e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ομιλία Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τη θρησκευτική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία

Για την εργαλειοποίηση της θρησκείας από την πλευρά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πληροφοριών των ΗΠΑ (National Intelligence University). Ο Αρχιεπίσκοπος προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο πλαίσιο της Προεδρικής Σειράς Διαλέξεων που διοργανώνει το πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία που πραγματοποιεί ένας Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς οι διδάσκοντες και οι φοιτητές του Εθνικού Πανεπιστήμιου Πληροφοριών (NIU) προέρχονται και από τις 18 υπηρεσίες της κοινότητας πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων της CIA, του NSA και του FBI), καθώς και από όλους τους κλάδους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανέλυσε τη θρησκευτική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, εστιάζοντας στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις συνέπειες της διαστρέβλωσης της Ορθόδοξης πίστης από τη Ρωσία. Τα συγκεκριμένα θέματα κεντρίζουν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον δυτικών ακαδημαϊκών και πολιτικών κύκλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προσπάθησε να βοηθήσει τους εκπροσώπους από την κοινότητα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να κατανοήσουν τον γεωπολιτικό αντίκτυπο που έχουν οι θρησκευτικές ιδέες στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου αλλά και το πως οι εκκλησιαστικές υποθέσεις προσλαμβάνουν ευρύτερες διαστάσεις που αγγίζουν ορισμένες πτυχές του πολέμου και των συγκρούσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: