознесенский), έγραψε ένα απαντητικό κείμενο, όπου με κατηγόρησε, ως συγγραφέα του εν λόγω άρθρου για την υβριδική επίθεση, για όλες τις «αμαρτίες» που μπορούσε να σκεφτεί. Θα απαριθμήσω τα βασικά: ότι είμαι Εβραίος, κατάσκοπος, έμπορος όπλων (πυραύλων), ότι προμηθεύω τον ρωσικό στρατό με τρόφιμα και άλλα τόσα πολλά. Δεν αμφισβήτησε τίποτα που δημοσιεύτηκε στο άρθρο μου, ή το έκανε ανεπιτυχώς, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα των δηλωθέντων γεγονότων.

Στο άρθρο του, ο Βοζνεσένσκι βασίστηκε στη δημοσίευση ενός άλλου πράκτορα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, Αντρέι Σιπίλοφ (Андрей Шипилов). Κοιτάξτε προσεκτικά σε αυτήν την συγκινητική αλληλεπίδραση μεταξύ δύο Ρώσων πρακτόρων που παίζουν προεπιλεγμένους ρόλους.

Στο κείμενό του ο Βοζνεσένσκι πολλές φορές απορεί, τι με νοιάζει εμένα, τον Εβραίο, η Ορθοδοξία. Και αμέσως ο ίδιος απαντά, αφού είμαι Εβραίος και ασχολούμαι με τα θέματα της Ορθοδοξίας, τότε αυτό σημαίνει ότι έχω υλικό όφελος από αυτό. Κερδοσκοπία, κατά κάποιον τρόπο.

Ενημερώνω τον Βοζνεσένσκι: Δεν με αφορούν τα θέματα της Ορθοδοξίας. Ταυτόχρονα, έχω μεγάλο σεβασμό για την Ορθοδοξία γενικά και ιδιαίτερα για την Εκκλησία της Κύπρου. Ανησυχώ όμως για την απρόσεκτη, καταστροφική παρέμβαση του εγκληματικού ρωσικού καθεστώτος στα εσωτερικά της χώρας που αγαπώ και στην οποία ζω. Σε αυτήν την παρέμβαση, σε αυτό το στάδιο, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανατίθεται ο ρόλος του σημαντικότερου εργαλείου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να θεωρηθεί εκκλησία. Επίσης, δεν θεωρώ την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μια θρησκευτική οργάνωση, είναι μια μονάδα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Επομένως, το άρθρο μου δεν αφορά τα θέματα της Ορθοδοξίας, αλλά το πρόβλημα της ρωσικής επέμβασης στα εσωτερικά της Κύπρου.

Ήταν επίσης αστείο να ανακαλύπτω ότι ο Βοζνεσένσκι δεν με ξέρει και ποτέ δεν έχει ακούσει για μένα. Αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι πριν από ένα χρόνο, μετά από αίτημα του ηγέτη του φιλορωσικού κόμματος Αλεξέι Βολομπόεφ (Алексей Волобоев), έγραψε ένα κριτικό άρθρο για μένα. Άραγε πόσα αργύρια έλαβε ο συγγραφέας για την εκτέλεση αυτής της εντολής;

Θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι δεν υπάρχει κανένας «Αλεξάντερ Βοζνεσένσκι» στην πραγματικότητα. Πίσω από αυτό το «δημιουργικό» ψευδώνυμο κρύβεται ένας άνδρας που ονομάζεται Αλεξάντερ Μπορισλάβσκι (Александр Борыславский), υπήκοος της Ουκρανίας που ζει στη Λεμεσό, υποστηρικτής του «Ρωσικού Κόσμου» και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φοιτητής θεολογίας, που εγκατέλειψε πρόωρα τη θεολογική σχολή, και πρώην μοναχός ενός από τα μοναστήρια στην Ουκρανία.

Νομίζω ότι οι ουκρανικές αρχές θα ενδιαφέρονταν να μελετήσουν τα «δημιουργικά έργα» του πολίτη τους.

Εκτός από το πορτρέτο αυτού του πράκτορα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, προτείνω να διαβάσετε τι γράφει ο διάσημος Ρώσος κληρικός Αντρέι Κουράεφ (Андрей Кураев).

Ο Αλεξάντερ Μπορισλάβσκι μπορεί συχνά να εμφανίζεται με φωτογραφική μηχανή. Φωτογραφίζει πολλά και είναι καλός σε αυτό. Π.χ., τον Βιατσεσλάβ Ζαρενκόβ (Вячеслав Заренков), στον ναό, που χτίστηκε για τον Μητροπολίτη Ησαΐα. Φωτογραφίζει τον Μητροπολίτη Ησαΐα στον ναό που ο Ζαρενκόβ έχτισε γι’ αυτόν.

Ο ίδιος ο Ζαρενκόβ, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει κανένα Βοζνεσένσκι. Προφανώς, τον γνωρίζει με το πραγματικό του όνομα Μπορισλάβσκι. Αν και λένε ότι πριν από ένα χρόνο ο Ζαρενκόβ παρουσίασε τον Μπορισλάβσκι στους ηγέτες του φιλορωσικού κόμματος, οι οποίοι είχαν παραγγείλει από αυτόν ένα άρθρο εναντίον μου, ακριβώς με το όνομα «Αλεξάντερ Βοζνεσένσκι». Ο Ζαρενκόβ πιθανότατα το ξέχασε. Μπορεί να γίνει κατανοητό. Τόσα πολλά πράγματα και ανησυχίες έπεσαν στους ώμους αυτού του άνδρα. Οι κυριότερες, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, είναι να κάνουν τον Ησαΐα επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου και να βοηθήσουν μια γοητευτική κυρία να γίνει μέλος του κυπριακού κοινοβουλίου.

Ο Μπορισλάβσκι είναι ένας καλός φωτογράφος. Και ξέρει πώς να επιλέξει το σωστό σημείο και να καταγράψει το κύριο πράγμα. Εκτιμήστε το.


Επίσημη τελετή έναρξης του 13ου Κυπρο-Ρωσικού Φεστιβάλ, 2 Ιουνίου 2018. Ο φωτογράφος Μπορισλάβσκι επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα.

Συνιστώ να παρακολουθήσετε ένα βίντεο μιας εκδήλωσης στη Λεμεσό ακολουθώντας τον σύνδεσμο. Σε αυτό το φεστιβάλ ο Μπορισλάβσκι έπαιξε το ρόλο ενός φωτογράφου. Εκτός από αυτόν, θα δείτε ένα ολόκληρο σύμπλεγμα Ρώσων πρακτόρων στην Κύπρο.


Του Μπορίς Ντεμάς (Boris Demash)

Μετάφραση στα ελληνικά: Έλληνας2015

Πηγή: https://cyprus-daily.news/2-3/Δεν υπάρχουν σχόλια: