Την επόμενη μέρα, 26 Δεκεμβρίου, έγινε η Σύναξη για την Παναγία στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, ημέρα κατά την οποία οι Ζακυνθινοί Παναγιώτηδες άγουν τα ονομαστήριά τους. Οπότε, είχε τα ονομαστήριά του ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης! Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Βενετία: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας» - Εγκαινιάσθηκε στις 29.4.2025, η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας», η οποία φιλοξενείται στο μουσείο Παλάτσο Ντουκάλε της Βεν...Πριν από 20 ώρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ (νέo ποίημα) - Δύο χρόνια από την κρίσιμη επέμβαση θυμήθηκα τον γιατρό ένδακρυ να λέει: «Δυστυχώς μάς νίκησε η ασθένεια». Τότε ήμουν ακόμα ανυποψίαστος πως ο θάνατος απασ...Πριν από 6 ημέρες
-
Patriarchal Encyclical for Holy Pascha 2025 - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May the Grace, Pe...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 3 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007
"Χριστός γεννάται..." και στο Μπανάτο [25 και 26.12.2007]
Την επόμενη μέρα, 26 Δεκεμβρίου, έγινε η Σύναξη για την Παναγία στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, ημέρα κατά την οποία οι Ζακυνθινοί Παναγιώτηδες άγουν τα ονομαστήριά τους. Οπότε, είχε τα ονομαστήριά του ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης! Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007
Προεόρτιος εκκλησιασμός των Σχολείων μας

Κατά τη θεία Λειτουργία ομίλησε επίκαιρα ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης, με θέμα: "Ετοιμασία για τη μεγάλη Επίσκεψη".
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007
Τρίστιχα ταπεινά στον Άγιο της Συγνώμης

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΝ
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007
Οι Γεροντάδες Πορφύριος και Ιάκωβος: Άνθη ευωδιαστά της θείας Χάριτος στην Ελλάδα του 20ού αιώνα
α. Γέροντας Πορφύριος
Ο αείμνηστος πατήρ Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στον Άγιο Ιωάννη Καρυστίας Ευβοίας και δώδεκα περίπου χρονών πήγε στο Άγιο Όρος, όπου ασκήτεψε γύρω στα επτά χρόνια. Τότε αρρώστησε βαρειά και οι γεροντάδες του τον στείλανε σε μοναστήρι στον κόσμο. Εκεί τον γνώρισε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σινά Πορφύριος ο Γ΄, ο οποίος αφού διαπίστωσε την αρετή του και τα θεία χαρίσματα, που από τόσο νωρίς του είχε δώσει ο Θεός, τον χειροτόνησε ιερέα σε ηλικία είκοσι ετών.
β. Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης
Ο γέροντας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 από ευσεβείς γονείς. Την Θεοδώρα από το Λιβίσι της Μικράς Ασίας και τον Σταύρο από την Ρόδο. Η οικογένεια της μητέρας του ήταν γνωστοί στο Πατριαρχείο, ευεργέτες των σχολείων της Μάκρης και με σπουδαία εκκλησιαστική παράδοση. Στις αρχές του 1922 Τούρκοι πιάσανε τον πατέρα του, ο οποίος οδηγήθηκε στα βάθη της Ασίας. Μετά την καταστροφή η οικογένεια του ακολούθησε τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς. Το καράβι τούς μετέφερε στην Ιτέα και από εκεί πήγαν στην Άμφισσα. Εκεί για καλή τους τύχη το 1925 βρήκαν τον πατέρα του μικρού Ιακώβου και μαζί πλέον η οικογένεια μετακινήθηκε στο χωριό Φαράκλα της Εύβοιας.
Ο μικρός Ιάκωβος ήταν επτά χρονών και είχε μάθει απέξω την θεία Λειτουργία χωρίς να γνωρίζει γράμματα. Το 1927 πήγε σχολείο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Η αγάπη του για την εκκλησία ήταν έκδηλη. Την ίδια χρονιά εμφανίσθηκε μπροστά του η Αγία Παρασκευή και του φανέρωσε το λαμπρό εκκλησιαστικό του μέλλον, ενώ συχνά διάβαζε ευχές, προσευχόταν και θεράπευε συγχωριανούς του. Το 1933 τελείωσε το δημοτικό αλλά οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας του δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει στο γυμνάσιο. Ακολούθησε τον πατέρα του στην δουλειά του.
Ο μητροπολίτης Χαλκίδος, εντυπωσιασμένος από το ψάλσιμο του, τον χειροθέτησε Αναγνώστη. Από το 1938 και μετά η ζωή του ήταν καθαρά ασκητική. Έτρωγε λίγο, κοιμόταν ελάχιστα, προσευχόταν συνεχώς και δούλευε σκληρά. Τα βάσανα και οι κακουχίες της κατοχής ταλαιπώρησαν τους άτυχους πρόσφυγες. Τον Ιούλιο του 1942 πέθανε η μητέρα του προλέγοντας του ότι θα γίνει ιερέας.
Το 1947 ο Ιάκωβος πήγε στρατιώτης. Τα πειράγματα των συναδέλφων, του που του είχαν βγάλει το παρατσούκλι ο «πάτερ Ιάκωβος», αλλά και ο χλευασμός τους, δεν τον πτοούσαν. Ο διοικητής του τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και ήταν από τους λίγους που κατάλαβε το λαμπρό μέλλον που θα είχε το νεαρό προσφυγόπουλο. Μετά την απόλυση του από το στρατό (1949) ο Ιάκωβος σε ηλικία 29 χρονών χάνει και τον πατέρα του. Ο αγώνας του τώρα για να αποκαταστήσει την αδελφή γίνεται εντονότερος, χωρίς όμως να παραμελεί αυτό το οποίο ποθεί από τα παιδικά του χρόνια. Να γίνει μοναχός.
Έχοντας εκπληρώσει την επιθυμία της μητέρας του, να παντρέψει την αδελφή του, το Νοέμβριο του 1952 προσέρχεται στο μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ στις Ροβιές, για να εκπληρώσει και την δική του επιθυμία Σε ηλικία 32 ετών πλέον ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στη Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα. Έτσι συνέχισε η ζωή του ασκητή Ιάκωβου, εργασία στο μοναστήρι, προσευχή στο ασκητήριο του Οσίου Δαβίδ, οι θεοπτίες και θαύματα τα οποία με τον καιρό πλήθαιναν. Ο βαθμός άσκησής του ήλθε σε υψηλά πνευματικά επίπεδα και πολλές φορές οι δαίμονες τον έδειραν βάναυσα. Ο ίδιος έβλεπε και συνομιλούσε συχνά με τους οσίους Δαβίδ και Ιωάννη Ρώσο, ενώ το προορατικό του χάρισμα ήταν σπουδαίο. Τον Αύγουστο του 1963 με θαυμαστό τρόπο τάισε με δυόμισι οκάδες μανέστρα 75 εργάτες, με πλουσιοπάροχες μερίδες και περίσσεψε και μισή κατσαρόλα!
Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της μονής της μετανοίας του. Από την λιτοδίαιτη και ασκητική ζωή η υγεία του άρχισε να κλονίζεται. Οι φλέβες του ποδιών του ήταν σάπιες, έκανε εγχείριση βουβωνοκήλης, σκωληκοειδίτιδας, προστάτη, καρδιάς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες του καθηγητή Κρεμαστινού που του έβαλε τον βηματοδότη «η θεία δύναμη κρατούσε τον παππού».Από το 1990 και μετά ο Γέροντας δεν είχε πλέον δυνάμεις και οι κρίσεις στην υγεία του αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1991, μετά από μικροεμφράγματα, νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό. Επιστρέφοντας στη μονή έπαθε φλεγμονή, η οποία εξελίχτηκε σε πνευμονία. Ο ίδιος είχε διαισθανθεί το τέλος του. Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε. Μετά εξομολόγησε μερικούς πιστούς και έκανε τον γύρο της μονής εσωτερικά και εξωτερικά. Το μεσημέρι εξομολόγησε μία πνευματική του κόρη και τον υποτακτικό του Ιλαρίωνα, τον οποίον θα χειροτονούσε σε ιεροδιάκονο ο Μητροπολίτης Χαλκίδος. Μόλις ήλθαν οι πατέρες ο γέροντας προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά ζαλίστηκε. Η αναπνοή του βάρυνε, ο σφυγμός του εξασθένησε και από τα χείλη του βγήκε ένα μικρό φύσημα. Ο Γέροντας είχε πάρει πλέον τον δρόμο για την μακαρία ζωή.
Οι λαϊκοί που ειδοποιήθηκαν για την κηδεία του ήταν ελάχιστοι. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, ο ένας στον άλλο μετέδιδαν το θλιβερό γεγονός. Την επόμενη μέρα χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το μοναστήρι, κληρικοί όλων των βαθμίδων, πνευματικοπαίδια του Γέροντα από όλη την Ελλάδα, ήλθαν να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό. Η αυλή της μονής ήταν κατάμεστη. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και μετά από τους επικήδειους λόγους, ο πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιος είπε να υψώσουν το φέρετρο ψηλά να δουν οι πιστοί τον Όσιο γέροντα. Μόλις εφάνη το ιερό λείψανο, με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν «Άγιος, Άγιος».
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007
Fuit... Δυο χρόνια απουσίας της Αγίας Μαύρας

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007
Η ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Βαρβάρας της σωτηρίας των Ζακυνθινών από την επιδημία της Βλογιάς



Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
Η εορτή των Εισοδίων στη Φανερωμένη μας
Χθες το βράδυ ψάλθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί ο Όρθρος με το "Χριστός γεννάται...", στη συνέχεια η Αρτοκλασία και το Ιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος ο συγχωριανός ιερέας Οικονόμος Ιωάννης Ζαρκάδης και ο Εφημέριός μας.
Ο π. Παναγιώτης κήρυξε τέλος τον Θείο Λόγο με θέμα: "Τα Εισόδια της Θεοτόκου, προανάκρουσμα της εισόδου του Λυτρωτή στ' ανθρώπινα πράγματα".
Παράλληλα εξαγγέλθηκε ο εφετινός Έρανος Αγάπης, για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ενόψει των Χριστουγέννων.
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007
Φωτολεύκωμα από το ταξίδι στη Νότιο Αφρική [β΄ μέρος]










Λεζάντες φωτογραφιών:
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007
Φωτολεύκωμα από το ταξίδι στη Νότιο Αφρική



Οι μαθητές και μαθήτριες της Σχολής παρακολουθούν με τρόπο υποδειγματικό τις εκδηλώσεις.
Οι Σύνεδροι στη θέση τους. Από αριστερά Καθηγητής Μπεν Χέντριξ, π. Παν. Καποδίστριας, Γιολάντα Καπριλιόνε και Νίκος Κουρκουμέλης.
Ο π. Π.Καποδίστριας μιλά με θέμα "Νεότερα ερμηνευτικά κλειδιά για τη σολωμική ποίηση".
Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σολωμού. Ο π. Π.Κ. συγχαίρει τον δημιουργό του έργου εικαστικό Διονύση Πάλμα.
Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, στον Ναό του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στο Τζέρμιστον, όπου η έδρα της Ελληνικής Κοινότητας. Συλλειτουργούν ο εμπνευστής των όλων εκδηλώσεων Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης και ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης.
Ανταλλαγή συγκινήσεων και δώρων μετά των δύο παραπάνω συλλειτουργών και φίλων.
Ο π. Π. Καποδίστριας με τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ στα προπύλαια της Μητρόπολής του.
Ο π. Παναγιώτης στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Γιοχάνεσμπουργκ παραχωρεί συνέντευξη στον Μάκη Βεντούρα για την παρουσία της ελληνικής αποστολής εκεί και στη συνέχεια κάνει ο ίδιος εκπομπή περί Σολωμού.
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007
Συμμετοχή π. Π.Κ. στις εκδηλώσεις για τον Διονύσιο Σολωμό στο Γιοχάνεσμπουργκ

Προς τον
Αρχιμ. Ιωάννης Τσαφταρίδης, ΠΡΟΕΔΡΟΣ -
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007
Ο εορτασμός του ΟΧΙ των Ελλήνων
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007
Κατεδαφίστηκε το "Στοιχειωμένο Σπίτι"
Το "Στοιχειωμένο Σπίτι", στο κέντρο περίπου του Μπανάτου, δεν υπάρχει πια. Κατεδαφίστηκε αυτές τις μέρες κι εξαφανίστηκε από προσώπου γης.
Άλλαξε ιδιοκτήτες και πλέον εκεί θα κτισθεί ασφαλώς στο μέλλον κάτι νεότερο και πολύ καλύτερο. Βέβαια, δεν ήταν τίποτε το σημαντικό. Ένα ερειπωμένο αχούρι υπήρξε, το οποίο κατά την τελευταία τεσσαρακονταετία δεν κατοικήθηκε ποτέ.
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007
Διάλογος για την Ελληνική Γλώσσα και Γραφή
Νικόλα, συγχαρητήρια για τη νέα σου προσπάθεια, μες από τη λεγόμενη "Μπλογκόσφαιρα". Μακάρι, το Ιστολογείν ν' αποφέρει εύχυμους και ποιοτικότατους καρπούς. Σε καλά χέρια μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και ν' αποβεί τόπος συνάντησης με τη Μάθηση και τη Γνώση. Γιατί, αν πρόκειται να είναι απλώς και μόνο στέκι συνάντησης φίλων και τίποτε άλλο, τότε καλύτερα να βγαίνεις και να τά λέτε σ' ένα καφέ ή μια βόλτα.
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ!
The Blues είπε...
Σωστά και αποδεκτά όλα αυτά... ναι η γλώσσα μας βάλλεται από παντού! Ναι τα greeklish φαίνεται να αντικαθιστούν πολλές φορές κακώς την πιο τέλεια γλώσσα στον κόσμο! Μια αντίρρηση όμως έτσι για τον εποικοδομητικό διάλογο... Επειδή ουσιαστικά καλούμαι από όταν πέτυχα στις εξετάσεις να υπηρετήσω την επιστήμη της γλώσσας και να την διαφυλάξω ως αυριανός (εύχομαι και προσεύχομαι) φιλόλογος και ως εκ τούτου εραστής και διαφύλακας του λόγου (συγνώμη για το αδόκιμο του όρου), δεν πιστεύω πως διαδικτυακά η γλώσσα βάλλεται ή απειλείται.
Π.Κ. είπε...
@ The blues, ή επί το ελληνικότερον: Αγαπητέ Αναστάσιε (για να γεμίζει και το στόμα αναστάσεις).
anastasios είπε...
Προφανώς εγώ στο μυαλό μου δεν νιώθω ότι βιάζω τόσο βάναυσα τη γλώσσα μου, την οποία σέβομαι. Πάντως μπορεί και τα πράγματα να έχουν πράγματι ξεφύγει, αλλά δεν θα αλλάξω εγώ τον κόσμο. Στο κάτω- κάτω το internet για μένα ένα παιχνίδι είναι, όπως και τα greeklish, που όταν το βαρεθώ θα το αφήσω... Είμαι άλλωστε μόλις 19 για να σκέφτομαι διαφορετικά! Πάντως η κατάληξη του σχολίου σας είναι όλα τα λεφτά! RESPECT!!!
anastasios είπε...
A, και κάτι τελευταίο: Μία διάλεκτος, (κάτι που βέβαια δεν είναι τα greeklish) που δεν μπορεί να ομιληθεί, να χρησιμοποιηθεί δηλαδή στον προφορικό λόγο, δεν είναι άξια λόγου. Και ίσως πολύ την υπερασπίστηκα χωρίς να είμαι και υπέρμαχος ή δημιουργός της. Aπλά όπως έστρωσα... θα κοιμηθώ!
Π.Κ. είπε...
Αναστάσιέ μου, για να πετύχουμε εντέλει σε ό,τι επιχειρούμε, όσο μικρό και αν είναι αυτό, είναι αναγκαίο να ελπίζουμε και να πιστεύουμε, ότι ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, αλλιώτικα επαναπαυόμαστε στη χαμέρπειά μας ή, επί το λαϊκότερον, βράζουμε στο ζουμί μας...
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007
Ιστορικός καπελωμένος
