e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Βαρθολομαίος: "Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν μια πράξη ευθύνης της Μητρός Εκκλησίας απέναντι σε εκατομμύρια Ουκρανών Ορθοδόξων αδελφών μας"


Την πεποίθησή του ότι "η ενότητα της Ορθοδοξίας δεν δοκιμάζεται σε καμία περίπτωση λόγω της ανταπόκρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα των Ουκρανών ορθοδόξων" για την παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας, εξέφρασε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος σήμερα, Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021, στο Φανάρι, ομάδα βουλευτών του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και συνεργατών τους.

Στην ομιλία του, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο Παναγιώτατος, αμέσως μετά τον Μ.Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, καλωσόρισε θερμά τα μέλη της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας, τα οποία συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Oleksandr Gaman, και υπενθύμισε ότι η μέριμνα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την εκκλησιαστική ζωή του ουκρανικού λαού υπήρξε διαχρονική.

Νεότερος Διάκονος χειροτονήθηκε στη Μητρόπολη Ζακύνθου [55 photos]


Σήμερα, Ψυχοσάββατο 6 Μαρτίου 2021, κατά την Αρχιερατική Λειτουργία που έγινε στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ χειροτόνησε Διάκονο τον ευλαβή κ. Ιωάννη Μαρίνο, προερχόμενον από την Ενορία Αγίου Χαραλάμπη στο Ποτάμι πόλεως Ζακύνθου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ τηρήθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα έναντι του θανατηφόρου Κορονοϊού.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Καμπιώτης]

Μνημονεύοντας Κεκοιμημένους στην Αιθιοπία

Σάββατο των Ψυχών σήμερα, 6 Μαρτίου 2021 και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αδδίς Αμπέμπα, εντός του κοιμητηρίου της Ελληνικής Κοινότητος, τελέσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο Μέγα Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μπαρμπέρη η Θεία Λειτουργία και η Επιμνημόσυνη δέηση, για την αιώνια ανάπαυση όλων των ψυχών των κεκοιμημένων που αναπαύονται εντός αυτού, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.
Με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, της Διευθύνουσας του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αιθιοπία Εριτιμ. κ. Όλγας Τζωρτζάτου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα Εντιμ. κ. Δημητρίου Συκά και αρκετών πιστών ομογενών Ελλήνων και Αιθιόπων, οι οποίοι προσεκόμισαν "κόλλυβα" εις αιώνια μνήμη των κεκοιμημένων.
Ο Μητροπολίτης, κατά την Επιμνημόσυνη δέηση, μνημόνευσε τους προκατόχους του Αρχιερείς, Σεβασμ. κυρούς Χριστοφόρο (Δανιηλίδη), Νικόλαο (Θεοδούλου), Μεθόδιο (Φούγια) και Πέτρο (Γιακουμέλο), οι οποίοι υπηρέτησαν και διακόνησαν με αυταπάρνηση και προσφορά επί δεκαετίες στην Ιερά Μητρόπολη Αξώμης.
Επίσης μνημόνευσε ονομαστικά όλους τους κεκοιμημένους χριστιανούς που αναπαύονται στην Αβησσυνιακή γη, τον κτήτορα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου μακαριστό Βελισσάριο Βελισσαρίου, τους αειμνήστους Προέδρους και ομογενείς των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αιθιοπία, Τζιμπουτί και Ερυθραία και όλους τους ευεργέτες τους.

Κυριακή των Απόκρεω


«῍Ω ποία ὥρα τότε καὶ ἡμέρα φοβερά, ὅταν καθίσῃ ὁ Κριτὴς ἐπὶ θρόνου...»

Καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το κατεξοχήν  στάδιο του πνευματικού αγώνα του χριστιανού, σήμερα Κυριακή των Απόκρεω, γίνεται μέσα από την ευαγγελική περικοπή ανάμνηση της μελλούσης Κρίσεως.

Θα είναι φοβερή η ημέρα εκείνη, όταν θα έρθει πάλι ο Κριτής και θα καθίσει στον θρόνο Του για να κρίνει όλη την ανθρωπότητα.

Άγριοι άνθρωποι, άγριοι καιροί


Νεκρώσας τό φρόνημα τό τῆς σαρκός ἀγωνίσματι Βασιλεύς ὁ ἀοίδιμος νεκρούς ἐξανέστησεν ἐπικλήσει θείᾳ. Καπίτων δέ πάλιν ὁ ἱερώτατος ποιμήν φλογός ἐν μέσῳ ἑστώς γηθόμενος ὡράθη ἀκατάφλεκτος. Αὐτῶν πρεσβείαις, Φιλάνθρωπε, ἱλασμόν ἡμῖν δώρησαι καί τό μέγα ἔλεος» (από τα στιχηρά του Εσπερινού της μνήμης των ιερομαρτύρων των εν Χερσώνι επισκοπησάντων, 7 Μαρτίου) 

«Αφού νέκρωσε το σαρκικό φρόνημα με τον πνευματικό αγώνα ο αοίδιμος Βασιλεύς ανέστησε νεκρούς από τον θάνατο με την προσευχή του στον Θεό. Ο Καπίτωνας πάλι ο ιερώτατος ποιμένας, αφού στάθηκε στην μέση της φωτιάς με χαρά, εθεάθηκε να μη έχει καεί. Με τις πρεσβείες τους, Φιλάνθρωπε Κύριε, δώρησέ μας την ευσπλαχνία σου και το μέγα έλεός σου».

