e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Αυστραλίας Μακάριος: «Πρώτο και θεμελιώδες στη ζωή του Χριστιανού είναι η ορθή πίστη»

Την Κυριακή των Αγίων θεοφόρων Πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, 16 Ιουνίου2024, οι ευσεβείς Χριστιανοί της πόλεως Cairns, στη Βόρειο Κουινσλάνδη, υποδέχθηκαν με αισθήματα αφάτου χαράς και συγκινήσεως τον Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, στο κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της ελληνορθοδόξου κοινότητος της πόλεως, τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Στην κατάμεστη εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Χαριούπολεως κ. Βαρθολομαίο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Βρισβάνης, τον π. Ιωάννη Καπέτα και τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Σωτήριο Παπαφιλόπουλο. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Θεόδωρος Μπακαλάκης, Αρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα περί αυτόν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συγκίνηση όλων κορυφώθηκε όταν, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο της Ενορίας, π. Ευάγγελο Ασπιώτη. Προτού καλέσει τον χειροτονούμενο να ανέλθει τα σκαλοπάτια της ωραίας πύλης, για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, ο Σεβασμιώτατος τού απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο και θεμελιώδες στη ζωή του Χριστιανού, και ασφαλώς του ιερέως, είναι η υγιής και η ορθή πίστη». «Πολύ περισσότερο, θα έλεγα, στη ζωή του ιερέως», συμπλήρωσε, «ο οποίος γίνεται διδάσκαλος και άλλων ανθρώπων και οδηγός τους στην πίστη, δηλαδή χειραγωγός στην πραγματική και αληθινή ζωή». Προέτρεψε, λοιπόν, τον νέο Πρεσβύτερο να μεριμνά εφεξής και για τους χριστιανούς που του εμπιστεύεται η Εκκλησία, τους οποίους θα ποιμαίνει εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου του. «Θα πρέπει να τους διδάσκεις την αληθινή πίστη», επισήμανε, «διότι, σε κάθε εποχή υπάρχουν οι “βαρείς λύκοι” και οι “λαλούντες διεστρεμμένα”, όπως αναφέρει ο Απόστολος, άνθρωποι δηλαδή που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποσπάσουν οπαδούς και ακολούθους, αδιαφορώντας για την απώλεια των ψυχών. Δυστυχώς, η Αρχιεπισκοπή μας πολύ ταλαιπωρήθηκε στο παρελθόν από τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι παριστάνοντας τους ευσεβείς και μάλιστα τους ζηλωτές άρχισαν να κηρύττουν αλλότριες διδασκαλίες και να επαναστατούν κατά της Εκκλησίας και του Επισκόπου, δημιουργώντας προβλήματα, διχοστασίες και έριδες».

Επαινώντας τον π. Ευάγγελο για την ευλάβεια που τον διακρίνει, το ταπεινό φρόνημα και το πνεύμα υπακοής του, ο Σεβασμιώτατος τον παρότρυνε να προστατεύει τους ανθρώπους από τις προαναφερθείσες διδασκαλίες και καταστάσεις, και να τους περικρατεί μέσα στην ασφάλεια της Κιβωτού, δηλαδή της Εκκλησίας και της αληθείας. «Η πίστη σ᾽ έναν αλλότριο Θεό, δηλαδή η αίρεση και η αποκοπή μας από την Εκκλησία και την αλήθεια, μας οδηγεί στον πνευματικό θάνατο», τόνισε καταληκτικά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρεσβύτερος, όντας άριστος σύζυγος και πολύτεκνος πατέρας, θα γίνει και ένας εκλεκτός ποιμένας για τα πνευματικά του παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: