e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Καθαρίσθηκε η προτομή του Ιστοριογράφου Παναγιώτη Χιώτη στην Πλατεία Παναγούλας Βανάτου


Ολοκληρώθηκε αισίως ο καθαρισμός της προτομής του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΙΩΤΗ (1814-1896), "Ιστοριογράφου του Ιονίου Κράτους", η οποία έχει στηθεί από το 1996 (100 χρόνια μετά τον θάνατό του) στην Πλατεία του Ναού της Παναγούλας, στο Βανάτο της Ζακύνθου, έργο του διάσημου ζακυνθινού γλύπτη ΚΩΣΤΑ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ
    Το έργο της συντήρησης αυτής ανέλαβε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, με αγάπη και δημιουργικό μεράκι, ο έγκριτος και ευαίσθητος ζωγράφος και αγιογράφος ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΟΣ.
    Ο Εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Βανάτου εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον κ. Τσολάκο για την καλότητα της προσφοράς του, ευχόμενοι να έχει αδιάπτωτη ψυχοσωματική υγεία και διάχυτη δημιουργικότητα, ώστε να ιστορεί το κάλλος του Θείου και την θειότητα του Κάλλους!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώνεται από τον «Εθνικό Κήρυκα»

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβάζει τις εκδόσεις του "Ε.Κ." την Ελληνική της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου και την Αγγλόφωνη "The National Herald", ενώ δίπλα του παρακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

30/10/2021 Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρά το πολύ πυκνό και βεβαρυμμένο πρόγραμμα του, μέχρι σημείου εξουθένωσης, βρίσκει χρόνο και διαβάζει ενδελεχώς τον «Εθνικό Κήρυκα». Όπως μαρτυρούν τα επισυναπτόμενα φωτογραφικά στιγμιότυπα, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ο Παναγιότατος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο διαβάζουν με έκδηλο ενδιαφέρον την Ελληνική μας έκδοση της Παρασκευής, καθώς και την Αγγλόφωνη The National Herald.

Εκοιμήθησαν δύο Μοναχές της Μονής Μαψού Μητροπόλεως Κορίνθου εξαιτίας Covid-19

Την 27η Οκτωβρίου 2021, ετελειώθη εκδημήσασα προς Κύριον η Μοναχή Θέκλα (κατά κόσμον Μαρία) Τραϊτοράκη, ενώ την 29η του ιδίου μηνός, εξεδήμησε η Μοναχή Αντωνίνα (κατά κόσμον Ιωάννα) Γαλάνη, αδελφές του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «ο Τίμιος Σταυρός» Μαψού, αφού δοκιμάστηκαν από τον ιό Covid-19.  

Η Εξόδιος Ακολουθία αυτών εψάλη την 28ην και την 30ή Οκτωβρίου 2021 αντίστοιχα, στο Καθολικό του Ι. Ησυχαστηρίου.

Υπήρξαν και οι δύο αδελφές από τα πρώτα μέλη της Αδελφότητας του Ι. Ησυχαστηρίου με 47 χρόνια μοναχικής πορείας στο συγκεκριμένο Ησυχαστήριο αλλά και πριν την ένταξή τους σ᾿ αυτό εργάσθηκαν ιεραποστολικώς στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Αδελφότητος, υπό την καθοδήγηση των κτιτόρων του Ι. Ησυχαστηρίου Αρχιμ. π. Νήφωνος Θωμαδάκη και μακαριστής Γεροντίσσης Φοίβης Καράκη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτών!

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου

Με τι επιθυμούμε να χορτάσουμε;

«Πτωχὸς δέ τις ἦν ὀνόματι Λάζαρος, ὃς ἐβέβλητο πρὸς τὸν πυλῶνα αὐτοῦ ἡλκωμένος καὶ ἐπιθυμῶν χορτασθῆναι ἀπὸ τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου· ἀλλὰ καὶ οἱ κύνες ἐρχόμενοι ἀπέλειχον τὰ ἕλκη αὐτοῦ» (Λουκ. 16, 20,21)

«Κάποιος φτωχός ποὺ τὸν ἔλεγαν Λάζαρο, ἦταν πεσμένος κοντά στήν πόρτα τοῦ σπιτιοῦ τοῦ πλουσίου, γεμάτος πληγές, καὶ προσπαθοῦσε νὰ χορτάσει ἀπὸ τὰ ψίχουλα ποὺ ἔπεφταν ἀπὸ τὸ τραπέζι τοῦ πλουσίου. ῎Ερχονταν καὶ τὰ σκυλιά καὶ τοῦ ἔγλειφαν τὶς πληγές».

Η θεωρητική πίστη

Σκέψεις του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Αν κάποιος αναστηθεί από τους νεκρούς και μας μιλήσει για τα μη βλεπόμενα, για την άλλη, την επέκεινα πραγματικότητα, θα τον αμφισβητήσει κανείς; Δεν θα τον πιστέψουμε όλοι;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την Ιστορική και Αποστολική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και γενικότερα στην Ομογένεια και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τονίζει πως «η εδώ παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλους τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα για την Ομογένειά μας, για την οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία».

Σύναξη του Βικαριάτου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Σύναξη του Βικαριάτου της Ι. Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα.

Η Σύναξη ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου το μεσημέρι.

Ο π. Ιωάννης Ιγγλέσης από τα Πηγαδάκια Ζακύνθου στην εκπομπή του Alpha Tv «Πρωταγωνιστές» [video]


Στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha Tv εμφανίστηκε ο εφημέριος της Ενορίας Πηγαδακίων Ζακύνθου, π. Ιωάννης Ιγγλέσης. Ο π. Ιωάννης μίλησε σχετικά με το επεισόδιο που είχε γίνει ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, στις 27 Ιουλίου 2021, όταν κάποιος πιστός αντέδρασε άσχημα ενώ ο ιερέας ομιλούσε υπέρ των εμβολιασμών και της χρείας των εμβολίων για την ωφέλεια της κοινής υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ": 

Το όνειρο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου γίνεται πραγματικότητα. Ξεκινά το ίδρυμα που φέρει το όνομά του


in.gr,
 30 Οκτωβρίου 2021, 10:44

Για ένα όνειρο που είχε από την αρχή της πατριαρχικής του θητείας και που τριάντα χρόνια αργότερα γίνεται πράξη έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφερόταν στην ίδρυση του «Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος», το οποίο δημιουργεί ένα κληροδότημα που θα είναι ικανό να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κάνοντας λόγο για τους «αλάλητους στεναγμούς της Μητρός Εκκλησίας», ο Πατριάρχης μίλησε με εμφανή συναισθηματική φόρτιση για τα άγνωστα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ιταλίας στο Πανεπιστημιακό Ιντιστούτο 'Sophia' του Κινήματος Focalari, στο Λοππιανό της Ιταλίας


29 Οκτωβρίου 2021. Συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Πολυκάρπου στην εναρκτήρια σύναξη για την απαρχή του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου 'Sophia' του Κινήματος Focalari, στην μικρή πόλη Λοππιανό της Ιταλίας.

Ο Χριστιανός στον κόσμο ["Φωνή Κυρίου", 31.10.2021]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο δείπνο των εν Αμερική Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Address of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the Ecumenical Patriarch Bartholomew Foundation Founders’ Dinner Order of Saint Andrew – Archons of the Ecumenical Patriarchate

New York Hilton Hotel
(October 29, 2021)