Τρισάγια Ψυχοσαββάτου στη νήσο Πρίγκηπο


Πρίγκηπος, Σάββατο των Ψυχών, 6 Μαρτίου 2021, υπό του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου. Αιωνία η μνήμη των αοιδίμων Ιεραρχών,των κληρικών και μοναχών, των αειμνήστων Μ. Ευεργετών και πάντων των όπου γης αναπαυομένων γόνων των Πριγκηποννήσων.

Θερμό και εγκάρδιο ευχετήριο γράμμα του Πατριάρχη Γεωργίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια επιστολή του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β΄ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2021, με αφορμή τα 81α γενέθλια του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.

Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι, Αρχιεπισκόπω Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικώ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίω.

Παναγιώτατε, λίαν αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ,

Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και εμού, Σας συγχαίρω για τα γενέθλιά Σας.

Σας εύχομαι πολύχρονη και επιτυχημένη διακονία προς όφελος ολόκληρης της Ορθοδοξίας στην υψηλότατη και πολυσέβαστη διακονία Σας. Η εμπειρία Σας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, γεμάτους από προκλήσεις.

Επιπλέον, θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω θερμά για τον χαιρετισμό και το δώρο Σας.

Μετ’ εν Χριστώ αγάπης, προσευχόμενος για Σας 

Ηλίας Β΄

Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας,

Αρχιεπίσκοπος Μτσχέτας και Τιφλίδας

και Μητροπολίτης Μπιτσβίντας και Σοχούμ-Αμπχαζίας.

Πηγή:  Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας

Ψυχοσάββατο, 6.3.2021, στην Θεολογική Σχολή και Μονή της Χάλκης

Σήμερα (6.3.2021), Σάββατο των Ψυχών, τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη υπό του Καθηγούμενου τρισάγιο υπέρ των απ' αιώνος κεκοιμημένων και ευλογήθηκαν τα προσκομισθέντα κόλλυβα. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το Νησί, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σήμερα με «ΤΑ ΝΕΑ»: «Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης» των εκδόσεων Μίλητος


«Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης». Για πρώτη φορά μια πολύτιμη έκδοση για τη Μητέρα Εκκλησία. Το κατεξοχήν κέντρο ενότητας όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικά στοιχεία. Η οικουμενική αποστολή του και η πολυσχιδής δραστηριότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία ιστορική διαδρομή από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Μεγάλο Σχίσμα, η περίοδος της Λατινικής Άλωσης, η οθωμανική κυριαρχία, το Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η δικαιοδοσία του, τα ιερά κειμήλια και οι Πατριαρχικοί Ναοί.

Με τη σφραγίδα των Εκδόσεων Μίλητος

Πατριαρχικό Ψυχοσάββατο εν Φαναρίω [live]

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σήμερα Ψυχοσάββατο, 6.3.2021, έψαλε Τρισάγιο για τους Κεκοιμημένους, αναγιγνώσκοντας στις αρμόδιες ευχές υπέρ συγχωρήσεως και αναπαύσεως πάντων και πασών. Άπαντα τελούνται υπό τις δέουσες προφυλάξεις έναντι Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Η υπαίθρια Ευχαριστιακή Σύναξη για την Κηδεία του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς, θανόντος από Covid-19 [live]

Μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό στο Trebinje, σήμερα το πρωί από τις 8.30 π.μ., πργαματοποιήθηκε υπαίθρια Ευχαριστιακή Σύναξη για την κηδεία του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέφτιτς, προεστώτος του Μητροπολίτου Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων και άλλων Ιεραρχών και πλήθους Κληρικώντης Σερβικής Εκκλησίας. 
     Ατυχώς, παρά το ότι ήδη αποδεκατίζονται οι Ιεράρχες του εν λόγω Πατριαρχείου εξαιτίας του θανατηφόρου Covid-19, όπως και ο προκείμενος νεκρός, οι πλείστοι εκ του Κλήρου και του Λαού ουδόλως προσέχουν φορώντας μάσκα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς (+4.3.2021) μιλά για τον Άγ. Ιουστίνο Πόποβιτς [video]


Ο Eπίσκοπος πρ. Ερζεγοβίνης και Ζαχουμίου Αθανάσιος (Γιέφτιτς), ο οποίος εξεδήμησε προς Κύριον στις 4 Μαρτίου 2021, σε παλιότερη συνέντευξή του στην "Πεμπτουσία", μιλά για το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Αξίζει να τον παρακολουθήσουμε, ξαναβλέποντας το σχετικό βίντεο και -συνάμα- θαυμάζοντας την οξύνοια και τα τέλεια ελληνικά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς «Από την Ελευθερία στην Αγάπη» (+4.3.2021) [video]


Εξεδήμησε προς Κύριον κατ' αυτάς (4.3.2021) ο Επίσκοπος πρ. Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς. Εις ένδειξιν σεβασμού στη μνήμη του μεγάλου αυτού θεολόγου της σερβικής Εκκλησίας, δημοσιεύουμε, προερχόμενη από το πλούσιο αρχείο της "Πεμπτουσίας", ομιλία του μακαριστού πατρός, η οποία έγινε στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο: «Από την Ελευθερία στην Αγάπη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ἰωάννου Αντ. Παναγιωτόπουλου: "Ἡσυχαστικά στοιχεῖα στίς «ἀποκρίσεις» τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Ἰερεμία Β´ τοῦ Τρανοῦ"


ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΤ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, "Ἡσυχαστικὰ στοιχεῖα στίς «ἀποκρίσεις» τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Ἰερεμία Β´ τοῦ Τρανοῦ" [περιοδικό "Θεολογία" ΞΗ' (1997) 310-332]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: