e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Αγιαστική και κατηχητική εκδήλωση εν όψει των Χριστουγέννων στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

“Έλα στη φάτνη μας, Χριστέ να γεννηθείς, στο λίκνο της καρδιάς μας Συ, γλυκά ν’ αναπαυθείς!

Στα πλαίσια της Πνευματικής μας προετοιμασίας για να εορτάσουμε ιεροπρεπώς το μέγα και κοσμοσωτήριο γεγονός της Θείας ενανθρωπήσεως, το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, στην ενορία μας το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 20022, είχαμε μια Αγιαστική και ταυτόχρονα Κατηχητική ευκαιρία. Στον επίκαιρα στολισμένο Ιερό Ναό μας με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου και την φιλάδελφη παρουσία των Αιδεσιμοτάτων π. Αυγερινού Τσουκαλά και π. Παναγιώτου Κλουκίνα, καθώς επίσης και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα, τελέσθηκε όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο του Σαρανταημέρου, το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου. Το Ιερό Ευχέλαιο, αλλά και τα άλλα έξι Ιερά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι τα μόνα θεραπευτικά μέσα, για να βρει ο κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός την ψυχική και σωματική του θεραπεία. Είναι η οδός, που μας οδηγεί στο Πανάγιο Πνεύμα. Είναι η ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος. Είναι ο μόνος δρόμος, για να φθάσουμε στον αγιασμό και στην σωτηρία της ψυχής μας.
Ακολούθως ο Καθηγητής Θεολόγος κ. Παναγιώτης Κουής, ανέπτυξε με την γνωστή ευγλωττία και την άρτια θεολογική του κατάρτιση αλλά και πνευματική ενάργεια, επίκαιρο θέμα για τα Χριστούγεννα και έδωσε το μήνυμα της μεγάλης Ημέρας της Θεοενσαρκώσεως, της Γέννας του Χριστού μας. Έτσι οικοδόμησε αλλά και ωφέλησε τις καρδιές μας αφού τα Χριστούγεννα είναι η Γέννηση μιας νέας ελπίδας και μιας νέας προοπτικής του ανθρώπου. Χριστούγεννα είναι η γέννηση του Χριστού στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Χριστούγεννα είναι η δυναμική θεία παρέμβαση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Χριστούγεννα είναι η αγάπη του μοναδικού Σωτήρα του κόσμου, που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, φύλου ή χρώματος. Χριστούγεννα είναι το σωτηριακό έργο του Χριστού, που αναγεννά και μεταμορφώνει ριζικά την ζωή κάθε ανθρώπου, που Τον πιστεύει και Τον ακολουθεί. Ο Χριστός, που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες μας έκανε την τιμή να μας καταστήσει τέκνα του Θεού, να γίνουμε οικείοι Του διά της πίστεως, να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας Του, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και εμείς διά της πίστεως όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που συναντούμε στη ζωή μας. Παράλληλα τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας μας με την καθοδήγηση της Κατηχήτριας κ. Μαρίας Γιαννοπούλου-Μούτσου παρουσίασαν Χριστουγεννιάτικο διδακτικό δρώμενο και έψαλλαν τα Κάλαντα. Τα Κατηχητόπουλα της ενορίας μέσα από την αγνότητα και τον αυθορμητισμό τους σκόρπισαν την ελπίδα και την αισιοδοξία, μεταφέροντας σαν τους Αγγέλους το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου.
Ευχόμαστε ολόψυχα, ο Χριστός που γεννιέται να ζεστάνει τις καρδιές μας και να φωτίσει τη ζωή και το δρόμο μας. Φέτος να εορτάσουμε πνευματικά και Άγια Χριστούγεννα όχι κατά τον κοσμικό τρόπο, τον ξενόφερτο φολκλορικό της Δύσης, αλλά με πνευματική ανάταση και Χριστούγεννα με τον Χριστό και μέσα στην Εκκλησία Του. Να αξιωθούμε πράγματι να ζήσουμε Χριστούγεννα, όχι μόνο με όλα τα ωραία, που και αυτά ομορφαίνουν τις ημέρες αυτές, τα καλά ενδύματα τα ρεβεγιόν με καλές τροφές καθώς επίσης και τις ξέφρενες διασκεδάσεις, αλλά πάνω από όλα έχοντας στην ψυχή μας αυτόν που έγινε για μας άνθρωπος, για να μας σώσει, για να γίνουμε εμείς θεοί κατά χάριν, που γεννήθηκε στη Γη για να μας ανεβάσει στον Ουρανό! Ας προσπαθήσουμε τα φετινά μας Χριστούγεννα να είναι γεμάτα με Χριστό, με Αυτόν που από αγάπη έγινε για μας άνθρωπος. Αν δεν αποκτήσουμε και εμείς αυτή την αγάπη, πρωτίστως για τον Χριστό και βέβαια και για τον άνθρωπο, που είναι εικόνα του Χριστού, δεν θα ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα, όπως θέλει ο Θεός. Θα είναι μεν όμορφα, γιορτινά, αλλά όχι Χριστούγεννα με Χριστό. Ας δώσουμε επιτέλους την ευκαιρία τούτα τα Χριστούγεννα στην ενορία μας αλλά και στην πόλη μας να γίνουν τα καλύτερα της ζωής μας διότι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό και μέσα στην Αγία Εκκλησία Του, δεν είναι Χριστούγεννα. Η Εκκλησία μας ψάλλει: «Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί πού ἐγεννήθη ὁ Χριστός». Με αυτές τις λέξεις η αγία μας Εκκλησία την νύχτα των Χριστουγέννων μας καλεί να ακολουθήσουμε όλοι προσερχόμενοι στους Ιερούς Ναούς όπως οι Μάγοι από ανατολών τον αστέρα και με καθαρή τη καρδιά προκειμένου να συναντήσουμε τον Σαρκωθέντα Χριστό! Ας επιτρέψουμε λοιπόν στον Θεάνθρωπο Χριστό να γεννηθεί στην Φάτνη της δικής μας καρδιάς προσφέροντας Του την μετάνοια μας για τις αμαρτίες μας ως το ωραιότερο και καλύτερο δώρο προς τον Ενσαρκωθέντα Θεό και Σωτήρα μας. Ευφρόσυνα Χριστούγεννα Σωτήρια, Πνευματοφόρα και Ορθόδοξα και των Αγγέλων οι ψαλμοί τραγούδια στην καρδιά σας!.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ













Δεν υπάρχουν σχόλια: